Turul Franței a debutat la Nisa cu un circuit în care sprinterii erau marii favoriți la câștigarea etapei și la preluarea primului tricou galben. Ca de obicei în Nisa, traseul nu a fost complet plan, iar cicliștii au urcat de două ori pe Côte de Rimiez, ascensiune de categoria a treia (5,8 kilometri cu pantă medie de 5,1%) înainte de sosirea de la Nisa pe o lungă linie dreaptă pe Promenade des Anglais. În 1906, în a 4-a ediție a Turului Franței s-a trecut pentru prima dată prin Nisa. În 2013 pentru a 100-a ediție a Turului Franței, Nisa s-a întors pe harta turului la 32 de ani după găzduirea startului în 1981. În acel prolog de 6 kilometri din 1981, francezul Bernard Hinault a schimbat tricoul curcubeu de campion mondial cu tricoul galben după câștigarea etapei. În afară de Turul Franței, departamentul Alpes-Maritimes de asemenea a găzduit plutonul în fiecare an pentru finalul cursei Paris-Nisa. În 77 de ediții, cursa denumită Cursa Soarelui a fost câștigată de 12 învingători ai Turului Franței. 6 dintre ei au făcut dubla Paris-Nisa și Turul Franței în același an, ultimul care a reușit această performanță a fost chiar columbianul Egan Bernal în 2019.

Astăzi a fost o cursă foarte agitată pe o ploaie puternică, unul dintre cele mai agitate începuturi ale unui Tur al Franței în acest an neobișnuit. Evadarea zilei a fost formată din Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B Hotels-Vital Concept) și Fabien Grellier (Total-Direct Energie), dar a fost prinsă cu 50 de kilometri rămași.Foarte mulți rutieri au căzut azi printre care: Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Nairo Quintana (Arkea Samsic), Sam Bennett (Deceuninck Quick Step), Tom Dumoulin (Jumbo Visma), George Bennett (Jumbo Visma), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Giacomo Nizzolo (NTT), Miguel Angel Lopez (Astana), Richie Porte (Trek Segafredo), Andrey Amador (Ineos Grenadiers). Cu 35 de kilometri înainte de final, plutonul a redevenit grupat pe a doua coborâre de pe Côte de Rimiez datorită unei neutralizări condusă de Jumbo Visma prin Tony Martin, chiar dacă Astana nu a fost de acord până la cazătura lui Lopez. Situația de azi a fost asemănătoare cu ceea ce a făcut elvețianul Fabian Cancellara în Turul Franței 2010 în etapa de la Spa. Unul dintre favoriții etapei, Sam Bennett, a suferit și el o căzătură, dar a reușit să se întoarcă în pluton datorită ajutorului echipei Deceuninck Quick Step. Eforturile depuse însă l-au afectat la sprintul final. Cu 20 de kilometri rămași cursa a reînceput și lucrurile importante au fost declanșate de atacul francezului Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale). Când s-a intrat în ultimii 3 kilometri s-a produs o căzătură masivă în mijlocul plutonului în care victime au fost printre alții Thibaut Pinot (Groupama FDJ), Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) – aflat la o doua căzătură a zilei, Dan Martin (Israel Startup Nation) și Guillaume Martin (Cofidis). Însă toți vor primi timpul câștigătorului.

La final am avut parte și de o mică surpriză: rutierul de 33 de ani Alexander Kristoff (UAE Emirates) s-a impus în sprintul plutonului. Pe locul 2 s-a clasat campionul mondial pe șosea Mads Pedersen (Trek-Segafredo), iar pe 3 olandezul Cees Bol (Sunweb). Topul 10 a fost completat de Sam Bennett (Deceuninck Quick Step), Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Elia Viviani (Cofidis), Giacomo Nizzolo (NTT), Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept), Anthony Turgis (Total Direct Energie) și Jasper Stuyven (Trek Segafredo). Norvegianul a câștigat azi a patra sa etapă în Turul Franței după etapele 12 și 15 din ediția 2014 și după victoria de pe Champs-Élysées din 2018. Kristoff va purta pentru prima dată în carieră tricoul galben. Trebuie spus că Alexander Kristoff a căzut și a abandonat în cursa pe șosea de la Campionatul European de la Plouay din această săptămână. Un rutier important al cursei, rusul Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), a suferit 2 cazături puternice și rămâne de văzut dacă va continua turul.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.