Turul Franței din 2022 a fost presărat cu numeroase surprize, atât plăcute, cât și neplăcute. De la victoria răsunătoare a lui Jonas Vingegaard, la eșecul neașteptat al lui Tadej Pogacar sau ghinionul (al câtelea, oare?) al lui Primoz Roglic, Marea Buclă a oferit de toate. Iar omul care a dat tonul, din postura de actor principal în Le Tour, a fost nimeni altul decât omul bun la toate, Wout van Aert.

Încă de la debutul din Danemarca, van Aert a asigurat spectacolul. După clasarea pe locul secund în contratimpul desfășurat pe străzile Copenhagei și alte două locuri secunde în celelalte etape daneze, se punea întrebarea următoare: când va reuși Wout van Aert să spargă gheața în acest tur?

Răspunsul a venit imediat după prima zi de pauză, după un sprint fulgerător la Calais, belgianul de la Jumbo Visma câștiga etapa și își consolida avantajul în fruntea clasamentului general. Bucuria tricoului galben a fost însă de scurtă durată, căci, la Longwy, Pogacar a preluat înapoi tricoul său galben. Totuși, van Aert rămânea, pentru moment cu tricoul verde lipit de trupul său masiv.

La Lausanne, el și-a trecut în cont cea de-a doua victorie de etapă, iar după primele opt etape, Wout van Aert avea deja cinci podiumuri de etapă în Marea Buclă din 2022. După a doua zi de pauză, el a respectat ordinele de echipă și s-a alăturat efortului echipei Jumbo Visma pentru a cuceri și tricoul galben pentru Jonas Vingegaard, liderul ad hoc al team-ului olandez după abandonul intempestiv al lui Primoz Roglic.

van Aert a mai fugit prin evadări pentru a aduna pe ici colo punctulețe pentru consolidarea tricoului verde, care, devenea din ce în ce mai clar proprietatea privată a tânărului ciclist belgian. Totuși, remarcabila trenă dusă de Wout van Aert în etapa cu Col du Granon a făcut în cele din urmă diferența în clasamentul general, iar victoria legendară a coechipierului său, Vingegaard, poartă puțin și meritele lui van Aert.

După ambuscada dată în Alpi de van Aert, Vingegaard și compania, van Aert și-a mai asigurat un podium de etapă la Carcassone, iar înainte de intrarea în ultima săptămână, doar o nenorocire îl mai putea deposeda pe belgianul de la Jumbo Visma de tricoul verde. Dacă în primul final din Pirinei, van Aert a fost inexistent, a doua zi, recitalul belgianului a fost sublim, aducându-ne aminte de Eddy Merckx și atacurile din vremurile de odinioară ale ciclismului romantic.

La nici zece metri de la începutul etapei de la Lourdes, van Aert a plecat fulgerător în evadare. Toată ziua, van Aert a adunat puncte, fie în clasamentul celui mai bun sprinter, fie, culmea, în clasamentul celui mai bun cățărător. Deja câștigător matematic în clasamentul sprinterilor, înaintea temutul Hautacam apărea întrebarea dacă nu cumva van Aert va merge și pentru tricoul alb cu buline roșii.

În cele din urmă, el a fost prins de binomul Vingegaard-Pogacar. Mai mult, deși a fost prins, el l-a ajutat pe coechipierul său să îl desprindă pe Pogacar. Figura frumoasă a lui van Aert s-a oprit cu aproximativ trei kilometri înainte de final, când, după o mică înțelegere prealabilă, Vingegaard a plecat fulgerător spre cele mai înalte culmi ale gloriei. Dincolo de acest efort considerabil, încheiat cu un excepțional loc trei pe Hautacam, van Aert intra și în top cinciul celor mai buni cățărători din Turul Franței. O performanță realmente excepțională pentru cineva care pune sprintul cu mult înaintea cățărărilor.

Dacă credeați că epopeea lui Wout van Aert s-a încheiat aici, vă înșelați amarnic. După ce a făcut noncombat în etapa a 19-a, preferând să se păstreze la cutie pentru sâmbătă, el a reușit o nouă victorie de etapă. A treia și ultima. Și la contratimp. Recunoscut ca fiind un contratimpist foarte valoros, van Aert a avut puține emoții în a-și adjudeca etapa a 20-a, singurul care i-a dat bătăi de cap fiind nimeni altul decât Jonas Vingegaard. În cele din urmă, danezul probabil că i-a returnat serviciul de pe Hautacam și astfel, Wout van Aert obținea victoria. A treia pentru el, a șasea pentru Jumbo Visma.

Aflați cu aproape toți sacii în căruță, cei de la Jumbo Visma au mărșăluit la relanti pe străzile Parisului, van Aert refuzând să mai participe la sprintul care i-ar fi putut aduce o nouă victorie de etapă pe Champs-Elysees. Chiar și așa, după peste trei săptămâni de cursă, Wout van Aert a intrat în cărțile de istorie ale ciclismului belgian și mondial, după adjudecarea, în premieră, a tricoului verde destinat celui mai valoros sprinter.

Așa cum scriam și mai sus, pe lângă tricoul sprinterilor, van Aert a sosit pe cinci în clasamentul cățărătorilor și foarte aproape de top 20 în clasamentul general al Marii Bucle. La un interviu dat după cursă, un reporter l-a întrebat pe Wout van Aert dacă țintește și la tricoul galben. Uimit de întrebare, belgianul a răspuns că această performanță din 2022 îi va da de gândit în perspectiva viitorului său. Să ne imaginăm doar un duel pe trei săptămâni dat între Wout van Aert și Tadej Pogacar. Probabil că doar așa ne-am dat seama cine e realmente noul ciclist universal al plutonului, nu-i așa?

Foto – ASO/Pauline Ballet

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.