Etapa a 3-a din Turul Franței a avut 198 de kilometri, a pornit tot de la Nisa, dar de această dată s-a terminat la Sisteron, în departamentul Alpes-de-Haute-Provence, lăsându-i pe rutieri la poalele Alpilor pentru etapa a 4-a. Va fi prima sosire din istoria TuruluI Franței la Sisteron. În această etapă cicliștii au rulat pe Route Napoleon cu mult mai puține obstacole decât cele întâlnite de împărat după întoarcerea din exilul de pe Insula Elba. Chiar dacă au fost mulți kilometri de cățărare, etapa s-a decis la sprint masiv între marii favoriți la astfel de sosiri.

Alt centru de interes al zilei a fost bătălia pentru tricoul celui mai bun cățărător dintre Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) și Anthony Perez (Cofidis). 4 ascensiuni repertoriate au fost pe traseu: Col du Pilon (8,4 kilometri cu pantă medie de 5,1 %) – categoria 3, Col de la Faye (5,3 kilometri cu 4,8 %) – categoria 3, Col des Lègues (6,9 kilometri cu 5,4 %) – categoria 3, Col de l’Orme (2,7 kilometri cu 5 %) – categoria 4. Ultimii 13 kilometri ai etapei au fost în ușoară urcare constantă. O ascensiune nerepertoriată în primii 10 kilometri ai etapei a reprezentat ocazia ideală pentru formarea evadării zilei: trei francezi Perez, Cosnefroy și Jérôme Cousin (Total Direct Energie). Etapa a început pe o ploaie foarte puternică, dar vremea și-a revenit repede, iar finalul etapei a fost scutit de așteptatul vânt puternic care ar fi putut produce broduri. Pe Col du Pilon și Col de la Faye, Perez a trecut în fața lui Cosnefroy, iar Jérôme Cousin a câștigat pe Col de l’Orme și pe Col des Lègues.

Din evadarea inițială, a atacat Jérôme Cousin. Apoi Perez și Cosnefroy au fost prinși de pluton. Un fapt interesant este că Paris-Nisa 2018 a găzduit o etapă cu final tot la Sisteron când Jerome Cousin a câștigat dintr-o evadare. În perioada de izolare din cauza pandemiei de COVID-19 pe care a petrecut-o în Portugalia, Cousin a făcut bikepacking și l-a ajutat pe vecinul său să își construiască casa. Pe coborârea de pe Col des Lèques Anthony Perez a făcut pană și apoi când forța să revină în pluton, s-a lovit de mașina echipei sale Cofidis, accident care a dus la o fractură de claviculă. Perez a abandonat fix în ziua când ar fi preluat tricoul de cel mai bun cățărător. Astfel la finalul etapei Cosnefroy își va păstra tricoul alb cu buline roșii.

Sprintul intermediar de la Digne-les-Bains i-a dus lui Peter Sagan (Bora Hansgrohe) poziția 2 în spatele evadatului Cousin și 6 puncte, câștigând sprintul plutonului în fața purtătorului tricoului verde din această etapă, Alexander Kristoff (UAE Emirates). Deceuninck QuickStep mai ales prin Tim Declercq a condus plutonul pentru a prinde evadarea și a-i oferi șansa la victoria de etapă prin sprinterul lor, irlandezul Sam Bennett. Cu 16 kilometri rămași până la final, Cousin a fost prins de pluton. Sunweb a fost echipa care a lansat sprintul pentru olandezul Cesse Bol, Sam Bennett a condus sprintul, dar cel mai puternic s-a dovedit a fi australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal) care a făcut un veritabil slalom printre rivalii său și a recuperat distanța față de Bennett chiar dacă irlandezul a încercat să schimbe puțin direcția sprintului în ultimii 20 de metri.

Podiumul a fost completat de Sam Bennett (Deceuninck QuickStep) aflat la cea mai bună clasare a sa într-o etapă din Turul Franței și Giacomo Nizzolo (NTT). Pe locul 4 s-a clasat Hugo Hofstetter (Israel Start-up Nation), pe 5 Peter Sagan (Bora Hansgrohe), pe 6 Edward Theuns (Trek Segafredo), pe 7 Cees Bol (Sunweb), pe 8 Matteo Trentin (CCC), pe 9 Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept) și pe 10 Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie). Cu poziția 5 de la final, Peter Sagan a devenit noul lider în clasamentul tricoului verde cu 79 de puncte, cu 2 în fața lui Kristoff. Max Hirschi rămâne cu tricoul alb pentru cel mai tânăr. Fără Philippe Gilbert și John Degenkolb care au abandonat după căzăturile din prima etapă, Caleb Ewan a reușit a 4-a sa victorie de etapă în Turul Franței după cele 3 obținute anul trecut. Aș menționa că anul acesta la startul Turului Franței au fost prezenți doar 2 australieni: Caleb Ewan și Richie Porte.

Clasamentul general s-a modificat doar ca poziții în funcție de clasările de azi din pluton, iar Alaphilippe își păstrează tricoul galben:
1. Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep)
2. Adam Yates (Mitchelton Scott) la 4 secunde
3. Max Hirschi (Sunweb) la 7 secunde
4. Tadej Pogacar (UAE Emirates) la 17 secunde
5. Davide Formolo (UAE Emirates) la 17 secunde
6. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) la 17 secunde
7. Tom Dumoulin (Jumbo Visma) la 17 secunde
8. Sergio Higuita (Education First) la 17 secunde
9. Guillaume Martin (Cofidis) la 17 secunde
10. Esteban Chaves (Mitchelton Scott) la 17 secunde

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.