Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa cu numărul 12 din Vuelta 2020 a avut în meniu, celebra ascensiune pe Angliru. A fost o etapă scurtă de 109,4 kilometri, cu 5 ascensiuni repertoriate printre care Alto del Padrum – categoria 3 (3 kilometri cu 6,6 %), Alto de Santo Emiliano – categoria 3 (5,8 kilometri cu 4,9 %), Alto de la Mozqueta – categoria 1 (6,6 kilometri cu 8,4 %), Alto del Cordal – categoria 1 (5,4 kilometri cu 9,3 %) și Alto del Angliru – categorie specială (12,4 kilometri cu 9,9 %).

Angliru a fost introdus pentru prima dată în Vuelta în anul 1999, iar în 2020 s-a urcat a-8-a oară în istoria Turului Spaniei. Foști câștigători pe Angliru sunt: José Maria Jimenez (1999), Gilberto Simoni (2000), Roberto Heras (2002), Alberto Contador (2008), Wout Poels (2011), Kenny Elissonde (2013), Albeto Contador (2017). Contador este singurul rutier care a câștigat de două ori pe Angliru. O victorie pe Angliru nu asigură și o victorie în clasamentul general din Vuelta. Doar o singură dată în cele 7 ascensiuni anterioare pe Angliru, câștigătorul a câștigat tricoul roșu la Madrid, Alberto Contador în 2008. Totuși, Angliru a schimbat liderul cursei în 3 ocazii: în 2002, Roberto Heras, învingătorul etapei, l-a depășit pe Oscar Sevilla; în 2008 Contador l-a întrecut pe Egoi Martinez; în 2011 Juan Jose Cobo, ulterior descalificat, l-a devansat pe Bradley Wiggins.

Chiar dacă este doar puțin mai scurtă decât etapa din 2017 – 109 kilometri față de 117 kilometri, etapa din 2020 este puțin mai dificilă. Și în 2017 și în 2020, Angliru a fost precedat de Alto de la Mozqueta și Alto del Cordal, 2 ascensiuni scurte și abrupte de categoria 1. Dar în 2020 au apărut în plus 2 ascensiuni de categoria 3, Alto del Padrum și Alto de Santo Emiliano. După coborârea abruptă de pe Cordal, plutonul ajunge în satul cu activități specifice miniere La Riosa, la poalele Angliru.

Primii 5,5 kilometri de pe Angliru nu sunt grei, dar apoi panta medie ajunge la 10,1 % în Viapara. Partea de la jumătatea ascensiunii, Cuesta les Cabanes, are pante abrupte de 21,5 %. Când mai sunt 2,5 kilometri pânâ în vârf, începe cea mai abruptă porțiune, Cueña les Cabres, cu o pantă medie de 18 % și porțiuni și de 23,5 %. Anii trecuți aici era zona unde se strângeau mii de fani, în 2020 va fi o excepție din cauza pandemiei de Covid-19. Ascensiunea pe Angliru se va termina la 1560 metri deasupra nivelului mării.

Primii 25 de kilometri ai etapei au fost plați și au fost perfecți pentru încercările de a se forma evadarea. Mulți cicliști au plecat din pluton până când s-a ajuns la poalele Angliru, printre aceștia s-au numărat Guillaume Martin (Cofidis), Matteo Cattaneo (Deceuninck Quick Step) și Luis Leon Sanchez (Astana). David de la Cruz (UAE) și Esteban Chaves (Mitchelton Scott) s-au desprins și ei de pluton pe Alto de la Mozqueta. Columbianul se afla în clasamentul general la aproape 6 minute de Primoz Roglic. Jumbo Visma a condus plutonul și nu a permis ca evadarea să ajungă la un avans mai mare de 3 minute. Pe Alto del Cordal, Marc Soler (Movistar), obosit după efortul din etapa de ieri, a rămas în urma grupului tricoului roșu.

Pe Angliru grupul favoriților a intrat primul, toți rutierii evadați fiind prinși. Jumbo Visma a condus în continuare grupul pe primele pante ale ascensiunii prin George Bennett, Sepp Kuss și Jonas Vingegaard. Cu 4 kilometri rămași, primii 5 rutieri din clasamentul general erau încă împreună în fruntea cursei. Enric Mas (Movistar) a fost primul ciclist care a atacat, nefiind în primă fază urmat de ceilalți contra-candidați. Sepp Kuss s-a ocupat de trena grupului rămas. Cu 2 kilometri rămași, Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Aleksandr Vlasov (Astana) și Hugh Carthy (Education First) au plecat de lângă Roglic și l-au ajuns în cateva sute de metri pe Mas. Americanul Kuss a rămas să îl ajute pe liderul echipei, Primoz Roglic. Cu 1 kilometru până în vârful Angliru, Hugh Carthy s-a desprins singur în fruntea cursei, câștigând etapa. Este cea mai importantă victorie a carierei pentru Hugh Carthy, prima dintr-un Mare Tur și totodată prima din acest sezon.

Clasamentul etapei a fost următorul:
1. Hugh Carthy
2. Aleksandr Vlasov la 16 secunde
3. Enric Mas la 16 secunde
4. Richard Carapaz la 16 secunde
5. Primoz Roglic la 26 secunde
6. Sepp Kuss la 26 secunde
7. Daniel Martin la 26 secunde

Până la urmă nu s-au produs diferențe mari pe aceste pante teribile, dar Angliru a schimbat pentru a patra oară în istoria Vuelta, liderul cursei. Richard Carapaz a preluat tricoul roșu de la Roglic chiar dacă nu a luat secunde de bonificație la final. Ecuadorianul Carapaz a pus doar 10 secunde față de Roglic care a limitat daunele și cu ajutorul senzaționalului Sepp Kuss. Carthy recuperează timpul pierdut etapele trecute și ajunge la 32 de secunde de liderul Vuelta.

Clasamentul general al Vuelta este următorul după Angliru:
1. Richard Carapaz
2. Primoz Roglic la 10 secunde
3. Hugh Carthy la 32 secunde
4. Daniel Martin la 35 secunde
5. Enric Mas la 1:50

Guillaume Martin a câștigat primele patru ascensiuni ale zilei, Alto del Padrum, Alto de Santo Emiliano, Alto de la Mozqueta și Alto del Cordal, asigurându-și în continuare tricoul de cel bun cățărător. Tricoul alb pentru cel mai bun tânăr îl va purta în continuare Enric Mas (Movistar). Mâine avem ultima zi de pauză din Vuelta 2020 la Coruna și apoi marți un contra-timp individual montan la Mirador de Ezaro unde Roglic poate recupera tricoul roșu.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.