Cursa Flèche Wallonne 2020 și-a desfășurat azi a 84-a sa ediție. Flèche Wallone era începutul triplei completată de Liège-Bastogne-Liège și Amstel Gold Race (care a fost chiar azi anulată din cauza restricțiilor impuse de Olanda în contextul pandemiei COVID-19). Flèche din 2020 a avut cu 7 kilometri mai mult ca anul trecut, ajungând la 203 kilometri desfășurați între Herve și Huy. Semi-clasica din 2020 a avut 10 ascensiuni față de 11 anul trecut dintre care 9 au fost plasate în ultimii 80 kilometri ai cursei. De asemenea am avut azi 3200 metri diferență de nivel.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) a câștigat anul trecut Flèche Wallone, învingându-l pe Jakob Fuglsang (Astana). Cei doi care s-au duelat în multe clasice din primăvara 2019, au terminat cu 6 secunde înaintea restului rutierilor, locul 3 fiind ocupat de italianul Diego Ulissi. Niciunul dintre cei trei nu au participat în Flèche Wallonne 2020. Campionul mondial en-titre Julian Alaphilippe, titlu obținut cu 3 zile în urmă, a câștigat chiar ultimele 2 ediții Flèche Wallonne. Din ultimii 8 câștigători ai Flèche Wallonne, 6 au fost spanioli.

În ediția din 2020 nu am avut niciun fost câștigător al cursei la start. Favoriții înaintea startului erau Marc Hirschi,Tadej Pogacar, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa, Warren Barguil, Lennard Kamna, Dylan Teuns, Michael Woods, Daniel Felipe Martinez, Dan Martin, Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Adam Yates sau Richie Porte. 5 oameni din top 10 al Turului Franței au fost prezenți la start: Pogacar, Porte, Landa, Dumoulin, Uran, Adam Yates.

Ascensiunea brutală Mur de Huy, cu o lungime de 1,3 kilometri cu pantă medie 9,6 % și unele porțiuni chair de 19 %, a fost ca de obicei la finalul Flèche Wallone și va decide ca în fiecare an învingătorul cursei. Cursa a fost de așteptare până pe final, iar puncheurii și cățărătorii erau marii favoriți. Evadarea zilei a fost formată din Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Mathijs Paasschens (WB Bingoal) și Marlon Gaillard (Total Direct Energie) și a avut maxim 9 minute avans.

Cu 75 de kilometri înainte de final, Ide Schelling (Bora Hansgrohe) și Alessandro de Marchi (CCC) au plecat și ei din pluton, devenind al doilea grup din cursă. Echipele UAE, Ineos și Sunweb au dus trena plutonului pentru prinderea evadaților. Pe Cote d’Ereffe, cu 20 de kilometri până la finish, Vansevenant a rămas singur în fruntea cursei. Cu 10 kilometri înainte de final, Rigoberto Uran (Education First) a atacat din pluton. Tânărul belgian de 21 de ani Vansevenant, aflat la primul său sezon profesionist, a fost cel mai combativ rutier al zilei, fiind încă un fantastic talent de la Deceuninck Quick-Step. Vansevenant a și căzut pe coborârea de pe Côte du Chemin des Gueuses, permițându-I lui Uran să îl ajungă. Apoi Uran și Vansevenant au fost prinși chiar la poalele Mur de Huy.

Michael Woods (Education First) a declanșat cu 200 metri înainte de final sprintul, puțin prea devreme, fiind ajuns de tânărul de 22 ani Marc Hirschi (Sunweb) care s-a dovedit cel mai puternic rutier al zilei. Podiumul a fost completat de francezul Benoit Cosnefroy (AG2R la Mondiale) și de Michael Woods. Pe 4 a fost Warren Barguil (Arkea Samsic), iar top-ul 5 a fost încheiat de Daniel Martin (Israel Start-up Nation) care a obținut a 6-a sa clasare în top-ul 6 din Flèche Wallone. Slovenul Tadej Pogacar (UAE Emirates), proaspăt învingător al Turului Franței, a terminat Flèche Wallone pe locul 9.

Esta a 2-a victorie din cariera lui Marc Hirschi, după etapa 12 cu final la Sarran câștigată în Turul Franței unde a obținut și titlul de cel mai combativ rutier. Să nu uităm că în urmă cu 3 zile, a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Imola. Alte recorduri impresionante realizate de Hirschi la doar 22 ani prin victoria de azi: este al treilea cel mai tânăr rutier care a câștigat Flèche Wallonne, primul elvețian în ultimii 68 de ani și primul debutant de la succesul italianului Michele Dancelli din 1966 care se impune în semi-clasica din Valonia. Să vedem dacă elvețianul Hirschi va putea să câștige și Liège-Bastogne-Liège de duminică, fiind unul dintre cei mai în formă rutieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.