Sursă poză: Getty Images

A 8-a etapă s-a desfășurat între Cazères Sur Garonne și Loudenvielle pe o distanță de 141 de kilometri. În a opta zi de competiție din Turul Franței, plutonul a intrat în Pirinei, cu 2 ascensiuni de categoria 1 și una de categorie specială: Col de Menté de categoria 1 (6,9 kilometri cu pantă medie 8,1 %) va deschide spectacolul, urmată de clasica cățărare de categorie specială Port de Balès (11,7 kilometri cu 7,7 %) și de ultima ascensiune a zilei de categoria 1 Col de Peyresourde (9,7 kilometri cu 7,8 %) unde se vor acorda și secunde de bonificație. În mai puțin de 100 kilometri au fost parcurse cele 3 ascensiuni. Un coborâtor bun ar putea avea oportunitatea de a face diferența după Col de Peyresourde în cei 10 kilometri până la finish. Col de Peyresourde a fost locul în care Jan Ullrich și Haimar Zubeldia l-au atacat pe Lance Armstorng în Turul Franței 2003. În acest an în Turul Franței nu există finish în cățărare în Pirinei, dar etapa de astăzi a avut obstacole pe traseu care ar fi putut influența lupta pentru tricoul galben.

Campionul european pe șosea Giacomo Nizzolo (NTT) a abandonat din cauza unor probleme la genunchi. Au abandonat și francezul Lilian Calmejane (Total Direct Énergie), William Bonnet (Groupama-FDJ) și unul dintre locotenții lui Nairo Quintana de la Arkea Samsic, Diego Rosa din cauza unei căzături. Unul dintre favoriții cursei francezul Thibaut Pinot (Groupama FDJ) a acuzat probleme la spate pe Port de Balès ca urmare a căzăturii din prima etapă a Turului și a pierdut 20 de minute față de grupul favoriților. Pinot va viza în continuare o victorie de etapă dacă va putea continua turul.

Evadarea zilei a fost formată din 13 rutieri care a avut avans maxim de 14 minute: Benoit Cosnefroy, Nans Peters (AG2R La Mondiale), Ilnur Zakarin (CCC), Kevin Reza, Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Morkov (Deceuninck-Quick Step), Neilson Powless (Education First), Fabien Grellier și Jérôme Cousin (Total Direct Énergie), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujins (Trek-Segrafredo), Soren Kragh Andersen (Sunweb) și Ben Hermans (Israel Start-Up Nation).

Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) a câștigat 2 puncte la sprintul intermediar de la Sengouagnet și a redus distanța în clasamentul tricoului verde față de Peter Sagan (Bora Hansgrohe). Sprintul a fost câștigat în evadare de Jérôme Cousin, urmat de Mikael Morkov. Cosnefroy, purtătorul tricoului alb cu buline roșii, a câștigat prima ascensiune a zilei de pe Col de Menté, adunând 10 puncte la zestrea sa. Wout van Aert (Jumbo Visma) a condus plutonul pe Port de Balès, fâcând numeroase victime. Incredibil ciclist! Port de Balès a avut debutul său în Turul Franței 2007 și va fi anul acesta parcursă pentru a 6-a, aproximativ 50% rată de apariție pe traseul turului. Port de Balès este prima ascensiune de categorie specială din Turul Franței 2020 și prima într-un mare tur după o pauză de mai bine de un an: ultima a fost Los Machucos pe 6 septembrie în Vuelta 2019. Este prima dată de la Turul Franței 2016 când o ascensiune de categorie specială este plasată așa devreme în cursă, după doar 8 zile de la început. Port de Balès este prima din cele 5 ascensiuni de categorie specială din Turul Franței 2020. Celelalte sunt Grand Colombier (etapa 15), Col de la Madeleine și Col de la Loze (etapa 17) și Montée du Plateau des Glières (etapa 18).

Pe Port de Balès, Nans Peters și Ilnur Zakarin s-au desprins de colegii săi de evadare, francezul câștigând ascensiunea. Pe coborârea de pe Port de Balès, Peters a plecat singur spre victoria de etapă, câștigând și Col de Peyresourde. Secundele de bonificație nu au fost luate de favoriți. Nans Peters nu a fost prins până la final și a câștigat a doua etapă din cariera sa, după etapa din Giro 2019 de la Antholz, sub privirea prim-ministrului Franței Jean Castex. Pe locul 2 s-a clasat campionul Letoniei pe șosea din 2019 Toms Skujins și pe 3 Carlos Verona (cu cea mai bună clasare pentru Movistar din Turul Franței 2020). Este a doua victorie a Franței în Le Tour 2020, după cea a lui Alaphilippe din etapa a 2-a de la Nice.

Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep) a atacat pe Col de Peyresourde, dar a fost repede prins și lăsat în urmă, pierzând până la final aproape 12 minute față de Adam Yates. Primoz Roglic (Jumbo Visma), Nairo Quintana (Arkea Samsic) pe ultimele sute de metri din Col de Peyresourde s-au desprins de restul favoriților, dar au fost prinși pe coborâre. Adam Yates (Mitchelton Scott) a rămas în urmă pe ultima ascensiune a zilei de câteva ori, dar de fiecare dată a revenit în grupul favoriților și a păstrat tricoul galben. Pogacar care a pierdut timp etapa trecută din cauza vântului lateral, a recuperat timp în această etapă: slovenul a câștigat 40 secunde după atacul dat pe Col de Peyresourde, terminând pe locul 9 etapa cu final la Loudenvielle. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a câștigat 2 secunde, terminând etapa pe poziția a 10-a. Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe) și Esteban Chaves (Mitchelton Scott) au pierdut față de tricoul galben 1:03. Tom Dumoulin (Jumbo Visma) a pierdut 2:07 față de favoriți.

Clasamentul general suferă unele modificări:
1 Adam Yates (Mitchelton-Scott)
2 Primoz Roglic (Jumbo-Visma) la 3 secunde
3 Guillaume Martin (Cofidis) la 9 secunde
4 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) la 11 secunde
5 Egan Bernal (INEOS Grenadiers) la 13 secunde
6 Nairo Quintana (Arkea Samsic) la 13 secunde
7 Miguel Angel Lopez (Astana) la 13 secunde
8 Rigoberto Uran (Education First) la 13 secunde
9 Tadej Pogacar (UAE Emirates) la 48 secunde
10 Enric Mas (Movistar) la 1 minut.

Toate tricourile distinctive și-au păstrat liderii: Adam Yates tricoul galben, Egan Bernal tricoul alb, Cosnefroy tricoul alb cu buline roșii, iar Sagan tricoul verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.