Alaphilippe celebrând victoria în Flandra

A 100-a aniversare a campionatelor mondiale de ciclism pe șosea s-a încheiat astăzi, 26 septembrie, cu ultimul eveniment al acestei ediții, cursa de fond a seniorilor. După triumful așteptat al lui Filippo Ganna în proba de contratimp, un traseu nemilos, de 268.3 kilometri, îi aștepta azi pe cei aproape 200 de cicliști prezenți la startul cursei din Flandra.

45 de națiuni au trimis cicliști la proba de fond a seniorilor. Printre aceste țări s-a regăsit și România, reprezentată în Belgia de nimeni altul decât Eduard Grosu. Startul festiv a fost dat la Antwerp, în timp ce, istoricul oraș Leuven avea să întâmpine cicliștii după o zi grea și după un traseu foarte sinuos.

Încă din primele momente ale zilei, Julian Alaphilippe a încercat să dinamiteze acțiunea. Francezul, campionul mondial en titre, a tras un prim glonț când mai eram aproximativ 200 de kilometri. Prima ofensivă a cocoșului galic a fost sortită eșecului, dar, reprezenta un important semnal de alarmă pentru rivalii săi.

Rutierul francez a mai zăbovit puțin și a încercat din nou un atac decisiv cu aproximativ 60 de kilometri înainte de finalul zilei. Deși a eșuat din nou, Alaphilippe a rupt plutonul fruntaș în bucățele, cu un grup de circa 15 cicliști rămași în frunte pentru a se duela pentru titlul mondial și celelalte medalii puse în joc.

În cele din urmă, în penultimul tur de circuit, Alaphilippe a trecut la ofensiva finală. De această dată, nimeni nu a mai făcut față atacurilor sale. Încet, dar sigur, francezul a pus metru cu metru în față și a mai fost văzut de rivali doar după trecerea liniei de sosire.

Pentru Alaphilippe, finalul cursei a fost un exercițiu solitar lipsit de probleme. În cele din urmă, francezul a trecut în mod exuberant linia de sosire pentru a celebra cel de-al doilea titlu mondial consecutiv din carieră. În spatele său, lupta pentru argint și bronz s-a întețit, iar patru oameni se duelau pentru celelalte două medalii puse în joc.

În cele din urmă, la peste jumătate de Alaphilippe, Dylan van Baarle și Michael Valgren Hundahl au adus argintul și bronzul pentru Olanda, respectiv Danemarca. Primul dintre eroii locali a venit Jasper Stuyven, clasat al patrulea. Belgianul a ratat la mustață o medalie aproape certă la începutul zilei. Top cinciul zilei a fost completat de Neilson Powless.

La prima participare din carieră, Tom Pidcock a fost cel mai bine clasat dintre britanici, pe șase. Fostul protejat al lui Bradley Wiggins a fost urmat, la o distanță apreciabilă de Zdenek Stybar, Mathieu van der Poel și Sonny Colbrelli. Marea dezamăgire a zilei a fost evoluția dezarmantă a lui Wout van Aert. Văzut ca principal favorit la victoria finală, belgianul și-a întristat fanii adunați pe marginea străzilor din Flandra și a încheiat pe 11.

Din nefericire, nici fanii ciclismului românesc nu au avut motive de satisfacție după întrecerea de astăzi. Deși nu se număra printre favoriții la medalii sau top zece, Eduard Grosu a abandonat cursa din Flandra. Ca un detaliu interesant, doar 68 dintre cei aproape 200 de cicliști au terminat cursa de astăzi.

Următoarea ediție a campionatelor mondiale de ciclism pe șosea va avea loc la Wollongong, în Australia, în perioada 18-25 septembrie 2022.

 

Foto – Getty Images

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.