Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa a-16-a din Vuelta s-a desfășurat între Salamanca și Ciudad Rodrigo pe o distanță de 162 kilometri. Au fost 2 ascensiuni pe parcurs (El Portillo de categoria 2 – 13,8 kilometri cu pantă medie 4,4 % și El Robledo de categoria 1 – 11,7 kilometri cu 3,8 %). Ascensiunea de categoria 1 El Robledo a fost plasată cu 30 de kilometri înainte de final. În Vuelta 1999 la Salamanca într-o etapă celebră, Jan Ullrich l-a învins la sprint pe Abraham Olano. Apoi germanul s-a impus apoi și în clasamentul general al acelei ediții. În ultima sosire din Vuelta la Ciudad Rodrigo, învingătorul a fost kazahul Alexandre Vinokourov. Campionul Spaniei pe șosea Luis Leon Sanchez (Astana) nu a luat startul în această etapă din motive personale.

Evadarea zilei a fost formată din Angel Madrazo, Jesus Ezquerra, Juan Felipe Osorio (Burgos-BH), Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Kobe Goossens (Lotto Soudal). Trei rutieri de la Burgos BH au fost prezenți în evadare. Pe prima ascensiune a zilei El Portillo, din evadare primul a trecut Robert Stannard. Avansul evadării a fost de maxim 6 minute. Ineos Grenadiers a dus trena plutonului pentru a pregăti un eventual atac al lui Richard Carapz pe El Robledo care nu s-a întâmplat. Nici vântul puternic nu a produs diferențe între favoriți pe parcurs. Pe ultima cățărare pe El Robledo în evadare au rămas doar Madrazo, Cavagna, Stannard și Goossens. Iar Robert Stannard a câștigat și ascensiunea de pe EL Robledo și sprintul intermediar de la Serradilla del Llano. Cavagna campionul Franței la contra-timp a plecat într-un contra timp individual cu 15 kilometri înainte de final. Dar din păcate pentru efortul său, acesta a fost ajuns când mai erau 2 kilometri. A doua zi consecutivă când un rutier de la Deceuninck Quick Step este prins în ultimii 5 kilometri ai etapei. Iar victoria de etapă s-a decis la un sprint redus al plutonului. Movistar a dus trena plutonului în ultimii 2 kilometri pentru Alejandro Valverde. Bruno Armirail (Groupama FDJ) s-a desprins cu 1 kilometru înainte de final, dar a fost repede prins. Valverde a declanșat sprintul prea devreme, terminând etapa doar pe locul 4. Danezul Magnus Cort (Education First) a câștigat sprintul redus, aducând cea de-a treia victorie de etapă pentru echipa sa în Vuelta după cele obținute de Michael Woods și Hugh Carthy. Este a-16-a victorie din cariera lui Magnus Cort și a patra într-un Mare Tur (2 etape din Vuelta 2016 și o etapă din Turul Franței 2018).

Dar marea știre a zilei este că Primoz Roglic a terminat etapa pe locul 2, asigurându-și 6 secunde de bonificație și astfel mărind diferența din clasamentul general față de rivalii săi. Încă un podium în Vuelta 2020 pentru slovenul Roglic, al 7-lea. Neozeelandezul Dion Smith (Mitchelton Scott) a încheiat podiumul etapei după retrogradarea lui Rui Costa (UAE) pentru o neregularitate în timpul sprintului. Echipa Ineos Grenadiers a muncit toată ziua, dar la final Roglic a câștigat 6 secunde față de Richard Carapaz care a terminat etapa pe locul 5. În Vuelta 2020, 48 de secunde de bonificație a câștigat Primoz Roglic, posibil ca aceste secunde să îi asigure succesul final.

Ordinea primilor rutieri în clasamentul general din Vuelta a rămas aceeași:
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz la 45 secunde
3. Hugh Carthy la 53 secunde
4. Daniel Martin la 1:48
5. Enric Mas la 3:29

Enric Mas (Movistar) rămâne cel mai bun tânăr, Roglic este lider și în clasamentul tricoului verde, asigurându-și matematic faptul că va câștiga acest tricou la Madrid. Slovenul a purtat acest tricou de la începutul până la sfârșitul Vuelta. Ultimul rutier care a reușit această performanță într-un Mare Tur a fost Mario Cipollini în Giro 1997. Mâine vom avea o etapă între Sequeros și Alto de la Covatilla pe o distanță de 178,2 kilometri. Finish-ul va fi pe Alto de la Covatilla, o ascensiune de categorie specială de 11,4 kilometri cu pantă medie 7,1 %. Aici se va decide învingătorul Vuelta 2020.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.