Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa a-17-a din Vuelta s-a desfășurat între Sequeros și Alto de la Covatilla pe o distanță de 178,2 kilometri. Prima ascensiune din istoria pe La Garganta va preceda ascensiunea La Covatilla unde s-a dat ultima bătălie pentru câștigarea Vuelta 2020. Este a-6-a oară în istoria Vuelta când plutonul ajunge pe Alto de Covatilla. Ultima dată câns s-a ajuns aici în Vuelta 2018 pe Alto de la Covatilla s-a impus americanul Ben King. Daniel Martin, locul 4 la general înainte de această etapă, nepotul fostului mare ciclist Stephen Roche, s-a impus în Vuelta 2011 când turul a ajuns la Covatilla. Ediția din 2011 a fost câștigată pe șosea de spaniolul Juan Jose Cobo, dar a fost descalificat din cauza dopajului și turul i-a revenit lui Chris Froome.

În etapa a-17-a au fost 6 ascensiuni pe parcurs (Alto Portillo de las Batuecas de categoria 1 – 10,1 kilometri cu pantă medie 6,5 %, Alto de San Miguel de Valero de categoria 3 – 12 kilometri cu 3,4 %, Alto de Cristobal de categoria 3 – 6,2 kilometri cu 4,7 %, Alto de Penacaballera de categoria 3 – 4,6 kilometri cu 5,3 %, Alto de la Garganta de categoria 2 – 12 kilometri cu 4,8 % și Alto de la Covatilla de categorie specială – 11,4 kilometri cu 7,1 %).

Portillo de las Batuecas a oferit profilul perfect pentru crearea evadării zilei. Aceasta a fost formată din peste 30 de rutieri printre care David de la Cruz (UAE), Guillaume Martin (Cofidis), Omar Fraile (Astana), Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Nelson Oliveira (Movistar), David Gaudu (Groupama FDJ). Cel mai bine clasat în clasamentul general din componenții evadării era David de la Cruz, pe locul 10 la 9:29. Jumbo Visma a dus trena plutonului, nepermițând ca evadarea să ia un avans foarte mare.

Câștigătorul virtual al tricoului de cel mai bun cățărător din Vuelta 2020, Guillaume Martin, a câștigat pe Portillo de las Batuecas. Martin a devenit rutierul francez cu cele mai multe ascensiuni câștigate într-o ediție din Vuelta, 13 ascensiuni. Recordul este deținut de Thomas de Gendt și Purito Rodriguez cu 15 ascensiuni. Ivo Oliveira (UAE) s-a impus pe Alto de San Miguel de Valero, la sprintul intermediar de la Montemayor del Rio și pe Alto de Cristobal. Alt portughez Rui Costa (UAE) a trecut primul pe Alto de Penacaballera. Movistar a dus trena pe Alto de la Garganta, iar Marc Soler a atacat și a ajuns și el în grupul fruntaș. Dar spaniolul nu a putut să rămână în frunte și pe Alto de la Covatilla.

Din evadarea inițială David Gaudu (Groupama FDJ), Ion Izagirre (Astana) și Gino Mader (NTT) au rămas în fruntea cursei pe Covatilla. Apoi francezul s-a desprins de colegii săi și a obținut a doua victorie în Vuelta 2020 după cea de pe Alto de la Farrapona. Elvețianul Mader a terminat pe 2, iar Izagirre a încheiat podiumul etapei.

La începutul de pe Alto de la Covatilla în pluton a impus ritmul din nou echipa Jumbo Visma. Din grupul favoriților Aleksandr Vlasov (Astana) a fost primul care a atacat, iar apoi a fost urmat de Hugh Carthy (Education First), dar cei doi au fost repede ajunși. Cu 2 kilometri înainte de final, Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a încercat mișcarea care îi putea aduce victoria finală în Vuelta și l-a atacat pe liderul Vuelta, Primoz Roglic (Jumbo Visma). La început olandezul Lennard Hofstede (Jumbo Visma) care a făcut parte din evadarea inițială l-a ajutat pentru câteva sute de metri pe Roglic să limiteze pierderile față de Carapaz, apoi slovenul a fost ajutat puțin și de echipa Movistar. La final ecuadorianul a putut să recupereze doar 15 secunde față de Hugh Carthy (Education First) și 21 secunde față de Primoz Roglic. Secundele recuperate nu au fost însă suficiente.

Ordinea în clasamentul general al Vuelta a rămas aceeași:
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz la 24 secunde
3. Hugh Carthy la 47 secunde
4. Daniel Martin la 2:43
5. Enric Mas la 3:36
6. Wout Poels la 7:16
7. David de la Cruz la 7:35
8. David Gaudu la 7:45
9. Felix Grosschartner la 8:15
10. Alejandro Valverde la 9:34

Enric Mas (Movistar) va câștiga clasamentul celui mai bun tânăr, iar Roglic va câștiga și clasamentul pe puncte. Roglic va intra pe o listă selectă a rutierilor care au câștigat un Mare Tur și un Monument în același an în ultimii 30 de ani (Danilo di Luca în 2007 – Giro și Liege Bastogne Liege, Damiano Cunego în 2004 – Giro și Il Lombardia, Laurent Jalabert în 1995 – Vuelta și Milano San Remo, Gianni Bugno în 1990 – Giro și Milano San Remo). Primoz Roglic va câștiga Vuelta 2020 și își apară trofeul câștigat anul trecut. Va fi a-2-a victorie pentru sloven într-un Mare Tur. Clasările slovenului în ultimele 13 curse pe etape sunt următoarele: 1-1-1-4-3-1-1-1-3-1-1-2-1. Incredibilă constanță la nivel înalt !!! În schimb Richard Carapaz este primul ecuadorian care va urca pe podiumul final din Vuelta. Fără secundele de bonificație acordate pe parcursul Vuelta, Richard Carapaz ar fi terminat primul cu 8 secunde în fața lui Roglic.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.