Cea de-a 105-a ediție din Turul Flandrei aducea la start un pluton de 174 cicliști dornici să-și treacă numele în paginile de istorie ale faimoase clasice monument din Belgia. În condiții meteo tipice pentru luna aprilie în Flandra, competiția din 2021 a avut un traseu sinuos, cu startul la Antwerp și finalul la Oudenaarde, după 254.3 km

Imediat după startul real, inevitabilul s-a produs. Stefan Bissegger, Mathijs Paaschens, Jelle Wallays, Mathias Norsgaard și Fabio van den Bossche au fost cei care s-au încumetat să atace. În scurt timp, avantajul lor a ajuns la aproape șase minute, iar alături de cei cinci li s-au alăturat și Nico Denz și Hugo Huelo.

Cei șapte și-au continuat evadarea într-un ritm alert, avantajul maxim al celor plecați la atac fiind de aproape un sfert de oră la un moment dat. Încet, dar sigur, plutonul favoriților a renunțat la ritmul pascal și a mărit strocul. Cei de la Jumbo-Visma au început să preia ștafeta în pluton, iar coechipierii lui Wout van Aert aveau misiunea clară de a opri evadarea.

Încetul cu încetul, avantajul celor din frunte s-a topit o dată cu primele cățărări de tradiție din Turul Flandrei. Între timp, concomitent cu întrecerea masculină, a început și competiția feminină. Cursa fetelor urma să se desfășoară pe o distanță cu aproape 100 de kilometri mai scurtă, cu startul și finalul la Oudenaarde.

Revenind la întrecerea băieților, încetul cu încetul au început să apară atacurile din pluton. Dylan Theuns, Davide Ballerini și Kevin Geniets au fost cei care au dat primul asalt. În scurt timp, un grup considerabil s-a format, celor trei mai adăugându-se și nume precum Luke Rowe, Edwald Boasson Hagen sau Bryan Coquard.

Atacul din pluton a redus considerabil avantajul celor plecați inițial în evadare. Chiar și după ce au fost prinși cei care au plecat din pluton, Soren Kragh Anderson a încercat un atac, sortit în cele din urmă eșecului. Julian Alaphilippe a fost implicat într-un meleu în pluton, dar a revenit îndată în șaua bicicletei, fără prea multe răni.

Cu ceva mai puțin de 50 de kilometri înainte de finalul cursei, plutonul era regrupat, cu excepția lui Bissegger, care încă rezista solo în fruntea întrecerii. Yves Lampaert, Peter Sagan, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe și Tim Wellens au fost cei care au plecat la ofensiva finală.

Alaphilippe a încercat un atac devastator, dar eforturile sale au fost repede suprimate de van der Poel, Asgreen și van Aert. Înainte de a fi prins, Bissegger a fost prins de urmăritori, iar de acum încolo, jocurile urmau să se facă între principalii favoriți la victoria din Turul Flandrei.

În cele din urmă, cinci oameni au plecat după micul pluton al favoriților. Dintre aceștia, Asgreen, van der Poel și van Aert au rămas solitari în frunte, iar victoria părea că se va juca între cei trei specialiști în curse clasice. Înaintea cățărării de pe Paterberg, van der Poel a dat un atac devastator la care van Aert nu a avut răspuns.

Singurul care s-a menținut alături de van der Poel a fost Asgreen. În spate, van Aert a renunțat la speranțele victoriei și a fost prinși de urmăritori. Astfel, cu doar zece kilometri înainte de finalul Turului Flandrei, victoria avea să fie a lui Mathieu van der Poel, fie a lui Kasper Asgreen.

Finalul din Turul Flandrei a fost o joacă de-a șoarecele și pisica. Deși părea favorit, Mathieu van der Poel a ratat accelerația de final și a fost nevoit să accepte înfrângerea în fața lui Kasper Asgreen. Ceva mai în spate, Greg van Avermaet și-a adjudecat locul al treilea și cel de-al patrulea podium din istoria participărilor sale în Turul Flandrei.

Jasper Stuyven a fost cel care a ratat podiumul pe seama duelului la sprint cu van Avermaet. Belgia a avut alți trei cicliști clasați în top zece, în persoanele lui Sep Vanmarcke, Wout van Aert și Gianni Vermeesch. Printre primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Anthony Turgis, Florian Senechal și Dylan van Baarle.

La capitolul dezamăgiri, principalul nume este cel al lui Peter Sagan. Slovacul a încheiat abia pe 14, la peste două minute în urma lui Asgreen. Nici Alberto Bettiol, învingătorul din 2019 sau Julian Alaphilippe nu au ieșit prea mult în evidență în finalul cursei monument din Flandra.

Din totalul de 174 de cicliști care au luat startul în Turul Flandrei, 113 au reușit să ajungă la final. Ultimul clasat a fost Damien Gaudin, francezul sosind la fix 13 minute în urma lui Kasper Asgreen, marele învingător al zilei.

Ciclismul de nivel World Tour nu va lua pauză, căci astăzi începe Turul Țării Bascilor. Următoarea clasică monument va fi Liege-Bastogne-Liege, programată să se desfășoară în data de 25 aprilie.

 

Foto – Getty Images Sport

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.