Etapa a 20-a din Turul Franței avea să fie ziua decisivă în toate clasamentele posibile. Acum sau niciodată pentru unii, iar pentru alții era ziua ideală pentru a încerca să spele din prestațiile mai șterse de până acum din Marea Buclă. Cei 146 de rutieri au plecat în ordinea inversă a clasamentului general în contratimpul individual de 36.2 kilometri, cu startul la Lure și cu finalul în ascensiune la La Planches des Belles Filles.

Prima referință majoră a zilei a fost semnată de Remy Cavagna. Francezul, un expert al contratimpului individual, a fost multă vreme liderul etapei. Eroul local a parcursul traseul contratimpului de azi, în 57:54, cu o medie orară de 37.5 km/h. Primul care avea să-l depășească a fost Wout van Aert, omul bun la toate. Campionul Belgiei a ridicat ștacheta, cu un timp cronometrat în 57:26, cu 28 de secunde mai rapid decât Cavagna.

Pe măsură ce ne apropiam de finalul zilei, tensiunea a crescut. Primoz Roglic avea prima minge de meci în duelul său cu Tadej Pogacar. Indiferent de învingător, la finalul zilei, un lucru era cert. Slovenia va avea primul învingător din istorie în Turul Franței. După parcursul stelar al lui van Aert, situația s-a mai calmat până la debutul favoriților.

Următorul nume de referință în etapa de astăzi a fost Tom Dumoulin. Olandezul a fost magistral și și-a depășit forma modestă din ultima vreme pentru a încheia în fața lui van Aert. Pentru moment, situația arăta excepțional pentru Jumbo-Visma. Însă ceea ce începe frumos, deseori nu se încheie așa cum se dorește. Iar exact așa a fost situația în etapa de azi.

Tadej Pogacar și Primoz Roglic au fost ultimii doi rutieri plecați la start. Pogacar a mers nebunește, iar la jumătatea etapei, Roglic pierdea vizibil din avantajul avut înainte de startul etapei. În cele din urmă, cei doi, asemeni celorlalți oameni de general, au schimbat bicicleta la începutul cățărării de final. Dacă Pogacar s-a adaptat imediat la noua bicicletă, Roglic a fost mai lent ca înainte.

În cele din urmă, Tadej Pogacar a realizat imposibilul și a întors jocul în favoarea sa. Pentru sloven, cățărarea de final a fost un adevărat Stairway to heaven, dat fiind rezultatul final. Victorie de etapă, victorie în clasamentului alb cu buline roșii, victorie în clasamentul tricoului alb și mai mult decât atât. Victorie în Turul Franței. Toate aceste victorii pe linie au venit pe fondul privilor stupefiate ale lui Tom Dumoulin și Wout van Aert.

Podiumul etapei a 20-a a fost completat de Tom Dumoulin și Richie Porte, ambii sosiți la 1:21 în urma marelui învingător al zilei. Wout van Aert a încheiat un tur magnific cu un excepțional loc patru. Top cinciul zilei a fost completat de un Primoz Roglic total descumpănit și trist peste măsură. Slovenul nu doar că a pierdut Turul Franței, dar a sosit la aproape două minute în urma lui Pogacar. Remi Cavagna, Damiano Caruso, David de la Cruz, Enric Mas și Rigoberto Uran au fost ceilalți rutieri clasați printre zece rutieri ai etapei de astăzi.

Ca urmare a evenimentelor excepționale de astăzi, clasamentul general a suferit modificări din temelii. Astfel, Tadej Pogacar va defila mâine cu tricoul galben pe Champs-Elysees, devenind primul sloven care se impune în Turul Franței. Podiumul final al Marii Bucle va fi completat de Primoz Roglic și Richie Porte. Mikel Landa și Enric Mas profită de ziua slabă a lui Miguel Angel Lopez pentru a completa top cinciul final al clasamentului final din Turul Franței.

Sam Bennett va defila și el mâine cu tricoul verde prin Paris. Irlandezul are un avantaj insurmontabil în fața unui Peter Sagan descumpănit și lipsit de inițiativă în acest tur. Podiumul clasamentului pe puncte destinat sprinterilor va fi completat de Matteo Trentin, italianul având chiar șanse reale să-l depășească pe Sagan în cazul unui succes mâine. Marele erou al zilei de azi, Tadej Pogacar și-a asigurat victoriile și în clasamentele tricoului alb, destinat celui mai bun tânăr, și în al cel al tricoului alb cu buline roșii destinat celui mai bun cățărător. În clasamentul pe echipe, Movistar va urca mâine pe podiumul final de la Paris din postura de învingătoare.

Turul Franței se va încheia mâine, 20 septembrie, cu etapa festivă, programată să aibă startul la Mantes-la-Jolie și finalul tradițional de pe faimosul bulevard parizian, Champs-Elysees, după un parcurs de 122 de kilometri.

Foto – A.S.O/Alex Broadway

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.