Etapa 3 din Route d’Occitanie a început de la Saint Gaudens și a avut 4 ascensiuni: Cap de la Serre de categoria a treia, o încălzire ușoară înainte de 3 cățărări de categoria 1 (Port de Balès, Col de Peyresourde și Col de Beyrède – vecină cu Aspin și Hourquette d’Anzican).

Înainte de start se credea că această etapă probabil va decide câștigătorul din Route d’Occitanie și chiar așa a fost. Primii 20 de kilometri ai etapei au fost pe drumuri valonate și au fost o bună rampă de lansare pentru 8 rutieri care au evadat: Benoît Cosnefroy (AG2R la Mondiale), Harold Tejada (Astana), Julien Bernard (Trek Segafredo), Georg Zimmermann (CCC), Matthieu Ladagnous (Groupama FDJ), Lilian Calmejane (Total Direct Energie), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) și Julien Trarieux (Nippo-Delko). A urmat apoi o porțiune plată unde echipele puternice (mai ales Ineos) au încercat să se grupeze și să diminueze ecartul de 3 minute față de cei evadați.

După 80 de kilometri parcurși, lucrurile importante în cursă au început odată cu ascensiunea cea mai lungă a cursei care reprezintă și acoperișul turului Occitanie din acest an, Port de Balès. Ascensiunea cu mai multe porțiuni și pasaje foarte dificile a făcut o selecție puternică în pluton și a fost urmată de o coborârare rapidă și la câțiva kilometri de o nouă cățărare, Col de Peyresourde. Această succesiune de ascensiuni îi va întâmpina pe rutieri și în Turul Franței din acest an în etapa 8 dintre Cazères – Loudenvielle.

Ineos a prins evadarea și a dorit de asemenea să elimine din grupul principal cât mai mulți rutieri înainte de ultimul obstacol al zilei, Col de Beyrède: o necunoscută pentru majoritatea sportivilor. Este o ascensiune în 3 părți cu primii 3 kilometri dificili și abrupți, urmați apoi de o parte cu o pantă medie mai lejeră până în ultimii 4 kilometri, cei mai dificili, cu porțiuni cu pantă și de 17%. Toți membrii echipei Ineos au jucat un rol important. La poalele ascensiunii Col de Beyrède (11 kilometri), Jonathan Castroviejo a  preluat trena și a condus grupul principal pe primele pante abrupte, eliminând mulți sportivi. În porțiunea mediană mai ușoară, Chris Froome a impus un ritm foarte puternic la conducere. Apoi, când ascensiunea a ajuns și la pantele de 17%, Tao Geoghehan Hart a continuat ritmul, reducând grupul fruntaș la doar 6 sportivi printre care 3 rutieri de la Ineos (Bernal, Sivakov, Hart) alături de Thibaut Pinot (Groupama FDJ), Aleksander Vlasov (Astana) și Bauke Mollema (Trek Segafredo).

Intrând în kilometrul final, Bernal a declanșat atacul de lângă colegul Sivakov pentru a obține prima victorie a sa din acest sezon. Pavel Sivakov (Ineos), care de obicei se antrenează pe drumurile parcurse, s-a dovedit în această etapă a fi foarte puternic și a dus trena pentru Bernal, reușind și să termine pe locul 2 la doar 10 secunde de columbian.

Clasamentului etapei 3 a fost următorul: Egan Bernal pe primul loc, Sivakov la 10 secunde, Vlasov la 17 secunde, Pinot la 31 de secunde, Bauke Mollema la 1:05, Warren Barguil la 1:09, Richie Porte la 1:11, Romain Bardet la 1:18, Sebastien Reichenbach la 1:39 și Rafael Valls tot la 1:39. Miguel Angel Lopez (Astana) a terminat pe poziția 28 la 4 minute, iar Froome, care a adus trenă pentru Ineos la poalele Col de Beyrède unde a fost și fluierat de unii spectatori, s-a clasat pe 34 la 5 minute.

Cu această victorie Egan Bernal a devenit liderul Route d’Occitanie. Pentru el, această cursă reprezintă o parte din pregătirea pentru Turul Franței unde trebuie să își apere victoria de anul trecut. Pe durata pauzei curselor cicliste din cauza pandemiei de COVID-19, Bernal s-a antrenat intens în Columbia unde, de exemplu, în luna iunie a parcurs peste 1500 de kilometri. Topul 10 în clasamentul general este același ca cel din etapa de azi. Ultima etapă din Route d’Occitanie va avea loc între Lectoure și Rocamadour (195 kilometri) cu un parcurs ușor valonat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.