Etapa a cincea din Turul Franței a debutat sub condiții meteorologice excelente, ideale pentru pedalat. Startul festiv s-a dat la Gap, iar rutierii aveau de parcurs un traseu de 183 de kilometri până la Privas.

În mod neobișnuit, ziua de astăzi a fost lipsită de atacuri. Nici o evadare nu a reușit să prindă contur, singurele evenimente notabile fiind sprintul intermediar, câștigat de Sam Bennett și cele patru cățărări de categoria a patra.

Astfel, scenariul inițial, cel al sprintului masiv era din ce în ce mai probabil. Finalul etapei a fost dominat de Wout van Aert, cel care nu a avut rival în etapa de astăzi. Cees Bol a fost singurul rutier care s-a apropiat de belgian, dar, în cele din urmă, olandezul de la Sunweb a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund.

Sam Bennett a completat podiumul și are motiv de jubilat, după ce l-a deposedat pe Peter Sagan de tricoul verde. Slovacul a încheiat ziua pe patru, în timp ce, top cinciul zilei a fost completat de Jasper Stuyven. Luka Mezgec a încheiat al șaselea, în timp ce, Bryan Coquard, Caleb Ewan, Clement Venturini și Hugo Hofstetter au fost ceilalți rutieri clasați printre primii zece la Privas.

După finalul etapei Julian Alaphilippe a fost penalizat cu 20 de secunde pentru că a luat un bidon cu apă în ultimii 20 de kilometri și a pierdut tricoul galben, ieșind chiar din top 10. Noul lider al Turului Franței a devenit Adam Yates (Mitchelton Scott). Pe locul 2 se află Primoz Roglic la 3 secunde, iar pe poziția a 3-a Tadej Pogacar la 7 secunde. Top cinciul clasamentului general este completat de Guillaume Martin și Egan Bernal, la 9, respectiv 13 secunde în urma tricoului galben.

La fel ca după etapa ieri, partea inferioară a top 10 este dominată de columbieni. Nairo Quintana, Esteban Chaves și Miguel Angel Lopez sunt cei trei columbieni clasați printre primii zece, singurul care se intercalează între ei fiind Tom Dumoulin clasat al șaselea.

Grație evenimentelor de astăzi, Sam Bennett devine noul deținător al tricoului verde destinat celui mai bun sprinter. În clasamentul pe puncte, irlandezul a acumulat 123 de puncte, cu nouă mai multe decât principalul său rival, Peter Sagan, slovacul având 114 puncte până în prezent. Alexander Kristoff completează podiumul provizoriu, cu 93 de puncte.

Dacă în clasamentul tricoului verde au existat modificări importante la vârf, în clasamentul tricoului alb cu buline roșii, destinat celui mai bun cățărător, lucrurile rămâne neschimbate. Mai mult, grație celor două puncte câștigate astăzi, Benoit Cosnefroy rămâne în frunte, cu 23 de puncte. El este urmat de Michael Gogl, cu 12 puncte și de Primoz Roglic, cu 10 puncte.

Tadej Pogacar rămâne în continuare în posesia tricoului alb, cu același avantaj de șase secunde în fața lui Egan Bernal. Podiumul acestui clasament este completat, în continuare, de Enric Mas, la 15 secunde de sloven. În clasamentul pe echipe, EF Pro Cycling conduce în continuare, fiind urmată de Trek-Segafredo, la 32 de secunde și de Team Jumbo-Visma, la 40 de secunde.

Turul Franței va continua mâine, 3 septembrie, cu etapa a șasea, programată să se desfășoare între Le Teil și Mont Aigoual, pe o distanță de 191 de kilometri.

 

Foto – Pressesports / Bernard Papon

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.