Etapa 13 din Turul Franței s-a desfășurat între localitățile Châtel-Guyon și Puy Mary și s-a întins pe 192 de kilometri. Pe traseul etapei au fost 7 cățărări repertoriate, prima și ultima fiind de categoria 1. Acest traseu lăsa loc de o eventuală victorie din evadare sau o bătălie a favoriților pe ultima urcare. În plus, în această etapă se puteau strange numeroase puncte pentru tricoul alb cu buline roșii.
Etapa a început în forță, cu numeroase atacuri chiar de pe linia de start a etapei. Inițial, s-a format o evadare de 5 rutieri, printre care și Tejay Van Garderen. Pe parcursul primei jumătăți de oră, au atacat aproximativ 30 de rutieri pentru a prinde un loc în față. La un moment dat, Bora a trecut în fața plutonului și a impus o trenă destul de agresivă, fapt care a lăsat mulți sprinteri în spate. Tot de la echipa Bora, Peter Sagan a făcut eforturi pentru a ajunge în evadare, cu speranța că poate recupera puncte la sprintul intermediar, aflat la km 103. După aceea, Jumbo-Visma a venit la trenă, impunând un ritm mai relaxat, care favoriza formarea și desprinderea evadării. Evadarea finală conținea oameni ca Jullian Alaphilippe, Remi Cavagna, Simon Geschke, Marc Soler, Daniel Martin, Paul Sivakov sau Warren Barguil și avea mari sanșe de reușită.
Cu 90 de kilometri înainte de final, în mijlocul plutonului s-a produs o cazătură. Cei mai importanti rutieri afectați au fost Romain Bardet, care părea accidentat destul de grav, dar care a reușit să se urce pe bicicletă din nou și Bauke Mollema, care a fost nevoit să abandoneze întrecerea din cauza unei încheieturi rupte.
În ultimii 15 kilometri, au început jocurile între favoriți. Pe trena celor de la Ineos, plutonul s-a dezintegrat și mai mulți oameni de general au pierdut contactul: Bardet, Martin, Valverde. Cel mai combativ rutier al etapei a fost Max Schachmann, care a rulat solitar în față în ultima oră până ce a fost prins de Daniel Martinez și Lennard Kämna. Cel din urmă a atacat cu 600 de metri înainte de final, dar a fost învins până la final de columbianul de la Education First.
Din grupul favoriților, primul care a atacat a fost Tadej Pogacar, urmat de locotenenții lui Roglic. Primii rămași în urmă au fost Bernal și Quintana. În acest moment părea că slovenii câștigă un duel 2 la 2 cu columbienii de la Ineos, respectiv Arkea. Roglic și Pogacar au trecut împreună linia de sosire, urmați la mică distanță de un surprinzător Richie Porte. Bernal a ajuns la aproximativ 40 de secunde de Tricoul Galben.
În momentul de față, podiumul arată în felul următor:
1.P. Roglic
2.T. Pogacar +44s
3.E. Bernal + 59s

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.