Cea de-a 104-a ediție a celebrei curse din Ardeni care, fusese organizată până anul trecut în fiecare primăvară, a fost şi anul acesta prevăzută pentru 26 aprilie. Contextul internațional nefast, cauzat de apariția virusului SARS COV2, instalarea unor restricții de circulație şi amânarea evenimentelor publice care să limiteze proliferarea virusului la scară largă, au împiedicat desfăşurarea competiției la data inițial stabilită.

Profilul cursei a fost la fel de spectalulos ca în fiecare an, sportivii aliniați la start, o selecție a celor mai buni din plutonul profesionist, care îl include pe campionul mondial en titre, Julian Alaphillipe, au avut de parcurs nu mai puțin de 11 cățărări pe parcursul celor 257 de km până la finish-ul din La Doyenne.

Cu 97 de kilometri înainte de final, Greg Van Avermaet şi Adam Yates, doi dintre favoriții la câştigarea cursei sunt implicați într-un accident provocat de Jay McCarthy şi sunt eliminați din competiție fiind nevoiți să abandoneze, pentru ca mai târziu Warren Barguil, Matteo Jorgenson şi Julian Alaphilippe să se numere printre victimele unei noi căzături, din care Julian Alaphilippe iese nevătămat.

Michael Schar, aflat în evadare, este prins cu mai puțin de 40 de kilometri înainte de sprintul final şi începe numărătoarea inversă pentru aspiranții la câştigarea cursei dar pe aceştia îi aşteaptă Côte de la Redoute o cățărare de 1,9 km cu pantă medie de 8%.
Pe Côte de la Roche aux Faucons, ultima ascensiune din cursă, segmentul de 1,1 km cu o înclinație medie de 11%, Tom Dumoulin, aflat la trenă, grăbeşte ritmul.

În stilul caracteristic, campionul mondial atacă din grupul de frunte cu Marc Hirschi şi Primož Roglic pe urmele lui, iar noi ne apropiem de linia finish. Micului grup i se alătură Tadej Pogačar şi cei patru împart efortul pentru a se distanța de pluton si a avea o şansă la sprintul final când Matej Mohoric îi prinde din urmă.

Deşi Julian Alaphilippe pare cel mai puternic din grup şi pe cale să se impună la finalul cursei, camerele foto îl surprind pe acesta cu brațele ridicate în aer şi pe Primož Roglic devansăndu-l cu câțiva centimetri exact pe linia de finish!
Aşadar, ediția cursei Liège-Bastogne-Liège 2020, aparține marelui învins al Turului Franței de anul acesta, care se revanşează, în final, onorabil.

Foto credit: Luc Claessen, Getty Images

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.