Etapa a 7-a dintre Millau-Lavaur reprezenta o oportunitate pentru sprinteri de a se lupta pentru o victorie în Turul Franței. Desfășurată în departamentele Aveyron și Tarn pe o distanță de 168 de kilometri care pentru o etapă nu este una mare pentru standardele Turului Franței, etapa a 7-a nu a avut obstacole dificile. La începutul etapei la Millau a fost prima dificultate Côte de Luzencon, o ascensiune de categoria 3 (3,1 kilometri cu pantă medie 6,1 %). Apoi etapa a beneficiat de un traseu valonat, cu urcușuri și coborâri care a permis echipei Bora Hansgrohe să forțeze și să desprindă decisiv mulți sprinteri care puteau fi rivalii lui Peter Sagan la finalul etapei: Caleb Ewan (Lotto Soudal), Sam Bennett (Deceuninck Quick Step), Cesse Bol (Sunweb), Giacomo Nizzolo (NTT), Elia Viviani (Cofidis), Alexander Kristoff (UAE Emirates). Cea mai mare dificultate de azi dacă putem spune așa a fost Col de Peyronnenc, o ascensiune de categoria 3 (14,5 killometri cu o pantă medie nu foarte mare de 3,9 %). Vârful Col de Peyronnenc a fost plasat aproape la jumătatea etapei. De acolo, s-a coborât ușor, 50 de kilometri până la Castres cu o mică întrerupere pentru ascensiunea de la Côte de Paulhe (categoria 4, 1,1 kilometri cu 7%), urmați de 40 de kilometri plați până la finish-ul de la Lavaur.

Thomas de Gendt a evadat din primul grup al cursei pe Col de Peyronnenc unde a trecut primul. De asemenea belgianul a câștigat și Côte de Paulhe, iar liderul clasamentului tricoului cu buline roșii Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondial) a câștigat pe Côte de Luzencon. La sprintul intermediar de la Saint-Sernin-sur-Rance, Peter Sagan a câștigat 17 puncte pentru locul 2 pe care l-a obținut în urma lui Matteo Trentin (CCC), dar a fost suficient pentru a-l depăși pe Sam Bennett în clasamentul tricoului verde.

Cu 30 de kilometri înainte de final, din cauza vântului lateral de aproximativ 30 km/h și a trenei dusă de Ineos Grenadiers, după prinderea evadatului clasic Thomas De Gendt (Lotto Soudal), plutonul a fost împărțit în mai multe grupuri, iar dintre cei rămași în urmă au fost unii dintre favoriți: Mikel Landa (Bahrain McLaren), Tadej Pogacar (UAE Emirates), Esteban Chaves (Mitchelton Scott), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Richie Porte (Trek Segafredo), Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe) care până la finalul etapei au pierdut 1:21 față de ceilalți favoriți. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a făcut pană în ultimii 15 kilometri și a sosit tot la 1:21 față de câștigător. Trentin (CCC), unul dintre favoriții la sprint din grupul fruntaș a rămas și el în urmă după ruptura plutonului din ultimii 30 de kilometri.

Ultimii kilometri către finalul de la Lavaur au fost în linie dreaptă, cu o excepție notabilă: chiar la intrarea în ultimul kilometru al etapei, drumul s-a îngustat la trecerea printr-un sens giratoriu. Însă la sprintul final, nu s-a produs nicio surpriză: belgianul Wout van Aert a obținut a doua sa etapă din Turul Franței 2020, după victoria de la Privas. Locul 2 a fost a lui Edvald Boasson Hagen (NTT), pe 3 s-a clasat Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept), pe 4 Christophe Laporte (Cofidis), pe 5 Jasper Stuyven (Trek Segafredo) și pe 6 Clement Venturini (AG2R la Mondiale).

Peter Sagan a terminat pe poziția a 13-a, dar a devenit noul purtător al tricoului verde. De menționat totuși că Wout van Aert este al treilea în acest clasament la 32 de puncte în spatele slovacului, fără să se lupte pentru niciun sprint intermediar. Este de asemenea al treilea succes pentru Jumbo Visma în le Tour 2020 (van Aert – 2 și Roglic – 1).

Clasamentul general suferă unele modificări: Pogacar, Chaves au ieșit din top 10.
1 Adam Yates (Mitchelton-Scott)
2 Primoz Roglic (Jumbo-Visma) la 3 secunde
3 Guillaume Martin (Cofidis) la 9 secunde
4 Egan Bernal (Ineos Grenadiers) la 13 secunde
5 Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) la 13 secunde
6 Nairo Quintana (Arkea Samsic) la 13 secunde
7 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) la 13 secunde
8 Miguel Angel Lopez (Astana) la 13 secunde
9 Thibaut Pinot (Groupama FDJ) la 13 secunde
10 Rigoberto Uran (Education First) la 13 secunde

Egan Bernal a preluat tricoul alb de la Tadej Pogacar, iar Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) păstrează tricoul pentru cel mai bun cățărător. Education First este prima în clasamentul pe echipe. Mâine caravana Turului Franței va intra în Pirinei. Se anunță spectacol între favoriți!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.