În ultima etapă dinainte de ziua de pauză, desfășurată între Pau și Laruns, Pirineii au fost din nou protagoniști. O etapă în care o evadare ar fi putut reuși victoria după ce va depăși diferența de nivel dintre Pau și Laruns de 3500 metri. A fost o etapă scurtă de 153 kilometri care a început cu Côte d’Artiguelouve de categoria 4 (2,3 kilometri cu pantă medie de 4,5 %), a continuat cu Col de la Hourcère de categoria 1 (11,1 kilometri cu pantă medie de 8,8 %), Col de Soudet de categoria 3 (3,8 kilometri cu 8,5 %), Col d’Ichère de categoria 3 (4,2 kilometri cu 7 %) și Col de Marie Blanque de categoria 1 unde s-au dat și secunde de bonificație (7,7 kilometri cu 8,6 %). Ultimii 4 kilometri de pe Col de Marie Blanque au avut pantă de 10%. Locul de plecare al etapei Pau a reprezentat locul unde echipa Ineos Grenadiers i-a adus un omagiu fostului lor director sportiv, Nicolas Portal, mort la începutul acestui an. Portal și-a petrecut mulți ani din viață în acest oraș.

Pe prima ascensiune a zilei Côte d’Artiguelouve, purtătorul tricoului alb cu buline roșii Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a câștigat. Fabio Aru (UAE Emirates), un rutier care pare că nu mai are nicio motivație, a abandonat Turul după ce a rămas în urmă încă din primii kilometri ai etapei. Pentru Thibaut Pinot (Groupama FDJ) au continuat problemele, acesta a rămas în urmă încă de pe Col de la Hourcère.

Evadatul zilei Marc Hirshi (Sunweb), fost purtător al tricoului alb în Turul Franței 2020, a câștigat Col de la Hourcère, Col de Soudet și Col d’Ichère. Grupul urmăritor a fost format din 7 rutieri: Daniel Martinez (Education First), Lennard Kamna (Bora Hansgrohe), Davide Formolo (UAE Emirates), Sebastian Reichenbach, Warren Barguil (Arkea Samsic), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), David Gaudu (Groupama FDJ). Din cauza faptului că acest grup l-a cuprins și pe Castroviejo (Ineos Grenadiers), cei de la Jumbo Visma au fost determinați să prindă evadarea.

Pe Col de Marie Blanque, doar Hirschi a rămas în fața plutonului. Favoriții au așteptat ultima ascensiune, Col de Marie Blanque – foarte abruptă al cărei vârf a fost plasat cu 18 kilometri înainte de finalul etapei, pentru a-și rezolva socotelile. Pentru a 7-a oară de la începutul Turului Franței, rutierii au ajuns la o altitudine de peste 1500 metri. Cei mai puternici dintre favoriți s-au dovedit a fi Mikel Landa (Bahrain McLaren), Tadej Pogacar (UAE Emirates), Egan Bernal (Ineos Grenadiers) și Primoz Roglic (Jumbo Visma) care au câștigat timp față de adversari.

Hirschi a câștigat și pe Col de Marie Blanque cu doar câteva secunde avans față de Roglic, Pogacar, Bernal și Landa. În sprintul favoriților în vârful ascensiunii, Roglic l-a devansat pe Pogacar și a câștigat 5 secunde de bonificație, față de doar 2 secunde Pogacar. Astfel Roglic a devenit virtual purtător al tricoului galben.

Pe coborârea spre Laruns, Hirschi i-a așteptat pe urmăritori și a fost prins cu 1,5 kilometri înainte de final. Elvețianul știa că ar fi fost ajuns până la sosire și a vrut să păstreze forțe pentru sprint. Poate a decis puțin cam târziu să îi aștepte. La sprintul pentru victorie de etapă, pe locul 1 a fost Tadej Pogacar, pe 2 Primoz Roglic, iar pe 3 s-a clasat Marc Hirschi. Pogacar a luat 10 secunde de bonificație, iar Roglic doar 6. Slovenii au făcut rocadă față de etapa de la Orcières-Merlette. Pogacar a obținut a 14-a victorie din carieră și a 4-a într-un mare tur, după cele trei obținute în Vuelta 2019. Din păcate Marc Hirschi a ratat prima sa victorie din carieră care putea fi obținută chiar în Turul Franței.

Nairo Quintana (Arkea Samsic), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Richie Porte (Trek Segafredo), Romain Bardet (AG2R la Mondiale), Guillaume Martin (Cofidis), Rigoberto Uran (Education First) au fost și ei desprinși pe Col de Marie Blanque și au terminat în grupul 2 la doar 11 secunde distanță de primii favoriți. Adam Yates (Mitchelton Scott), purtătorul tricoului galben, a fost desprins tot pe Col de Marie Blanque și a terminat în grupul 3 cu Alejandro Valverde, Tom Dumoulin, Enric Mas, Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez, Ion Izagirre, Damiano Caruso la 54 secunde. Poate fi un dezvantaj sau un avantaj al etapelor scurte montane, între locul 1 și locul 10 au fost până la urmă doar 11 secunde diferență.

Prima săptămână din Turul Franței 2020 s-a încheiat cu următorul clasament general, Roglic preluând tricoul galben:
1 Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
2 Egan Bernal (INEOS Grenadiers) la 21 secunde
3 Guillaume Martin (Cofidis) la 28 secunde
4 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) la 30 secunde
5 Nairo Quintana (Arkea Samsic) la 32 secunde
6 Rigoberto Uran (Education First) la 32 secunde
7 Tadej Pogacar (UAE Emirates) la 44 secunde
8 Adam Yates (Mitchelton Scott) la 1:02
9 Miguel Angel Lopez (Astana) la 1:15
10 Mikel Landa (Bahrian McLaren) la 1:42

Celelalte tricouri distinctive și-au păstrat liderii: Egan Bernal tricoul alb, Cosnefroy tricoul alb cu buline roșii, iar Sagan tricoul verde. Urmează o zi de pauză și de teste, iar marți avem o etapă pentru sprinteri fără nicio ascensiune pe parcurs.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.