Campionatul de Ciclism pe Şosea, ediția 2020, a fost găzduită de oraşul italian Imola, provincia Emilia Romagna pe celebrul circuit care îi poartă numele, după ce acesta fusese prevăzut inițial să aibă loc la Aigle-Martigny în Elveția.
Circuitul a numărat 244 de km, cu 5000 de m de cățărare în total, incluzând două ascensiuni dificile: Mazzolano şi Cima Gallisterna.

Încă din primii kilometri s-a format o evadare formată din Eduard Grosu, Jonas Koch, Damiil Fomynkh, Torstein Traeen, Ulises Castillo, Marco Friedrich şi Yukiya Arashiro, care a rezistat aproape jumătate din cursă, sportivii fiind pe rând prinşi de pluton.

Cu 42 de km înainte de linia de finish, echipa Belgiei, mai unită ca niciodată, aflată la trena lui Tiesj Benoot pierde teren în favoarea câştigătorului Turului Franței din acest an, Tadej Pogačar care atacă pe neaşteptate şi stabileşte un ecart de 25 de secunde între el şi pluton, moment în care cursa intră în ultimul tur de pistă. Pogačar însă reuşeşte cu eforturi majore să mențină distanța până aproape de ascensiunea de pe Mazzolano, când Tom Dumoulin sprintează şi izolează atacul reuşind joncțiunea cu plutonul.

Mai bine de 12 km mai rămăseseră din ultimul din tur de circuit, când din pluton s-a desprins un grup din care făceau parte favoriții la câştigarea titlului mondial: Julian Alaphillippe, Primož Roglic, Wout Van Aert, Marc Hirschi, Michal Kwiatkovski şi Jakob Fuglsang.
Convins de forma sa excelentă, Alaphillippe atacă decisiv pe ultima ascensiune şi se îndreaptă spre victorie cu un Wout Van Aert care nu reuşeşte să răspundă atacului în faza sa incipientă chinuindu-se apoi să reducă ecartul pentru a a duce grupul favoriților mai aproape de sprintul final.

Astfel, Julian Alaphilippe (Franța) se clasează pe primul loc, devenind campion mondial după 23 de ani de cand unui francez nu-i mai fusese acordat acest titlu, urmat de Wout Van Aert (Belgia) şi Marc Hirschi (Elveția).
Top ten este completat de Michal Kwiatkovski (Polonia) Jakob Fuglsang (Danemarca), Primož Roglic (Slovenia), Micahel Matthews (Australia), Alejandro Valverde (Spania), Maximilian Schachmann (Germania) şi Damiano Caruso (Italia).

Sursa foto: Getty Images

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.