În ultimul deceniu, câteva lucruri au fost certe în viață. Taxele, moartea, grevele francezilor și tricoul verde în posesia lui Peter Sagan. Cu peste o sută de zile în verde și șapte victorii în clasamentul tricoului destinat sprinterilor, slovacul este o certitudine pe podiumurile finale din Marea Buclă.

2020 a fost un an cu totul aparte pentru întreaga omenire. Toate planurile inițiale ale cicliștilor au fost date peste cap, iar nici măcar greul Sagan nu a scăpat de problemele ivite pe seama Coronavirusului. Marele campion slovac a surprins întreaga comunitate ciclistică când a anunțat că va participa și la Turul Franței și la Turul Italiei.

Dacă Turul Italiei este o noutate absolută pentru Sagan, Turul Franței este deja locul de joacă al lui Sagan în materie de tricouri verzi. Chiar dacă niciodată nu a fost la fel de exploziv ca Mark Cavendish sau Marcel Kittel, geniul tactic al slovacului a făcut mai mereu diferența în clasamentul final al sprinterilor. Câteva puncte în etapele montane, niște clasări excelente în rundele cu relief intermediar și mai mereu acolo la bătaie în etapele pe plat. Cam așa arată palmaresul lui în marea cursă din Hexagon.

Dar mai este Peter Sagan același sprinter de temut și în 2020? Mai devreme în an, Sagan a schimbat prefixul, aniversându-și cea de-a treizecea zi de naștere la sfârșitul lunii ianuarie. Dacă aruncăm un arc înapoi în ultimii ani, mai toți sprinterii au devenit mai conservatori după această bornă. Nici măcar Cavendish sau Greipel nu au mai fost aceeași oameni de odinioară, iar Kittel și-a luat adio de la sportul cu două pedale imediat după ce și-a serbat cea de-a treizecea primăvară.

Cu toate acestea, la Sagan, cel puțin pentru moment, situația pare a fi încă sub control. Dacă urmărim recordurile sale, el a câștigat toate tricourile verzi puse în joc între 2012 și 2019, cu excepția descalificării controversate de la ediția din 2017. Există câteva nume care i-ar putea sub pericol coroana lui Sagan, iar Wout van Aert pare cel mai prolific tânăr în materie de sprinturi. Dar poate face față belgianul într-un duel de anduranță cu un Sagan trecut prin destule războaie? Sigur, răspunsul îl vom afla (ca întotdeauna) pe șosea, dar, la prima vedere, el este rivalul numărul unu al lui Sagan.

Revenit în forma de odinioară, după ani de zile de căutări lăuntrice și numeroase accidentări odioase, Mark Cavendish pare în sfârșit capabil să se bată de la egal la egal cu toată lumea. Probabil că și recordul lui Merckx de victorii de etapă l-a ambiționat, Canibalul din Ardeni având 34 de succese, cu patru mai multe decât cel mai titrat sprinter al zilelor noastre. Dar va reuși Cavendish să ducă la rândul său un duel de anduranță cu Sagan? Istoria ne arată că nu, dar uneori, statisticile sunt doar niște repere artificiale. Cav are deja în palmaresul său deja impresionant tricoul verde, adjudecat la ediția din 2011. Un singur tricou verde în toată cariera? Puțin nedrept pentru Cavendish.

Autohtonii vor încerca și ei să-și arate colții, iar Arnaud Demare este numele cel mai indicat. Francezul are de luat o revanșă față de propria lui persoană pentru ratarea victoriei din 2017, atunci când totul se îndrepta înspre o victorie a unui localnic în clasamentul final al sprinterilor. Alte nume care puteau să-l bată pe Sagan erau Fabio Jakobsen și Dylan Groenewegen, dar cei doi batavi nu vor fi prezenți în Marea Buclă, din motive diferite, legate după cum bine știm deja de incidentul în care au fost implicați în Turul Poloniei.

Indiferent de rezultatul final, Sagan este un maestru absolut în materie de strategie și organizare în purtarea bătăliilor pentru tricoul verde. Dacă totul decurge conform planurilor sale, carismaticul slovac de la Bora-hansgrohe va fi din nou pe podium la Paris în după-amiaza zilei de 20 septembrie. Dacă nu, Sagan oricum nu mai are nevoie de alte cuvinte de laudatio, căci el și-a făcut numărul deja în propria sa manieră. Cea a rebelului fără cauză.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.