Sursă poză: www.twitter.com/lavuelta

Etapa a-18-a și ultima din Vuelta 2020, ediția cu numărul 75 a acestei competiții, s-a desfășurat între Hipodromo de Zarzuela și Madrid pe o distanță de 139 kilometri fără nicio ascensiune pe parcurs. Traseul a fost puțin modificat datorită asigurarea măsurilor de protecție sanitară. A fost etapa care a închis anul ciclist 2020 care a fost diferit față de alții din cauza pandemiei de Covid-19. Bătălia pentru victoria de etapă s-a dat între sprinterii care au trecut cu bine munții nu la fel de dificili ca în alți ani în Vuelta.

Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) avea șansa să câștige și ultima etapă din Vuelta, după ce s-a impus acum 2 luni în ultima etapă din Turul Franței pe Champs Elysées. Magnus Cort (Education First), câștigător de etapă în Vuelta 2020, era singurul rutier din pluton care a câștigat sprintul final de la Madird, pe La Castellana în Vuelta 2016, dar azi a terminat pe locul 20.

De la kilometrul 81 la Paracuellos del Jarama s-a realizat o buclă în centrul orașului Madrid care în mod normal se străbătea de 6 ori, dar anul acesta s-a străbătut doar de 5. Finalul de la Madrid nu a putut fi marcat de prezența spectatorilor. Pe circuitul final au început și atacurile din pluton. Dmitriy Gruzdev (Astana), Gonzalo Serrano (Caja Rural Seguros RGA), Tim Wellens (Lotto Soudal), Willie Smit (Burgos BH) au fost rutierii care au evadat. Cu 6 kilometri înainte de final sub trena celor de la Deceuninck Quick Step care dorea victoria cu numărul 100, evadații au fost prinși, iar victoria din ultima etapă din Vuelta s-a decis la un sprint al plutonului.

Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) a obținut a doua sa victorie din carieră într-un Mare Tur, după prima obținută tot în Vuelta 2020 în etapa terminată la Aguilar de Campoo. Germanul l-a învins la photo-finish pe Sam Bennett, irlandezul fiind nevoit să se mulțumească doar cu locul 2, iar Max Kanter (Sunweb) a încheiat podiumul. Ackermann a declarat înaintea etapei că în ultimele zile și-a păstrat energia doar pentru obiectivul acesta: victoria de la Madrid.

Hugh Carthy (Education First) a pierdut 30 de secunde, dar britanicul și-a păstrat locul 3 în clasamentul general. Ordinea finală în clasamentul general din Vuelta 2020 este următoarea:

1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz la 24 secunde
3. Hugh Carthy la 1:15
4. Daniel Martin la 2:43
5. Enric Mas la 3:36
6. Wout Poels la 7:16
7. David de la Cruz la 7:35
8. David Gaudu la 7:45
9. Felix Grosschartner la 8:15
10. Alejandro Valverde la 9:34

Primoz Roglic a câștigat Vuelta 2020 cu patru victorii de etapă pe diverse terenuri, al doilea său succes într-un Mare Tur după cel de anul trecut tot din Vuelta. Slovenul a câștigat și clasamentul pe puncte, reușind să poarte acest tricou de la începutul până la sfârșitul Vuelta. Enric Mas (Movistar) este cel mai bun tânăr și al 5-lea rutier în clasamentul general, dar primul spaniol. Guillaume Martin (Cofidis) este cel mai bun cățărător. Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step) a fost desemnat cel mai combativ rutier din Vuelta 2020. Evident Movistar a câștigat clasamentul echipelor, urmată de Jumbo Visma și Astana.

Și astfel s-a încheiat sezonul 2020 de ciclism pe șosea. A fost un sezon excepțional ! Să vedem ce ne așteaptă în anul 2021 și dacă se pot desfășura majoritatea curselor, primele fiind deja anulate (Tour Down Under și Cadel Evans Great Ocean Race).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.