A patra etapă a Turului Franței din 2020 a debutat la prânz, sub un cer senin la Sisteron. Cei 172 de rutieri rămași în cursă aveau de parcurs astăzi un traseu de 160.5 kilometri, cu startul la Sisteron și finalul etapei la Orcières-Merlette. Conform tuturor previziunilor, runda de astăzi ar fi trebuit să fie primul moment de glorie al oamenilor de general, grație finalului în ascensiune.

Imediat după primele momente de după start, o evadare s-a format. Șase rutieri și-au împărțit rolurile de evadați. Aceștia au fost Nils Politt, Mathieu Burgaudeau, Tiesj Benoot, Quentin Pacher, Alexis Vuillermoz și Krists Neilands. De altfel, în exact această ordine s-au clasat și la primul sprint intermediar al zilei. Un alt amănunt notabil la acel sprint a fost reprezentat de Sam Bennett, cel care, grație clasării pe locul al șaptelea, l-a egalat pe Peter Sagan în clasamentul pe puncte al tricoului verde.

Tot pe parcursul zilei au existat și patru cățărări înainte de cea de la final. Quentin Pacher s-a impus în primele trei, în timp ce, ultima i-a revenit lui Krists Neilands. Evadarea a avut parte și de un moment mai dramatic. După ce a intrat prea tare într-un viraj, Tiesj Benoot a căzut peste bariera de protecție de pe marginea șoselei. Din fericire, datorită vitezei reduse, impactul a fost unul minor, iar belgianul a continuat fără probleme.

După ce evadarea a avut un avans considerabil în prima parte a zilei, cei șase au cedat, rând pe rând, presiunii impuse de plutonul favoriților. Spre finalul zilei, Krists Neilands, ultimul evadat, a fost și el prins cu ceva mai mult de șapte kilometri înainte de final. Astfel, pronosticurile inițiale ale unui duel intens între favoriți devenea o certitudine.

Orcières-Merlette avea să decidă omul victorios al zilei. Prima parte a cățărării a fost una mai curând timidă, fără încercări prea evidente de atac. În cele din urmă, pe ultimele sute de metri, plutonul a explodat după atacul dat de Guillaume Martin. Rutierul de la Cofidis părea că se va desprinde în învingător, până când Primoz Roglic a trecut pe lângă el ca o rachetă. Slovenul a zdrobit concurența la sprintul final și și-a adjudecat o victorie dominantă la Orcières-Merlette.

Tadej Pogacar a adus dubla slovenă, în timp ce, Guillaume Martin a fost nevoit să se mulțumească cu ultima treaptă a podiumului. Top cinciul zilei a fost completat de Nairo Quintana și Julian Alaphilippe, în timp ce, printre primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Miguel Angel Lopez, Egan Bernal, Thibaut Pinot, Mikel Landa și Adam Yates.

Clasamentul general rămâne neschimbat în partea superioară. Julian Alaphilippe rămâne îmbrăcat în tricoul galben pentru cel puțin încă o zi. Adam Yates și Primoz Roglic completează podiumul provizoriu, la patru, respectiv șapte secunde în urma francezului de la Deceuninck-QuickStep. Top cinciul clasamentului general este completat de Tadej Pogacar și Primoz Roglic, la 13, respectiv 17 secunde distanță de tricoul galben.

Partea inferioară a primilor zece este dominată de columbieni, cei care au patru rutieri printre primii zece în persoanele lui Egan Bernal (locul 6 – +17″), Esteban Chaves (locul 8 – +17″), Nairo Quintana (locul 9 – +17″) și Miguel Angel Lopez (locul 10 – +17″). Printre cei patru sud-americani îl regăsim amestecat și pe Tom Dumoulin, clasat al șaptelea, la 17 secunde în urma lui Alaphilippe.

După etapa de astăzi, Peter Sagan își păstrează tricoul verde. Slovacul a acumulat până acum 83 de puncte, fiind la egalitate cu Sam Bennett. Podiumul provizoriu al clasamentului pe puncte destinat celui mai bun sprinter este completat de Alexander Kristoff, cu 80 de puncte.

În clasamentul pe puncte destinat celui mai bun cățărător, Benoit Cosnefroid rămâne în frunte, grație celor 21 de puncte acumulate până acum. Podiumul tricoului alb cu buline roșii este completat de Michael Gogl și Primoz Roglic, cu 12, respectiv 10 puncte.

Tadej Pogacar continuă să conducă în clasamentul tricoului alb dedicat celui mai bun tânăr sub 25 de ani. Slovenul are un avantaj de șase secunde în fața lui Egan Bernal, în timp ce, podiumul este completat de Enric Mas, la 15 secunde. În clasamentul pe echipe, EF Pro Cycling este în frunte. Echipa nord-americană este urmată Trek-Segafredo, la 32 de secunde, în timp ce, podiumul în această ierarhie este completat de Team Jumbo-Visma, la o distanță de 40 de secunde.

Turul Franței va continua mâine, 2 septembrie, cu etapa a cincea, programată să se desfășoare între Gap și Privas, pe o distanță de 183 de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.