Cea de-a 102-a ediție din Turul Catalunyei a debutat astăzi în condiții meteorologice excelente. 175 de cicliști proveniți din 25 de echipe s-au adunat la startul festiv de la Sant Feliu de Guíxols. În aceeași localitate, cicliștii urmau să sosească după un parcurs de 164.6 kilometri.

Încă din primii metri ai întrecerii, cinci cicliști au încercat să plece în evadare. Aceștia au fost Txomin Juaristi, Julen Amezqueta, Pablo Castrillo, Ibai Azurmendi și Lorenzo Milesi. Efortul lor a fost de foarte scurtă durată, iar prima tentativă de atac a zilei a fost repede anihilată de pluton. Câțiva kilometri mai târziu, Rune Herregodts, Pau Miquel, Oscar Onley, Jetse Bol și Alessandro de Marchi au plecat la rândul lor într-o tentativă de a forma o evadare solidă.

Cei cinci au reușit să pună avans, metru cu metru, distanța dintre ei și pluton crescând vertiginos. Un prim incident l-a avut protagonist pe Iban Azurmendi. Ciclistul basc aflat în prima ofensivă a zilei, a căzut, din fericire pentru el, fără prea multe probleme a urcat din nou în șa. Rune Herregodts, Jetse Bol și Pau Miquel au fost cei trei norocoși în cățărările zilei. Herregodts a trecut primul peste Alt de Santa Pellaia, Bol a fost primul peste Alt dels Angels și a doua trecere de pe Alt de Romanya, în timp ce Pau Miquel și-a adjudecat primul loc pe Alt de la Ganga și Alt de Romanya.

Rune Herregodts și-a adjudecat sprintul intermediar de la Santa Cristina d’Aro, iar cu 30 de kilometri înainte de finalul etapei, evadarea încă nu era prinsă, cu toate eforturile tot mai intense depuse de Jumbo Visma și UAE Team Emirates. Evadarea a fost rând pe rând prinsă, iar cu puțin mai mult de șase kilometri înainte de final, plutonul era compact.

Dezastrul a lovit din plin cu cinci kilometri înainte de final. O căzătură violentă a rupt plutonul în două, numai puțin de șapte cicliști fiind implicați în incident. Dario Cataldo și Maxime Bouet au suferit accidentări foarte serioase și au fost nevoiți să abandoneze întrecerea. Ritmul tot mai intens susținut de Jumbo Visma a condus la întinderea plutonului. Un grup de circa 25 de cicliști a luat avans, iar victoria de etapă urma să fie o afacere a favoriților.

Cu circa 300 de metri înainte de final, după o trenă regală dusă de coechipierii lui, Primoz Roglic a sprintat decisiv spre victorie. Cu toate eforturile, Remco Evenepoel a fost nevoit să se recunoască învins, belgianul fiind nevoit să se mulțumească cu locul secund. Podiumul zilei a fost completat de Ide Schelling, în timp ce, în top cinci i-am mai regăsit pe Maxim Gils și Giulio Ciccone. Printre primii zece clasați în etapa de astăzi, i-am mai regăsit, în ordine, pe Ethan Hayter, Dorian Godon, Ilan van Wilder, Milan Menten și Bryan Coquard.

La capitolul dezamăgiri, trebuie să trecem în revistă numele unor cicliști precum Richard Carapaz, Egan Bernal, Geraint Thomas și Adam Yates, ultimul venind la peste zece minute distanță de marele învingător al zilei!

În clasamentul general, Primoz Roglic conduce, cu un avans de patru secunde în fața lui Remco Evenepoel, în timp ce, la alte două secunde distanță îl regăsim pe Ide Schelling pe ultima treaptă a podiumului. Același Primoz Roglic conduce în clasamentul tricoului verde, grație celor 10 puncte adjudecate în urma victoriei de azi. Remco Evenepoel ocupă și aici locul secund, cu șase puncte, în timp ce, grație evadării de azi, Rune Herregodts ocupă ultima treaptă a podiumului cu patru puncte. Tot grație evadării, Jetse Bol și-a asigurat tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor, cu 11 puncte. În această ierarhie, el este secondat de Pau Miquel și Rune Herregodts, cu opt puncte, respectiv șase. Remco Evenepoel are consolarea de a fi în fruntea clasamentului celui mai bun tânăr, acolo unde are un avantaj de șase secunde în raport cu coechipierul său, Ilan van Wilder.

Turul Catalunyei va continua mâine, 21 martie, cu etapa a doua, programată să se desfășoare între Mataró și Vallter, pe o distanță de 165.4 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.