Iustin Văidian a fost unicul sibian participant la Turul Ciclist al Sibiului din acest. Tânărul erou local, component al echipei UVT-Devron West Cycling Team, ne-a acordat un interviu imediat după terminarea prestigioasei competiții din Ardeal.

Cum te simți în calitate de cel mai tânăr ciclist al selecționatei României?

Mă bucură foarte tare faptul că Federația Română de Ciclism acordă o șansă tinerilor rutieri pentru a demonstra ceea ce pot. Împreună cu Adi Narcis Marcu, care de fapt el este cel mai mic component (diferența dintre noi este de o luna și câteva zile), am arătat că putem face față presiunii și “ne-am împins” unul pe altul pentru a ne depăși pe noi înșine.

Ce te-a determinat să renunți la înot pentru a te dedica unei cariere în ciclism?

Nu pot spune că m-a determinat ceva anume, probabil adrenalina pe care o ai în curse și libertatea pe care o ai când pedalezi m-au atras către ciclism.

Cât de grea a fost tranziția de la un astfel de sport la ciclism? Cât de repede te-ai adaptat?

Tranziția nu a fost una foarte grea. În natație îți folosești cam toate grupurile musculare, deci eram obișnuit “să sufăr” și să trag de mine în concursuri.

Care a fost pentru tine momentul în care ai spus: „de acum vreau să mă dau pe bicicletă ca cei „mari?”

Momentul de cumpănă a fost în anul 2018. În acel an am participat pentru prima dată la cursele de șosea Road Grand Tour, unde am obținut rezultate notabile la categoria de vârstă cât și la categoria Open Amatori, nefiind legitimat pe atunci. Mi-am dat seama că sunt destul de bun și că îmi doresc să fiu pe bicicletă în fiecare zi.

Cine te-a influențat cel mai mult în alegerea carierei?

Nu m-a influențat nimeni spre o carieră în ciclism. Fac sport de când mă știu și nu mă văd făcând altceva în viitor. Părinții și sora mea, Iulia, m-au susținut mereu și întotdeauna îmi spun că în viață să fac ceea ce mă face fericit pentru că ei vor fi mereu acolo pentru mine.

Care e sportivul pe care îl admiri cel mai mult până în momentul de față?

Este greu să aleg doar un sportiv. Îi admiri pe cei care au acea mentalitate de învingători și care nu se lasă niciodată, precum baschetbalistii Michael Jordan, Kobe Bryant, înotătorul Michael Phelps, The Big Three din tenis și nu în ultimul rând Mark Cavendish și Alberto Contador. Pentru mine acești sportivi sunt un exemplu prin mentalitatea de învingători pe care o au. Din țara noastră un exemplu pentru mine sunt Alex Ciocan, Eduard Grosu și Serghei Tvetcov, am multe de învățat de la ei.

De ce te temi cel mai mult înaintea unei curse?

Mă tem de faptul că nu pot face față, dar privind la Turul Ciclist al Sibiului din acest an pot spune că mi-am depășit această temere.

Te poți declara mulțumit de performanță la Turul Ciclist al Sibiului din acest an?

Sunt foarte mândru de ceea ce am realizat la Sibiu. Să termin cu bine acest tur aniversar și cu echipele care au fost la start este într-adevăr o realizare pentru mine.

Care e miza pentru următorii ani? Îți dorești o evoluție mai degrabă lentă dar sigură sau un avânt rapid și spectaculos?

În următorii ani obiectivul meu este să fac pasul spre o echipă profesionistă. Îmi doresc să urc “scara” pas cu pas și să învăț cât mai multe lucruri legate de ciclism, deoarece acest aspect mă va ajută și la capătul carierei.

Ce sfat le poți oferi tinerilor care se gândesc să se apuce de ciclism?

Bucurați-vă de fiecare tură și explorați cât mai multe locuri!

Foto – Sebastian Marcovici/Focus Photo Agency

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.