Etapa a șasea a început, la fel ca zilele trecute, cu un cer senin și condiții meteo ideale pentru pedalat. Startul festiv s-a dat la Le Teil, cicliștii rămași în Marea Buclă având de parcurs un traseu de 191 de kilometri până la Mont Aigoual.

Dacă ieri plutonul a rulat compact toată etapa, astăzi, situația a stat total diferit. Încă din primii metri ai zilei, atacurile au condimentat acțiunea. O mega evadare formată din nouă rutieri s-a format. Aceștia au fost Alexey Lutsenko, Edvald Boasson Hagen, Jesus Herada, Greg van Avermaet, Neilson Powless, Nicholas Roche, Remy Cavagna, Daniel Oss și Roger Kluge. Cei nouă cicliști au avut mai tot timpul un avantaj considerabil, șansele lor la victorie crescând vertiginos pe măsură ce ne apropiam de final.

Primul sprint al zilei a fost adjudecat fără prea mari emoții de Edvald Boasson Hagen, în timp ce, mai în spate, în pluton, Sam Bennett și-a mai adăugat câteva puncte în palmares și și-a mărit cu trei puncte avantajul în fruntea clasamentului pe puncte al tricoului verde. În materie de cățărări, Nicholas Roche nu a avut rival la cățărările ușoare de pe parcursul zilei, irlandezul fiind la finalul zilei desemnat cel mai combativ rutier al etapei.

Col de la Lusette, ultima cățărare a zilei a făcut diferența, iar Alexey Lutsenko s-a desprins solitar de restul grupului fruntaș. În spatele său, evadarea s-a fărămițat în bisericuțe de câte unul-doi rutieri. Ceva mai în spate, Fabio Aru și-a arătat și el colții, dar fără prea mare reușită, italianul nereușind să facă prea mulți pureci în finalul etapei.

În cele din urmă, Alexey Lutsenko a scăpat de orice presiune și a câștigat de o manieră solitară și dominantă cea de-a șasea etapă din Turul Franței. În spatele său, Jesus Herrada a sosit pe locul doi, la 55 de secunde distanță de învingătorul zilei. Podiumul zilei a fost completat de Greg van Avermaet. Campionul olimpic în exercițiu a sosit la peste două minute distanță de Lutsenko.

Neilson Powless a fost ultimul dintre evadați care a terminat înaintea grupului favoriților. Americanul de la EF Pro Cycling a încheiat pe un excelent loc patru, la 2:17 distanță de Lutsenko. După gafa stupidă de ieri, Julian Alaphilippe a ținut să se revanșeze azi. Francezul a încercat un atac pe ultimii metri ai etapei pentru a recupera din ecartul pierdut la masa verde după etapa a cincea.

Eforturile eroului local au fost răsplătite cu o clasare la finele top cinciului. La o secundă distanță, în mod compact, Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski, Egan Bernal, Richard Carapaz și Adam Yates au completat un top zece plin de nume exotice.

În clasamentul general nu au apărut nici un fel de modificări în top 10. Astfel, Adam Yates rămâne în frunte, cu un avans de trei secunde în fața lui Primoz Roglic și șapte secunde în fața lui Tadej Pogacar. Top cinciul momentului la general este completat Guillaume Martin, la nouă secunde de Yates și de Egan Bernal, aflat la 13 secunde de rutierul britanic.

Tom Dumoulin a urcat un loc și acum este al șaselea, tot la 13 secunde de Yates. În spatele avem un grup de trei columbieni, clasați pe șapte (Esteban Chaves), opt (Nairo Quintana) și zece (Miguel Angel Lopez). Între Quintana și Miguel Angel Lopez, îl avem pe primul francez la general, în persoana lui Romain Bardet. Toți cei patru din spatele lui Dumoulin sunt și ei la o distanță de 13 secunde în urma tricoului galben.

Clasamentul pe puncte al tricoului verde destinat celui mai bun sprinter este în continuare condus de Sam Bennett. Irlandezul a reușit să-și mărească puțin avantajul grație punctelor adunate la sprintul intermediar de astăzi. Astfel, rutierul de la Deceuninck-QuickStep are 129 de puncte, cu 12 mai multe decât Peter Sagan. Alexander Kristoff rămâne în continuare al treilea, grație celor 93 de puncte acumulate până azi.

Benoit Cosnefroy nu a avut de muncă azi și rămâne pentru cel puțin încă o zi îmbracat în tricoul alb cu buline. În clasamentul pe puncte dedicat celui mai bun cățărător, francezul a acumulat 23 de puncte și este urmat de Michael Gogl și Alexey Lutsenko, cu 12, respectiv 10 puncte.

Nici în clasamentul tricoului alb nu au suferit modificări prea importante. Tadej Pogacar va mai îmbraca pentru cel puțin încă o zi tricoul alb. Slovenul are același avantaj de șase secunde în fața lui Egan Bernal și de 15 secunde în fața lui Enric Mas. Grație prestației extraordinare de astăzi a lui Neilson Powless, EF Pro Cycling și-a mărit avantajul în fruntea clasamentului pe echipe. Echipa nord-americană are acum 1:16 în fața lui Trek-Segafredo, în timp ce, Team Jumbo Visma completează podiumul provizoriu, la 1:29 de lideri.

Turul Franței va continua mâine, 4 septembrie, cu etapa a șaptea, programată să se desfășoare între Millau și Lavaur, pe o distanță de 168 de kilometri.

 

Foto – Pressesports/Franck Faugere

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.