Poză: Justin Setterfield/Getty Images

Organizatorii Tour de l’Ain au recunoscut că, odată cu toate restructurările din programul curselor cicliste din cauza pandemiei de COVID-19, norocul le-a zâmbit. O cursă mică în Estul Franței a atras cea mai puternică listă de start din istoria sa de 32 de ani deoarece a devenit un antrenament cheie pentru Turul Franței 2020 (29 august – 20 septembrie). Planificată anii trecuți la sfârșitul lunii mai, mutată la mijlocul lunii august în 2018, ediția din 2020 Tour de l’Ain va avea 3 etape între 7 și 9 august. Ineos, Jumbo-Visma, Arkea Samsic, Trek – Segafredo, Lotto Soudal, AG2R La Mondiale, Deceuninck – Quick Step, UAE-Team Emirates, Groupama – FDJ, CCC, Israel Start-Up Nation, Sunweb sunt cele 12 echipe de World Tour care vor participa. Plasată în calendar între Route d’Occitanie și Criterium du Dauphine, Tour de l’Ain i-a avut în pluton pe precedenții trei câștigători ai Turului Franței, toți de la Ineos: Egan Bernal, Geraint Thomas și Chris Froome.

Chiar dacă ierarhia din cadrul echipei Ineos va fi unul dintre principale subiecte, alt punct de interes al cursei va fi rivalitatea Ineos cu Jumbo-Visma care va aduce de asemenea un trident remarcabil format din Primoz Roglic, Tom Dumoulin și Steven Krujiswijk. Cu excepția apariției la Campionatele Naționale ale Sloveniei (prima cursă de după pandemie) unde a câștigat cursa pe șosea, niciun alt rutier din tripla de la Jumbo nu a concurat în 2020. În cazul lui Dumoulin, acesta va fi debutul său pentru echipa olandeză cu care a semnat la începutul sezonului și prima cursă în aproape 14 luni.

Noul status din calendarul UCI al Tour de l’Ain ca pregătire pentru Turul Franței este subliniat și de faptul că etapa montană decisivă din ultima zi a turului este aproape identică cu etapa 15 din Turul Franței care va marca finalul săptămânii a doua a cursei cu finalul pe Grand Colombier.

În afară de super echipele Ineos și Jumbo-Visma, Nairo Quintana (Arkea Samsic) ar putea pune probleme. Columbianul părea unul dintre cei mai în formă rutieri în prima parte a sezonului până la întrerupere. Trek Segafredo propune duo-ul Bauke Mollema și Richie Porte care va participa și în Turul Franței și care s-a descurcat bine în Route d’Occitanie și Mont Ventoux Challenge. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) nu va putea să își apere titlul de anul trecut, dar alți francezi Guillaume Martin (Cofidis) – locul 3 în Mont Ventoux Challenge și Clement Champoussin (AG2R La Mondiale) care se anunță a fi înlocuitorul lui Romain Bardet la echipa franceză, vor emite pretenții în unele etape. Alt tânăr foarte interesant este Joao Almedia (Deceuninck-QuickStep) care a obținut săptămâna trecută locul 3 general în Vuelta Burgos.

Înainte să se îndrepte spre munții importanți ai cursei, Tour de l’Ain 2020 a început cu o etapă de încălzire de 139,5 kilometri între Montreal-la-Cluse și Ceyzériat (cu 4 scurte ascensiuni la începutul etapei). Lucrurile nu au fost chiar simple pentru sprinteri deoarece cu 2,5 kilometri înainte de final, drumul va fi îngust și în urcare, iar o pantă medie de 7 % pe o distanță de 800 de metri poate fi profilul perfect pentru multe atacuri. Primoz Roglic de la Jumbo Visma a atacat și de la Ineos, doar Egan Bernal a putut să rămână în roata lui. A fost sprint ciudat într-un pluton de 80 de rutieri în care Dumoulin a încercat să îl conducă pe slovenul Roglic, dar Andrea Bagioli (Deceuninck Quick Step) a provocat surpriza și i-a învins pe toți marii favoriți. Italianul de 21 de ani l-a învins pe Roglic cu un vârf de roată de bicicletă pentru a obține prima sa victorie din plutonul profesionist. Dar datorită bonificațiilor, Primoz Rogliz a câștigat 6 secunde față de ceilalți favoriți. Podiumul primei etapei a fost încheiat de Stefan Bissegger (de la Education First dar care concurează aici pentru echipa națională a Elveției). Bagioli a dedicat victoria coechipierului său Fabio Jakobsen, care era la spital ca urmare a oribilului accident dn Turul Poloniei.

Etapa 2 s-a desfășurat în Munții Jura, partea de nord-vest a Alpilor francezi, pe o distanță de 140,5 kilometri între Lagniei și Lélez. Parcursul a conținut 6 ascensiuni. În prima parte a etapei: Col de Montgriffon (12 kilometri la 4,1 %), Col de Pezières (3,9 kilometri la 6,5 %) și Col de Cuvillat (3,4 kilometri la 7,4 %). În a doua parte a etapei, lucrurile devin și mai serioase cu alte trei ascensiuni înlănțuite Côte de Giron (7,6 kilometri la 6,2 %). Col de Menthières (9,1 kilometri la 6,3 %) înainte de cea finală de la Lélex. Jaakko Hanninen (AG2R La Mondiale), Joey Rosskopf (CCC), Simon Guglielmi (Groupama  FDJ), Julien Bernard (Trek Segafredo), Nils Politt (Israel Start up Nation) a fost evadarea zilei, dar a fost prinsă cu 25 de kilometri înainte de final de plutonul condus de Jumbo Visma.

Primoz Roglic a câștigat etapa 2 din Tour de l’Ain în fața lui Bernal și Valerio Conti (UAE Emirates) după o bătălie la un sprint restrâns.  Echipa Jumbo-Visma a reușit să îl izoleze pe Bernal, dar nu a câștigat timp față de acesta. Froome și Thomas au pierdut timp încă de la mijlocul etapei, ultimul locotent rămas al lui Bernal a fost Jonathan Castroviejo. Datorită bonificațiilor slovenul s-a distanțat în clasamentul general. După etapa 2, clasamentul general arăta astfel: lider Primoz Roglic (Jumbo Visma), Bernal la 10 secunde, Valerio Conti (UAE Emirates) la 12 secunde, Bauke Mollema (Trek Segafredo) la 16 secunde, Nairo Quintana (Arkea Samsic) tot la 16 secunde, Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) la 23 de secunde, Jesus Herrada (Cofidis) la 31 de secunde, Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) la 32 de secunde, Fabio Aru (UAE Emirates) tot la 32 de secunde și Jan Hirt (CCC) la 36 de secunde.

Ziua finală din Tour de l’Ain a fost etapa regină care se credea că va decide câștigătorul cursei și un preview pentru Tour de France 2020. De la kilometrul 35, etapa de 144,5 de kilometri va fi exact ca în etapa 15 din Tour de France cu ascensiunile de la Montée de la Selle de Fromentelle (11 kilometri la 8,5 %) și Col de Biche 6,4 kilometri la 8,9 %) înainte de finalul de pe Grand Colombier (17.3 kilometri la 7,1 %). O lungă coborâre a fost urmată de o porțiune plată înainte de Grand Colombier care este abordată de pe partea Culoz. Chiar dacă etapa a 3 a a avut un profil care i se potrivea lui Bernal, Egan Bernal s-a luptat din nou singur cu echipa Ineos, dar pe Colombier nu a avut cea mai bună zi a sa. A atacat în ultimul kilometru cu speranța de a recupera cele 10 secunde față de liderul Roglic, dar columbianul nu a reușit să recupereze timpul care îi despărțea în clasamentul general. Slovenul i-a învins la sprint pe Bernal, iar Quintana a terminat pe locul 3.

Aceeași doi columbieni l-au însoțit pe Roglic și pe podiumul final al turului: Bernal a terminat la 18 secunde și Nairo Quintana, liderul de la Arkea Samsic, la 28 de secunde. Pe 4 Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) la 56 de secunde care se pregătește pentru Turul Spaniei. George Bennett (Jumbo Visma) a terminat pe 5, urmat de Bauke Mollema (Trek Segafredo) la 2:24, Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) la 2:40, Guillaume Martin (Cofidis) la 2:45, Jesus Herrada (Cofidis) la 3:39, iar top 10 este încheiat de Fabio Aru (UAE Emirates) la 4:26. Palmaresul lui Primoz Roglic din 2019 până în prezent în curse pe etape este: Turul Emiratelor (1º), Tirreno – Adriatico (1º), Tour de Romandia (1º), Giro Italia (3º) și Vuelta Espana (1º).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.