Etapa a 12-a din Turul Franței a fost tot de tranziție către Masivul Central și a avut 218 kilometri între Chauvigny și Sarran, cea mai lungă din această ediție a cursei. A fost o etapă liniștită în care victoria de etapă s-a decis pe ultima ascensiune a zilei. Ultimul învingător în Turul Franței când s-a ajuns la Sarran a fost germanul Jens Voigt în 2001 (etapa a 16-a). Evident a făcut parte dintr-o lungă evadare și l-a învins la sprint pe australianul Bradley McGee. În ediția din 2020 a fost doar al doilea finish din istoria Turului la Sarran. La începutul etapei Ilnur Zakarin (CCC) a abandonat din cauza unei coaste rupte ca urmare a unei căzături din etapa trecută.

Plutonul a trecut în această etapă din Turul Franței prin Saint-Léonard-de Noblat, satul celebrului Raymond Poulidor. Prima evadare a zilei a fost formată devreme și a cuprins 6 rutieri: Luis Leon Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) și Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie). Nils Politt și Mathieu Burgandeau au fost împreună în evadare și în etapa a 4-a, petrecând 140 kilometri în fața plutonului. Dar avansul acestei evadări a fost mereu controlat de echipa Bora Hansgrohe care dorea o victorie pentru Peter Sagan căruia i se potrivea traseul etapei.

La sprintul intermediar de la Le Dorat, Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) a terminat din nou în fața lui Peter Sagan (Bora Hansgrohe). De asemenea Michael Morkov, coechipierul lui Bennett, s-a interpus între cei doi rivali. Etapa a avut 4 ascensiuni ușoare: Côte de Saint-Martin-Terressus – categoria 4 (1,5 kilometri cu pantă medie de 8,8 %), Côte d’Eybouleuf – categoria 4 (2,8 kilometri cu 5,2 %), Côte de la Croix du Pey – categoria 3 (4,8 kilometri cu 6 %) și Suc au May – categoria 2 (3,8 kilometri cu 7,7 %) unde s-au dat și secunde de bonificație. Pe Suc au May evadarea a fost prinsă, iar primul atac important a fost dat de Marc Soler (Movistar). Dar Mark Hirschi (Sunweb) s-a dovedit cel mai puternic, l-a ajuns pe spaniol și s-a desprins singur în față, punând în vârful cățărării un avans de 30 de secunde între el și urmăritori printre care se numărau Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Jesus Herrada (Cofidis) sau Kenny Elissonde (Trek Segafredo). Avansul a fost mărit pe coborâre și elvețianul nu a putut să mai fie ajuns, câștigând etapa de la Sarran. Podiumul a fost completat de Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept) – cea mai bună clasare pentru echipa franceză în această ediție a Turului și de Soren Kragh Andersen (tot de la Sunweb). Sagan a câștigat doar sprintul plutonului care a ajuns la 2:30 de învingătorul Hirschi, recuperând câteva puncte față de Bennett.

Mark Hirschi e primul elvețian care câștigă o etapă în Turul Franței de la Fabian Cancellara, impresarul său, care în 2012 s-a impus în prologul de la Liege. După locul 2 din etapa a 2-a de la Nisa terminată în spatele lui Alaphillippe (Deceuninck Quick Step) și după locul 3 din etapa a 9-a de la Laruns, Hirschi obține prima sa victorie din cariera profesionistă chiar în Turul Franței. Hirschi are o performanță unică în carieră: a câștigat în același an (2018) și campionatul european, cât și campionatul mondial proba pe șosea la categoria U23.

Clasamentul general rămâne din nou identic:
1 Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
2 Egan Bernal (INEOS Grenadiers) la 21 secunde
3 Guillaume Martin (Cofidis) la 28 secunde
4 Romain Bardet (AG2R La Mondiale) la 30 secunde
5 Nairo Quintana (Arkea Samsic) la 32 secunde
6 Rigoberto Uran (Education First) la 32 secunde
7 Tadej Pogacar (UAE Emirates) la 44 secunde
8 Adam Yates (Mitchelton Scott) la 1:02
9 Miguel Angel Lopez (Astana) la 1:15
10 Mikel Landa (Bahrian McLaren) la 1:42

Mâine etapa a 13-a va avea 7 ascensiuni în Masivul Central dintre care și cățărarea de la finalul etapei, Puy Mary pas De Peyrol, de categoria 1 (5,4 kilometri cu pantă medie 8,1 %).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.