Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa a-15-a s-a desfășurat între Mos și Puebla de Sanabria pe o distanță de 230,8 kilometri. A fost cea mai lungă etapă din Vuelta 2020, o etapă destinată evadărilor și din cauza vântului puternic. În 2016 a ajuns ultima oară plutonul din Vuelta la Puebla de Sanabria, etapă câștigată de belgianul Jonas Van Genechten în fața lui Daniele Bennati și Alejandro Valderde. Etapa de azi este a treia etapă din secolul 21 din Vuelta cu peste 230 de kilometri (prima a fost Ciudad Real – Argamasilla del Alba de 232,3 kilometri în 2005, iar a doua a fost Piedrahita – Toledo de 231,2 kilometri în 2010).

Au fost 5 ascensiuni pe parcurs, toate de categoria a-3-a (San Amaro de categoria 3 – 6 kilometri cu pantă medie 6,2 %, Alto de Carcedo de categoria 3 – 6,5 kilometri cu 3,6 %, Alto do Furriolo categoria 3 – 5,1 kilometri cu 7 %, Alto de Fumaces categoria 3 – 10,8 kilometri cu 4,5 %, Alto de Padornelo categoria 3 – 6,4 kilometri cu 3,5 %). Ultimii 400 de metri ai etapei vor avea panta medie de 6%. Etapă lungă, vânt puternic, ploaie, diferență mare de nivel sunt ingredientele care au făcut din etapa de azi una foarte grea pentru rutieri.

Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (UAE), Rob Power, Mark Donovan (Sunweb), Nick Schultz, Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Tim Wellens (Lotto Soudal) – câștigătorul etapei trecute, Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Julien Simon (Total Direct Energie) José Joaquin Rojas (Movistar), Luis Leon Sanchez și Alex Aramburu (Astana), Guillaume Martin (Cofidis) – plecat în apărarea tricoului de cel mai bun cățărător au fost rutierii aflați în grupul de 13 oameni din evadarea etapei.

Guillaume Martin a câștigat primele 4 ascensiuni din această etapă, iar Cattaneo a câștigat sprintul intermediar de la Gudina și s-a impus pe ultima ascensiune a zilei, Alto de Padornelo. Avansul evadării a fost în jur de 3 minute. Echipele NTT, Trek Segafredo și Bora Hansgrohe au dus trena în pluton și astfel victoria de etapă s-a decis la sprint, italianul Cattaneo fiind ultimul evadat al zilei care a fost prins de pluton cu 3 kilometri înainte de final.

Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) nu se mai afla în pluton, succesiunea de ascensiuni din etapă s-a dovedit prea mult pentru irlandez. Astfel mulți rutieri aveau șanse la o victorie într-un Mare Tur. Belgianul Jasper Philipsen (UAE) s-a dovedit cel mai puternic rutier la sprint. Podiumul a fost completat de Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) și Jannik Steimle (Deceuninck Quick Step). Pentru Philipsen este a-5-a victorie a carierei, dar prima într-un Mare Tur, fapt ce l-a determinat pe belgian să izbunească în plâns la final. Jasper Philipsen este cel mai tânăr belgian care a câștigat o etapă în Vuelta în ultimii 37 de ani. Acum UAE a obținut cel puțin o victorie în fiecare Mare Tur în 2020. Deceuninck Quick Step a încercat mai multe cărți azi pentru victoria de etapă: evadare, desprindere cu câțiva kilometri înainte de final sau sprint masiv. Timpii rutierilor au fost luați cei cu 3 kilometri înainte de final ca într-o normală pe plat chiar dacă ultimii 600 de metri aveau o pantă medie de 4%, organizatorii considerând finalul ca fiind periculos.

Clasamentul general al Vuelta a rămas același:
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz la 39 secunde
3. Hugh Carthy la 47 secunde
4. Daniel Martin la 1:42
5. Enric Mas la 3:23

Enric Mas (Movistar) rămâne cel mai bun tânăr, Roglic este lider și în clasamentul tricoului verde, Guillaume Martin (Cofidis) rămâne cel mai bun cățărător și va duce tricoul la Madrid, el nu mai poate fi ajuns cu punctele rămase pe traseu. Va fi al doilea consecutiv când un francez devine cel mai bun cățărător din Vuelta după ce în 2019 s-a impus Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale). Mâine vom avea o etapă între Salamanca și Ciudad Rodrigo pe o distanță de 162 kilometri, cu 2 ascensiuni pe traseu (una de categoria 1 și una de categoria 2). Ascensiunea de categoria 1 El Robledo este plasată cu 30 de kilometri înainte de final.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.