Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

După victoria din etapa trecută de la Suances, Primoz Roglic (Jumbo Visma) a preluat tricoul roșu în Vuelta de la Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Înainte de startul în etapa a 11-a, Primoz Roglic și Richard Carapaz se aflau în același timp în clasamentul general. Slovenul a purtat tricoul roșu datorită clasărilor mai bune în etapele trecute. Daniel Martin (Israel Start-up Nation) completa podiumul cu 25 de secunde întârziere față de lideri. Carapaz a reușit să mențină tricoul de lider din Vuelta pentru 4 zile de cursă.

Etapa a-11-a din Vuelta s-a desfășurat în provincia Asturia între Villaviciosa și Alto de La Farrapona/Lagos de Somiedo pe o distanță de 170,2 kilometri. Traseul etapei a fost în permanentă urcare și coborâre, cu aproape nicio porțiune plată, iar finalul a fost pe Alto de la Farrapona, o ascensiune de 24 de kilometri care se va încheia la peste 1700 de metri. Ultimii 6 kilometri din Alto de la Farrapona au avut pantă medie ridicată de 8,99 %. Etapa a început cu o cățărare de categoria 3 (Alto de la Campa – 8,3 kilometri cu pantă medie 4%), fiind urmată de 3 ascensiuni de categoria 1 (Alto de la Colladona – 7 kilometri cu 6,5 % , Alto de la Cobertoria – 9,8 kilometri cu 9 % și Puerto de San Lorenzo – 10 kilometri cu 8,6 %). Dar sosirea în etapa următoarea pe celebrul Angliru i-a făcut pe favoriți să își conserve forțele. În Vuelta 2014, etapa a-16-a, a fost ultima oară când plutonul Turului Spaniei a ajuns La Farrapona. Actorii principali au fost: Alberto Contador, Chris Froome, Purito Rodriguez, Alejandro Valverde. La final, Contador l-a învins cu 15 secunde pe Froome.În etapa a-11-a din Vuelta 2020 se ajunge din nou pe La Farrapona.

Echipa Ineos Grenadiers a vrut să boicoteze startul în etapa a 11-a din cauza deciziei organizatorilor de a da un avans de 3 secunde etapa trecută lui Roglic față de grupul urmăritor în care se afla și Carapaz, decizie care a condus la pierderea tricoului roșu. Conflictul a fost repede aplanat și s-a plecat în etapă cu o mică întârziere.

Tim Wellens (Lotto Soudal) a fost primul evadat al zilei încă de pe Alto de la Campa. Ritmul rutierilor a fost alert încă din primii kilometri ai etapei pentru a putea prinde evadarea câștigătoare. Wellens amenința tricoul de cel mai bun cățărător a lui Guillaume Martin, fapt ce l-a determinat pe francez să plece și el din pluton. Ineos și Jumbo Visma au reușit să neutralizeze evadarea inițială. În ultimele sute de metri de pe Colladona s-a format o altă evadare care s-a dovedit cea mai importantă a zilei: Niklas Eg (Trek Segafredo), Thymen Arensman, Mark Donovan, Michael Storer (Sunweb), Bruno Armirail, David Gaudu – loc 14 la general (Groupama FDJ) și Nelson Oliveira (Movistar Team), făcând ca nici Martin, nici Wellens să câștige vreun punct pe această ascensiune. Oliveira a câștigat Alto de la Colladona.

Având în vedere că erau rutieri bine clasați la general în evadare, avansul maxim al evadării a fost de doar 3 minute. Din pluton a evadat și Marc Soler – locul 10 la general – de la Movistar care a recuperat 2 minute în mai puțin de 4 kilometri de ascensiune pe Colladona. Soler împreună cu Oliveira care deja se afla în fața plutonului, au încercat să obțină un avantaj pentru un eventual atac al coechipierului lor, Enric Mas. Guillaume Martin, aflat la primul său sezon la o echipă de World Tour, s-a impus pe Alto de la Cobertoria și pe Puerto de San Lorenzo, asigurându-și tricoul de cel mai bun cățărător la finalul etapei.

Pe primele pante ale Alto de la Farrapona, Carapaz mai avea alături un singur coechipier, pe Andrey Amador care a clacat cu 4 kilometri înainte de final. Carapaz a fost nevoit să facă față singur trenei celor de la Jumbo-Visma. Cu 5 kilometri înainte de final, David Gaudu (aflat la prima sa participare în Vuelta) și Marc Soler au dovedit că sunt cei mai puternici cățărători din evadare, rămânând singuri în fruntea cursei. A fost o luptă între câștigătorul Tour de l’Avenir 2016 (Gaudu) și câștigătorul Tour l’Avenir 2015 (Soler). Tânărul francez Gaudu a fost mai proaspăt pe final și s-a impus la sprint, obținând a treia victorie din carieră, dar de departe cea mai importantă. Este a-19-a victorie a sezonului pentru echipa franceză Groupama FDJ, după ce tot astăzi Stefan Kung a devenit Campionul Elveției la proba pe șosea. După succesul din etapa a 2-a cu final la Lekunberri, Soler astăzi trebuie să se mulțumească doar cu locul 2 și cu locul 6 în clasamentul general, imediat în urma coechipierului Mas. Michael Storer, un tânăr australian în vârstă de 23 de ani, a completat podiumul etapei.

Clasamentul general al Vuelta a rămas neschimbat în Top 5:
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz
3. Daniel Martin la 25 de secunde
4. Hugh Carthy la 58 de secunde
5. Enric Mas la 1:54
6. Marc Soler la 2:44

Tricoul verde de lider în clasamentul pe puncte a rămas la Primoz Roglic. Tricoul alb pentru cel mai bun tânăr îl va purta în continuare Enric Mas (Movistar). Mas a câștigat acest tricou în 2018, când a terminat Vuelta al 2-lea la general la o distanță de 1:46 de Simon Yates (Mitchelton Scott). Cea mai bună echipă este bineînțeles în continuare Movistar.

Mâine spectacol total pe Angliru !!!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.