Poză: Luc Claessen/Getty Images

A doua ediție din Mont Ventoux Dénivelé Challenge s-a desfășurat între Vaison-la-Romaine și Mont Ventoux  pe distanța de 179 kilometri. Datorită schimbărilor în calendarul curselor UCI, Mont Ventoux Dénivelé Challenge poate fi considerată un prolog pentru Tour de l’Ain (7-9 August). Dintre echipele de World Tour au participat doar 5: UAE Emirates, Astana, AG2R La Mondiale, Groupama FDJ, Trek Segafredo. Ineos și Jumbo-Visma nu au participat în Mont Ventoux Dénivelé Challenge însemnând că Egan Bernal, Geraint Thomas, Chris Froome, respectiv Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk și Primoz Roglic vor avea o zi în plus de pauză înainte de Tour de l’Ain.

Nairo Quintana a câștigat o etapă cu final pe Mont Ventoux în Tour de la Provence 2020. Pe pantele Mont Ventoux în Februarie, Quintana a oferit primele semne că transferul său din acest an de la Movistar la Arkea Samsic poate fi un restart important în cariera sa. Columbianul a obținut victorii după evadări solitare la Chalet Reynard în Tour de la Provence (plus victoria generală), pe Col d’Eze și La Colmiane în Tour des Alpes Maritimes, respectiv în Paris-Nice. Va fi prima cursă a lui Nairo Quintana după pauza generată de pandemia de COVID-19. Quintana s-a întors în Europa la finalul lunii iulie cu o cursă charter specială împreună cu colegii săi columbieni, incluzându-l și campionul Turului Franței Egan Bernal (Ineos) care a avut deja un start excelent de sezon cu victoria din Route d’Occitanie. Romain Bardet (AG2R La Mondiale), al doilea anul trecut în Mont Ventoux Challenge, nu va participa la cursa din acest an ca urmare a accidentului din Route d’Occitanie.

Ca toate cursele din luna august, plutonul din Mont Ventoux Dénivelé Challenge este plin de rutieri puternici care caută să acumuleze kilometri în picioare înainte de cursele mai importante. Fabio Aru (UAE Emirates) a arătat o formă bună în Vuelta Burgos săptămâna trecută, terminând pe locul 9, iar pe Mont Ventoux, italianul va fi ajutat de Joe Dombrowski. Miguel Angel Lopez (Astana) va dori să își recapete moralul după o dezamăgitoare Route d’Occitanie. Tandemul de la Trek Segafredo Richie Porte și Bauke Mollema care s-a descurcat bine pe Col de Beyrède în Route d’Occitanie, va încerca să continue forma bună în această cursă și în Tour de l’Ain care va urma imediat după.

Cursa a beneficiat de 2 ascensiuni pe Le Mont Chauve (Ventoux): în prima trecere rutierii au urcat până la Chalet Reynard, iar în cea de-a doua s-a ajuns până sus în celebrul vârf. Cele două treceri de pe Ventoux sunt precedate de Col de Fontaube (7 kilometri) și de un drum valonat. Drumul a trecut prin Sault și Villes sur Auzon înainte să ajungă la Bedoin pentru prima cățărare din cele două pe Mont Ventoux. Pe prima urcare pe Ventoux, rutierii au urcat 15 kilometri prin pădure până la Chalet Reunard. Apoi s-a făcut o buclă din nou către Bedoin și din nou s-a urcat până la Chalet Reunard și apoi s-a ieșit din pădure urcându-se până pe Mont Ventoux. Ascensiunea completă pe Mont Ventoux are lungimea de 21 kilometri până la altitudinea de 1912 metri, cu o pantă medie de 7,5 % și maximă de 10,5 %.

Cel mai puternic rutier al zilei s-a dovedit a fi Aleksandr Vlasov (Astana). Rusul, care a terminat săptămâna trecută pe locul 3 Route d’Occitanie, a obținut cea mai mare victorie a carierei pe Mont Ventoux după ce a reușit să reziste în fața unei puternice reveniri a lui Richie Porte (Trek Segafredo), iar francezul Guillaume Martin (Cofidis) a terminat pe locul 3. Pierre Latour (AG2R La Mondiale) care a inițiat un atac cu 10 kilometri înainte de finalul pe Mont Ventoux, a terminat pe locul 4 în fața lui Fabio Aru (UAE Emirates). Quintana a terminat pe locul 8 (se pare că încă mai resimte dureri la genunchi după căzătura din luna iulie într-un antrenament din Columbia), în timp ce câștigătorul de anul trecut Jesus Herrada a terminat pe 9. Din nou nu a fost o cursă reușită din partea lui Lopez care a fost lăsat în urmă cu 9 kilometri până la final, terminând pe locul 12.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.