Pauza forțată datorată pandemiei de Coronavirus ne-a ținut în frâu pofta de ciclism. După peste patru luni de inactivitate, sezonul ciclistic s-a reluat cu cea mai importantă competiție românească de șosea, Turul Ciclist al Sibiului. Pentru organizatorii cursei din Ardeal, ediția din acest an avea o însemnătate aparte. Cea de-a zecea ediție, una aniversară, care avea să aducă la start multe echipe puternice din ciclism național, dar mai ales internațional.

Cu o tradiție începută în 2011, Turul Ciclist al Sibiului din 2020 se anunța de departe cel mai puternic concurs organizat vreodată în România. Pe lângă multe echipe procontinentale și continentale, am avut la start și două forțe din World Tour. Bora-hansgrohe și Israel Start Up Nation. Echipa lui Sagan și viitoarea echipă a lui Chris Froome. Sigur, nu putem uita și absența de ultim moment a celor de la Alpecin-Fenix, echipa belgiană anunțându-l inițial pe Mathieu van der Poel.

Coronavirusul a dat peste cap planurile belgienilor, iar publicul de la Sibiu a fost lipsit de prezența unui mare superstar al ciclismului mondial. Cu toate acestea, spectacolul de zile mari a început încă de la prologul organizat în mod tradițional în Piața Mare din Sibiu. Cu un scenariu demn de filmele lui Hitchcock, vremea a ținut să țină fanii competiției într-un suspans de zile mari. Foarte mulți cicliști au prins furtuna și au rulat la relanti, iar Nikodemus Holler și-a trecut în palmares o victorie nesperată. Dintre numele grele, Patrick Konrad a fost cel mai bine clasat, austriacul încheind top zecele primei zile.

Vineri a fost prima zi de căpetenie pentru clasamentul general. Finalul incandescent, cu ascensiunea istovitoare către Bâlea Lac, a adus un rezultat mai mult decât așteptat. Victorie clară pentru Bora-hansgrohe. Gregor Muhlberger și Patrick Konrad au făcut dubla, iar de acum încolo, ediția aniversară a Turului Ciclist al Sibiului, părea o afacere marca Bora-hansgrohe. Nici ziua de sâmbătă nu a fost diferită, chit că a fost jucată la un sprint masiv. De data aceasta, Pascal Ackermann a fost victorios, aducând astfel a doua victorie pentru ilustra echipă germană.

Ziua de duminică a stat sub zodia dominației Bora-hansgrohe. În etapa 3A, Gregor Muhlberger și-a pulverizat competiția pe contratimpul în cățărare cu finalul de la Păltiniș. Astfel, austriacul și-a asigurat o victorie categorică în clasamentul general. El a fost urmat și de data aceasta de Patrick Konrad, doppietta celor de la Bora-hansgrohe fiind de necontestat. Nici în etapa 3B, cei de la Bora nu au fost mai miloși față de concurență. Pascal Ackermann a câștigat la sprint, în fața lui Michael Schwarzmann, aducând astfel o nouă dublă pentru marea echipă germană.

Dacă în alte ediții, cicliștii români au fost ceva mai vizibili, anul acesta, ei au fost mai absenți din peisaj. Singurii cu performanțe notabile la Sibiu au fost Eduard Grosu, grație podiumului din ultima etapă și Iustin Vaidian. Cel din urmă a fost de altfel și singurul rutier născut în Sibiu care a participat anul acesta la cursă. El a reușit o clasare în top zece în prologul care a deschis competiția, atrăgând atenția tuturor celor pasionați de fenomenul ciclistic.

Per total, ediția din acest an a fost un succes răsunător. Transmisia integrală a etapelor a rivalizat cu multe curse de World Tour, iar imaginile impecabile au curs cu duiumul. Totuși, speranța noastră este că această pleiadă de stele a fost doar începutul transformării ciclismului românesc. Publicul pasionat de ciclism din România merită să fie gratulat și el cu numele cele mai sonore din ciclismul internațional, iar rutierii români își pot măsura din plin adevărata valoare doar împotriva marilor superstaruri din World Tour. Singurul mare regret rămâne totuși absența lui Mathieu van der Poel, acest fapt stârnind multe întrebări de tip ce-ar fi fost dacă…

Foto – Sebastian Marcovici | Grimm | Dragos Dumitru / Focus Photos Agency

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.