Ultima zi de concurs din Turul Franței a debutat într-o atmosferă relaxată. Cei 146 de sportivi rămași în competiție au avut startul festiv la Mantes-la-Jolie. Debutul zilei a fost unul mai curând relaxat, Tadej Pogacar fiind în centrul atenției în prima parte a zilei. De altfel, până la intrarea în Paris, plutonul nu a avut nici o tentativă de atac, mergând în ritm duminical.

Ajuns în Paris, plutonul și-a dat drumul la ritm. Încă din primul tur al Parisului, au apărut primele atacuri. Din fericire pentru sprinteri, scenariul inițial, cel al sprintului masiv, a fost respectat, asta datorită faptului că echipele favoriților au tras la maximum în ultimii kilometri. Astfel, sprintul urma să ne deșlușească ultima enigmă asupra ediției din acest an al Turului Franței: cine va fi învingătorul pe Champs-Elysees.

Sprintul masiv a fost dominat fără drept de apel de Sam Bennett. Irlandezul și-a confirmat victoria din clasamentul tricoului verde cu o victorie istorică pe Champs-Elysees. Un alt tricou distinctiv, cel al campionului mondial, a sosit pe locul secund al etapei, în persoana lui Mads Pedersen. Peter Sagan a reușit in extremis să-și mai spele din păcatele unui tur mai curând modest, grație clasării pe locul al treilea.

Alexander Kristoff și Elia Viviani au fost aproape de podium, ei fiind clasați pe patru și cinci. Fenomenalul Wout van Aert a continuat forma excepțională din acest tur, cu o clasare pe locul al șaselea. Topul primilor zece de astăzi a fost completat de Caleb Ewan, Hugo Hoffstetter, Bryan Coquard și Max Walscheid.

Clasamentul general nu a suferit nici o victorie. Tadej Pogacar câștigă primul său tur al Franței, cu un avantaj de 59 de secunde în fața compatriotului său, Primoz Roglic. Podiumul de premiere a fost completat de Richie Porte, australianul încheind în premieră în top trei în Marea Buclă. Mikel Landa și Enric Mas au completat top cinciul din Le Tour, în timp ce, printre primii zece clasați la general, i-am mai regăsit, în ordine, pe Miguel Angel Lopez, Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Adam Yates și Damiano Caruso.

Același Tadej Pogacar și-a asigurat victoriile și în clasamentul tricoului alb cu buline roșii, destinat celui mai bun cățărător, cât și în clasamentul tricoului alb, destinat celui mai bun tânăr. Sam Bennett se poate lăuda cu victoria în clasamentul tricoului verde, destinat celui mai bun sprinter, irlandezul reușind astfel să pună capăt dominației lui Peter Sagan.

Dacă totul va fi normal și Coronavirusul nu va mai influența lumea sportivă, ediția din 2021 a Turului Franței va debuta pe 26 iunie, cu startul din Brest. Ultima etapă a celei de-a 108-a ediții din Marea Buclă va avea loc pe 18 iulie, cu același final clasic văzut și astăzi, pe faimosul bulevard Champs-Elysees, din inima Parisului.

Foto – A.S.O/Alex Broadway

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.