Poză: David Ramos/Getty Images

Ultima etapă din Vuelta Burgos dintre Covarrubias și Lagunas de Neila a avut 158 de kilometri, cu trei cățărări de categoria a treia Alto del Cerro de 5,4 kilometri cu pantă medie de 1,9 %, Alto del Collado de Vilviestre de 3 kilometri cu 0,9% și Alto del Collado de 3 kilometri cu 0,9%, iar ascensiunea de categorie specială cu care se va termina turul, Lagunas de Neila, de 11,8 kilometri cu 5,6 %. Cățărarea către Lagunas de Neila se va face pe un drum folosit mai rar, diferit față de cel de anul trecut. Ultimii 4,2 km au o pantă medie de 11%.

Spaniolii Alex Aramburu (Astana) și Julen Irizar (Euskatel) alături de austriacul Lukas Postlberger (Bora Hansgrohe) nu au luat startul în etapa a 5-a. Înaintea startului de azi, Mikel Landa aflat pe locul 3 la general a declarat că: „Totul este posibil pe Lagunas de Neila. Ultimii patru kilometri vor fi foarte dificili. Va fi greu pentru toată lumea, iar Evenepoel are punctele sale slabe”. Într-adevăr, Landa a încercat să îl desprindă pe Remco.

Evadarea zilei a fost formată din Dani Navarro (Israel Start-up Nation), Angel Madrazo (Burgos BH), Arjen Livyns (Bingoal), Delio Fernandez (Nippo), Gotzon Martin (Euskaltel) și Joel Nicolau (Caja Rural), ajungând la un avans față de pluton de 6 minute. Martin, liderul clasamentului celor mai buni cățărători, s-a aflat din nou în evadare și a obținut maximul de puncte din primele 2 ascensiuni ale zilei, reușind astfel să își păstreze tricoul în fața lui Evenepoel care a obținut puncte pe Lagunas de Neila. Echipele Bahrain McLaren și Mitchelton Scott au dus trena până la poalele ultimei ascensiuni și astfel evadarea a fost neutralizată cu 9 kilometri înainte de finalul turului.

Mikel Landa s-a desprins cu 3 kilometri înainte de final, dar a fost prins de Ivan Ramiro Sosa (Ineos), Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step) și Esteban Chaves (Mitchelton Scott). Esteban Chavez rămâne în urmă. Cu 1,5 kilometri rămași când panta s-a atenuat, Remco Evenepoel a atacat, dar a fost repede ajuns de grup. Cu 500 de metri până la final, a atacat Sosa și a câștigat etapa cu 9 secunde față de Landa și 11 secunde de Evenepoel. Celălalt tânăr de la Deceuninck, portughezul Joao Almeida, a terminat pe 4, urmat de Lennard Kamma (Bora), Rafal Majka (Bora), David Gaudu (Groupama-FDJ), Esteban Chaves (Mitchelton Scott), Simon Yates (Mitchelton Scott) și David de la Cruz (UAE). Mulți spectatori și-au făcut loc pe parcursul ultimei ascensiuni, nerespectând regulile de distanțare socială, lucru care ar putea duce la amendarea organizatorilor. De remarcat faptul că rutierul columbian Sosa a câștigat pentru al treilea an consecutiv pe Lagunas de Neila.

Remco Evenepoel obține cea mai importantă victorie a sa într-o cursă pe etape și a treia în 2020 după ce a câștigat Vuelta San Juan și Volta ao Algarve. Pe podiumul final al Vuelta Burgos și-au făcut loc 2 tineri de la Deceuninck QuickStep de mare viitor, Evenepoel și Almeida, în vârstă de 20 și 21 de ani.

Astfel clasamentul general din Vuelta Burgos este: câștigător Remco Evenepoel, Mikel Landa la 30 de secunde, Joao Almeida la 1:12, Esteban Chaves la 1:26, George Bennett la 1:40, Richard Carapaz la 1:58, Ben Hermans la 2:25, David de la Cruz la 2:34, Fabio Aru la 2:36, iar topul 10 este încheiat de Mikel Nieve la o distanță de 3 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.