Photo by Tim de Waele/Getty Images

Plutonul Turului Italiei își continuă migrația. După 3 zile în Piemont, caravana a intrat astăzi în Emilia Romagna, pornind din Piacenza înspre Sestola. Pentru a doua zi consecutivă, un rezultat surpriză:  Joe Dombrowski, de la UAE, câștigă prima lui cursă într-un mare tur.

Etapa deluroasă de azi a primit 3 stele pe scara dificultatii site-ului competiției. Prima jumătate a cursei s-a desfășurat pe plat, ca mai apoi să se parcurgă cățărări diverse, mai abrupte sau mai lungi, doar 3 dintre ele fiind repertoriate: două de categoria a treia și una de categoria a doua. Ultima cățărare a zilei, către Colle Passerino se anunța deliciul zilei. Urcare de 4 km, pantă medie 10%, cu vârful la 2 km de final.

Nu a fost una dintre zilele însorite numai potrivite pentru a scoate bicicleta din curte. În schimb a plouat mai toată ziua, vântul a bătut puternic, șoseaua a fost udă, iar cicliștii s-au accesorizat cu geci de ploaie și echipament de vreme rea. Pe acest fond, evadările s-au tot desfășurat de-a lungul primei jumătăți până când s-a conturat evadarea victorioasă, formată din 25 de oameni.

Grupul fruntaș avea să creeze un ecart îndeajuns de mare încât câștigătorul cursei să se aleaga dintre fruntasi. Catararile de pe traseu au fărâmițat grupul, iar prin atacuri succesive și recuperări s-au conturat două perechi pe ultima urcare a zilei:  Taaramae și Juul-Jensen conducând, urmați și ajunși în cele din urmă de Dombrovski și De Marchi. Cel mai puternic rutier pe cățărare s-a dovedit americanul Dombrowski, de la UAE. Împreună cu Demarchi au trecut cu bine de panta de 10%, i-au ajuns din urmă pe cei doi rutieri din față și au ajuns pe primele locuri la final, Dombrovski reușind să îl atace cu succes pe De Marchi pe finalul cățărării.

În ce priveste celălalt fir narativ al cursei, ultima urcare a trecut prin sită grupul select al favoriților. Pe rând, din grup, s-au desprins rutieri cotați cu șanse bune la clasamentul general: Joao Almeida, George Benett, Pavel Sivakov, Pello Bilbao. Atacuri succesive pe ultimele sute de metri au format un grup de 5, care pare, la prima vedere, apt să anunțe câștigătorul unui Tur preponderent muntos: Bernal, Ciccone, Vlasov, Landa, Carthy. În spatele lor, la doar 11 secunde, cu șanse să se mai recupereze după odihnă, au venit Evenepoel, Bardet, Yates, Dan Martin.

Fillipo Ganna a pierdut, după cum era de anticipat, tricoul roz. Acesta îi revine lui De Marchi care are șansa să-l poarte pentru cel puțin 2 zile, până la revenirea în munți. Primele 5 locuri în clasament sunt acum ocupate de evadații zilei de azi. Vlasov, primul dintre favoriți, e pe 7, la 1:24 față de lider.

Mâine, sprinterii revin în joc pentru o etapă cât se poate de plată, de la Modena la Cattolica, pe malul Mării Adriatice. După ziua ploioasă de azi, o mare Adriatică lovită de soare e o răsplată demnă de un ciclist de mare Tur.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.