Turul Franței va debuta în mai puțin de trei săptămâni în însorita Nisa. Întârzierea provocată de blestematul Coronavirus pare că a schimbat radical strategiile echipelor, ele fiind nevoite din mers să-și ajusteze loturile pentru variile curse. Într-o situație favorabilă înaintea Marii Bucle se situează Team Ineos. Aparent, trei lideri (și ce lideri!) își vor împărți rolul de primadonă. Totuși, după ultimele evoluții și deja plecat de la echipă la sfârșitul sezonului, Chris Froome are un uriaș semn de întrebare pus în dreptul numelui său.

Înaintea Marii Bucle de anul trecut, Froome era văzut de bookmakers ca fiind marele favorit pentru câștigarea Turului Franței. Tot destinul său a fost dat peste cap de o minusculă, dar aproape fatală eroare de judecată. La recunoașterea de dinaintea unei etape din Criteriul Dauphine, marele campion britanic s-a izbit în plin de un zid. O fractură i-a ucis nu doar orice șansă la un al cincilea Tur al Franței, ci și șansa de a participa la orice cursă în 2019.

Egan Bernal a capitalizat din plin absența marelui șerif britanic și a scris istorie pentru columbian, devenind primul sud-american care se impune în clasamentul general al Turului Franței. Mai mult, nici Geraint Thomas nu s-a descurcat tocmai rău, galezul reușind să încheie din nou pe podiumul Marii Bucle, la doar un an distanță de la magistralul său succes.

Cât despre Froome? Revenirea lui nu a fost cea așteptată. Clasările mai curând modeste nu ar fi de obicei un factor prea important, dar nici evoluțiile sale nu au fost dintre cele mai extraordinar. Astfel, după ce a terminat de două ori la peste cinci minute în urma lui Egan Bernal, putem pune un important de întrebare. Mai este Chris Froome realmente un lider de luat în calcul pentru clasamentul general sau britanicul își ascunde intenționat potențialul său real?

Oricare ar fi răspunsul, Froome nu pare în acest moment vreun favorit pentru Turul Franței. Evoluțiile de după reluarea competițiilor lasă enorm de mult de dorit, britanicul fiind departe de a fi în forma optimă pentru victorie. Mai mult, au apărut semne mari de întrebare dacă prezența lui în cadrul echipei este una benefică, știut fiind faptul că el va evolua începând cu 2021 pentru Israel Start Up Nation.

De altfel, relația sa cu Dave Brailsford pare a fi una din ce în ce mai tensionată, plecarea sa de la Team Ineos fiind mai mult sau mai puțin datorată faptului că nu va mai avea exclusivitatea de odinioară în materie de leadership. Scurt spus, Chris Froome pare să nu mai reprezinte o prioritate prea mare pentru echipa lui Brailsford. Într-un fel, dat fiind palmaresul său incontestabil, relația lui cu Brailsford este de rău augur. Totuși, dacă privim pragmatic, Egan Bernal și Geraint Thomas sunt prezentul și viitorul echipei, în timp ce, Froome, cu toate tururile câștigate, nu e decât o amintire romantică.

Dacă Chris Froome va fi selecționat în echipa de Turul Franței, este foarte probabil ca ediția din acest an să reprezinte ultima lui șansă reală de a deveni cvintuplu campion al Marii Bucle. Dar, dacă e să fim onești, marele campion britanic ar putea ieși din istorie pe ușa din dos, sigur, nu la fel de violent precum marele șerif texan.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.