În Fiesta (titlul original: “The Sun also rises”) lui Ernest Hemingway, protagonistul romanului întâlnește grupul de cicliști adunați la masă înaintea ultimei etape a Turului Țării Bascilor. Secvența avea loc în 1925, și din relatările romancierului, remarcăm o lume ciclistă boemă, ce se bucură de o masă bogată și de multe pahare de vin.

O astfel de incursiune cultural-sportivă va prilejui și Turul de anul acesta, ce propune peisaje spectaculoase si un prim teren de luptă pentru confruntarea celor doi campioni sloveni: Roglic și Pogacar.

La sud de golful Biscaya, la vest de Burgos și la est de Navarre, domnește această regiune ce pătrunde în doi țări bogate în peisaje, gastronomie și ciclism: Franța și Spania. Zonă mai familiară, poate microbiștilor, prin echipe precum Athletic Bilbao, Real Sociedad sau Eibar, Țara Bascilor e o regiune cu statut autonom, care adăpostește orașe spectaculoase pe malul Atlanticului, locuite și admirate de scriitori, artiști sau sportivi.

Prima ediție a Turului Țării Băștilor a avut loc în 1924 și  a avut o istorie zbuciumată cu doua perioade de pauză, pricinuite de startul războiului civil spaniol. După cei 4, respectiv 34 de ani de absența, Turul revine în anul 1969, avându-l câștigător pe cvintuplu laureat al Turului Franței, Jacques Anquetil. Însoțindu-l pe Anquetil în panteonul câștigătorilor găsim nume celebre, familiare, cu talente cicliste diverse: Luis Ocana, Sean Kelly, Laurent Jalabert, Alberto Contador sau Alejandro Valverde.

Turul se întoarce în forță anul acesta, după anul de pauză pricinuit de pandemie, prilejuind o confruntare ce promite să clarifice așteptările în privința Turului Franței. Tadej Pogacar, cățărătorul entuziasmant, câștigător surprinzător al Turului Franței și concetățeanul și prietenul lui, personajul de dramă de pe Planches de Belles Fin din 2020, Primoz Roglic. Va fi prima întâlnire într-o cursă pe etape între cei doi de la cataclismul sportiv al Le Tour 2020.

Cei doi au cele mai mici cote la casele de pariuri, la mare distanță față de Adam Yates, liderul Ineos Grenadiers. De urmărit, de asemenea, va fi și reușita strategiei de echipă a Ineos, cu lideri mai puțini puternici decât duo-ul sloven, dar cu avantajul numeric al favoriților, strategie ce pare să fie soluția aleasă în marile tururi pentru a readuce echipa pe primul loc. Astfel, pe lângă Yates, câștigătorul Turului Cataluniei și al unui merituos loc 2 în spatele lui Pogacar în Turul UAE, se vor află la start și Tao Geoghegan Hart si Richard Carapaz, ultimii 2 câștigători de tur al Italiei, cățărători talentati, cu performanțe din ce în ce mai bune la contratimp, amândoi cu speranța prinderii unui loc în echipa pentru Turul Franței și al unui statut ierarhic ce permite pretenții la clasamentul general.

Cursa de anul acesta începe în Bilbao, cel mai populat oraș al regiunii, și adună tradiționalele echipe din plutonul principal al ciclismului. Organizatorii au pregătit un contratimp individual atipic pentru prima etapă, cu urcări și coborâri abrupte pe străzile orașului Bilbao, ce favorizează mai degrabă puncheor-ul decât contratimpistul clasic. Etapa a treia, ce se încheie pe o cățărare de categoria I și etapă a șasea, cu 7 cățărări repertoriate, vor reprezenta principalul teren de luptă pentru clasamentul general. Celelalte etape, cu sosiri  pe plat, dar deluroase, nu vor fi pe placul sprinterilor, motiv pentru care nume precum Sam Bennett sau Arnaud Demare nu participă la cursă.

În aprilie 2019, afișând o frumoasă beretă bască, de culoare neagră, Ion Izaggire celebra câștigarea Turului după o cursă constantă, cu rezultate bune la contratimp și sosiri în rând cu favoriții pe munte. Sâmbătă, în Eibar, vom afla cine va fi noul purtător de beretă, și cine pornește cu prima șansă în Turul Franței, la începutul verii.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.