Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa a-13-a din Vuelta 2020 a fost un contra-timp individual ce s-a desfășurat între Muros și Mirador de Ezaro pe o distanță de 33,7 kilometri. Specialiștii probei de contra-timp au avut un avantaj față de cățărători deoarece traseul a fost unul plat, doar ultimii 2 kilometri fiind în urcare. Mirador de Ezaro plasată la finalul contra-timpului, cățărare de categoria a-3-a, are 1,8 kilometri cu pantă medie 14,8 % și cu unele porțiuni și de 28%. Unii rutieri au ales să își schimbe bicicletele de contra-timp cu unele potrivite pentru ascensiune înainte de Mirador de Ezaro. Un moment celebru a avut loc pe această ascensiune: în Vuelta 2012 Purito Rodriguez i-a bătut pe Alberto Contador și pe Alejandro Valverde pentru a câștiga pe Mirador de Ezaro.

Înainte de startul etapei, a venit o veste foarte bună: toate testele COVID-19 realizate în caravană în timpul zilei de pauză au ieșit negative. Pe parcursul etapei vântul a suflat foarte puternic, ajungând și la 30 de km/h. Alex Edmondson (Mitchelton Scott) a fost primul lider important al etapei și a condus clasamentul o lungă perioadă, cu un timp de 48:24 și o viteză medie de 41,8 km/h. Apoi Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step), campionul Franței la contra-timp, a bătut timpul lui Edmondson cu 47 de secunde. Următorul timp important a fost stabilit de Nelson Oliveira (Movistar), portughezul aflat aproape de țara sa natală l-a învins cu 48 de secunde pe Cavagna. Will Barta (CCC), americanul de 24 de ani , rutier fără contract din anul viitor l-a învins cu 9 secunde pe Oliveira, și era aproape de prima sa victorie în plutonul profesionist.

Dar Primoz Roglic (Jumbo Visma) avea alte planuri, iar la final l-a învins pe americanul Barta cu doar 1 secundă. Roglic l-a învins cu 49 de secunde pe Carapaz, fapt ce l-a condus pe sloven să preia din nou tricoul roșu. Hugh Carthy (Education First) a pierdut doar 25 de secunde față de Roglic, fapt ce îl păstrează încă cu șanse bune la victoria finală în Vuelta 2020. Chiar Carthy a mers mai repede decât Primoz Roglic pe plat, dar slovenul a recuperat pe ultima ascensiune. Roglic a obținut a patra sa victorie în Vuelta 2020 în etape total diferite, iar mâine va purta tricoul roșu pentru a-20-a oară în cariera sa.

Clasamentul etapei a fost următorul:
1.Primoz Roglic
2.Will Barta la 1 secundă
3.Nelson Oliveira la 10 secunde
4.Hugh Carthy la 25 de secunde
5.Bruno Armirail la 41 de secunde
6.Mattia Cattaneo la 46 de secunde
7.Richard Carapaz la 49 de secunde
8.Remi Cavagna la 58 de secunde

Sezonul 2020 arată astfel pentru Primoz Roglic:
Zile de cursă în 2020: 46
Clasări în Top 10: 26
Clasări în Top 5: 24
Victorii: 11

Clasamentul general al Vuelta este următorul după contra-timpul individual:
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz la 39 secunde
3. Hugh Carthy la 47 secunde
4. Daniel Martin la 1:42
5. Enric Mas la 3:23

Lupta pentru câștigarea Vuelta rămâne larg deschisă, cel puțin 3 rutieri având încă șanse: Roglic, Carapaz și Carthy. Mâine vom avea o etapă de tranziție între Lugo și Ourense de 204,7 kilometri cu 3 ascensiuni de categoria a-3-a pe traseu (Alto de Escairon – 8,7 kilometri cu pantă medie 3,3%, Alto de Guitara – 7,8 kilometri cu 3,8% și Alto de Abelaira – 7,6 kilometri cu 3,8%. Victoria va fi ori pentru sprinteri, ori se va stabili din evadare.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.