După patru luni de pauză, numele mari din ciclismul profesionist s-au întors pe bicicletă în Vuelta Burgos. În ciuda spaimei pe care a avut-o echipa Israel Start up Nation care a trebuit să-și elimine un rutier ca fiind suspect de Coronavirus, cursa s-a reluat în noua normalitate și în funcție de toate cerințele impuse. Itamar Einhorn care făcea parte din echipa Israel Start up Nation pentru Turul Burgos-ului a intrat în contact cu alt coleg, Omer Goldstein, care a fost testat pozitiv cu Covid-19. Echipa din Israel a fost informată că ciclistul său nu va putea fi înscris în competiție pentru că intrase în contact cu o persoană infectată. În ciuda faptului că testele efectuate lui Einhorn și celorlalți membri ai staff-ului au ieșit negative, comisia COVID 19 din Vuelta Burgos a decis să păstreze în izolare atât rutierul, cât și persoanele care au avut contact cu acesta. Printre acestea se numără și englezul Alex Dowsett care a fost exclus exact înaintea de startul primei etape. În etapa a doua, 3 cicliști de la UAE Team Emirates nu au plecat în cursă: columbienii Sebastian Molano, Cristian Munoz și Camilo Ardila. Aceștia au fost în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 cu o zi în urmă.

Etapa 3 din Vuelta Burgos a avut 150 de kilometri și finalul pe Picon Blanco, o ascensiune de categorie specială de 7,8 kilometri cu o pantă medie de 9,3%, foarte grea chiar și pentru cei mai buni cățărători.

Evadarea zilei a fost formată din 9 rutieri: Dylan Theuns (Trek Segafredo), Nikita Stalnov (Astana), Joel Nicolau (Caja Rural), Roger Adria și  Kiko Galvan (Kern Pharma), Jetse Bol și Juan Felipe Osorio (Burgos BH), Marton Dina (Kometa Xstra) și Gotzon Martin (Fundacion Euskadi). Din cauza vântului, s-au format borduri, iar favoriții au fost divizați în mai multe grupuri.

Ivan Ramiro Sosa (Ineos), câștigătorul de anul trecut, a rămas în spatele liderilor chiar în al treilea grup al cursei. Ineos a încercat să încetinească ritmul plutonului pentru a-l putea recupera pe Sosa. Columbianul era unul dintre favoriți pe urcarea pe Picon Blanco, alături de coechipierul său, Richard Carapaz. Cei doi s-au luptat anul trecut pentru victoria finală în Vuelta Burgos, câștig de cauză având Sosa.

Grupurile favoriților s-au regrupat cu 30 de kilometri înainte de final. Din evadare, spaniolul Roger Adria s-a desprins de colegii săi pe penultima ascensiune a zilei, de pe  Alto de Retuerta și a ajuns la un avans de aproape 4 minute față de pluton.

Ben Hermans (Israel Start-up Nation) a plecat din pluton la poalele lui Picon Blanco. Campionul mondial Mads Pedersen (Trek Segafredo) nu a putut menține ritmul, la fel și Sosa care a plătit tribut eforturilor depuse pentru a reveni în pluton. Liderul cursei Felix Großschartner nu a mai putut menține ritmul favoriților cu 5 kilometri înainte de final. Vedetele de la Movistar, Valverde și Mas au rămas în urmă încă de pe primele pante ale ascensiunii finale. Cu 3 kilometri înainte de sosire Esteban Chaves (Mitchelton Scott), Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step), George Bennett (Jumbo Visma) s-au desprins dintre favoriți și l-au prins pe evadatul Adria.

Iar cu 2 kilometri înainte de final, tânărul de 20 de ani Remco Evenepoel a dat un atac decisiv, stând așezat în șa. Apoi a început un superb contratimp montan individual care s-a terminat cu victoria sa pe Picon Blanco și cu tricoul de lider în clasamentul general. Bennett a terminat pe 2, Landa pe 3 care a revenit extraordinar și l-a depășit pe ultimii metri pe Chaves. Tânărul portughez de la Deceuninck Joao Almeida s-a clasat pe 5, urmat de Hermans, Carapaz, Aru, Joel Nicolau, Nieve. Chiar dacă avea 4 rutieri în grupul fruntaș și a impus ritmul pe ultimii kilometri, Mitchelton Scott trebuie să se mulțumească cu locul 4 al lui Chaves, locul 10 al lui Nieve și cu clasarea pe poziția 11 a lui Simon Yates.

Noul clasament general arată astfel: Evenepoel, Bennett la 18 de secunde, Landa la 32 de secunde, Chaves la 35 de secunde, Joao Almeida la 45 de secunde, Carapaz la 52 de secunde, Hermans la 52 de secunde, Aru la 1:03, De la Cruz la 1:33, iar pe locul 10 Mikel Nieve la 1:35.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.