Ultima etapă de 195 de kilometri din Route d’Occitanie a propus un final superb pentru tur. Rutierii puncheuri au avut o șanșă la victoria de etapă la sosirea din Rocamadour în Departamentul Lot.

La plecarea în etapă, rutierii de la  Ineos, inclusiv managerul Dave Brailsford, au oferit un omagiu lui Nicolas Portal, fostul director sportiv de la Sky și Ineos, care a murit anul acesta la vârsta de 40 de ani din cauza unui infarct. Egan Bernal a dăruit familiei lui Portal un tricou de lider din Route d’Occitanie – La Dépêche du Midi semnat de toți membrii echipei.

Primii kilometri ai etapei parcurși prin Departamentele Gers și Tarn-et-Garonne nu au prezentat alte dificultăți majore în afara căldurii excesive care ar putea pune dificultăți sportivilor. Bătălia pentru a face parte din evadarea zilei a fost dură deoarece era o etapă cu un profil în care învingătorul era probabil să se fi ales din evadare. Evadarea zilei a fost formată din: Filippo Zana (Bardiani CSF Faizane), Maxime Cam (B&B hotels – Vital Concept), Christophe Laporte (Cofidis), Antoine Duchesne (Groupama– FDJ), Alan Riou (Arkea Samsic), Anthony Turgis (Total Direct Energie), Matteo Malucelli (Caja Rural), Julien Trarieux (Nippo Delko Provence), Fausto Masnada (CCC), Georg Zimmermann (CCC) și Nick van der Lijke (Riwal Readynez).

În a doua parte a etapei în particular, când s-a ajuns pe circuitul final în jurul Rocamadour, lucrurile s-au complicat. Succesiunea unor ascensiuni mici alături de drumurile înguste și denivelate au făcut cursa agitată. La prima trecere pe Rocamadour cu 30 de kilometri înainte de final, ecartul evadării, care mai era formată doar din italienii Zana și Masnada, față de pluton era de 2:30. Trena în pluton a fost dusă de Ineos, Bahrain McLaren și AG2R La Mondiale. Dar cei doi italieni au conlucrat foarte bine până cu 10 kilometri înainte de final când au fost prinși. Trebuie spus că ascensiunea finală pe Rocamadour a fost închisă spectatorilor.

Cea de-a doua trecere a fost diferită de prima și s-a desfășurat pe un drum mai îngust și cu o pantă mai mare. Ultimii 1,1 kilometri cu pantă medie de 10% au fost foarte interesanți, finalul fiind unul exploziv cu multe atacuri printre care și cel dat de duo-ul de la Astana, Miguel Angel Lopez și Omar Fraille. Toți aceștia au fost însă prinși de ceea ce a rămas din pluton.

Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Bauke Mollema (Trek Segafredo) și Thibaut Pinot (Groupama FDJ) a fost podiumul ultimei etape. Francezul de 24 de ani obține a 9-a sa victorie profesionistă, printre alte succese remarcabile numărându-se victoria de etapă și clasament general în Tour du Limousin – Nouvelle Aquitaine 2019 și în Etoile de Bessèges 2020.

După victoria de pe Col de Beyrède, Egan Bernal și-a asigurat victoria în Route d’Occitanie, chiar dacă în ultima etapă a terminat pe locul 4. La finalul turului top 5 arată astfel: Bernal (Ineos), Pavel Sivakov (Ineos), Aleksandr Vlasov (Astana), Thibaut Pinot (Groupama FDJ) și Bauke Mollema (Trek Segafredo).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.