După îndelungi consfătuiri și discuții, ciclismul este cel mai recent sport olimpic care va avea paritate între sexe. Astfel, începând cu ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice, femeile și bărbații vor avea același numări de sportivi în probele destinate ciclismului.

Astfel, la ediția din 2024, conform înțelegerii din UCI și CIO, în probele de ciclism vor participa 514 sportivi (257 de bărbați, 257 de fete). La Paris, ciclismul se va alinia altor sporturi care deja au adoptat paritatea la numărul de participanți.

Conform graficului expus astăzi de UCI, probele de MTB vor avea 76 de participanți (38 de femei și 38 de bărbați), probele de șosea vor avea 180 de participanți (90 de bărbați și 90 de femei), probele de velodrom vor avea 190 de participanți (95 de femei și 95 de bărbați), probele de BMX vor avea 48 de participanți (24 de bărbați și 24 de femei), iar noua probă de BMX Freestyle Park va avea 24 de participanți (12 bărbați și 12 femei).

Președintele în funcție al UCI, David Lappartient, și-a exprimat deja satisfacția vis-a-vis de alegerea făcută. Oficialul francez a declarat următoarele: “Sunt foarte mulțumit de atingerea acestui obiectiv. Paritatea propusă de noi pentru Jocurile Olimpice din 2024 trimite un mesaj puternic atât sportivilor, cât și societății care ne înconjoară. UCI are ca scop reprezentarea egală a femeilor și bărbaților, atât în concursurile organizate de noi, cât și în aspectele administrative.”

Jocurile Olimpice din 2024 vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august. Gazda competiției va fi Paris, faimoasă urbe franceză fiind gazdă pentru a treia oară, după edițiile din 1900 și 1924.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.