6 mai 2023. O zi cu dublă valență. Pentru lumea largă, astăzi asistăm, finalmente, la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Pentru noi, pasionații ciclismului, astăzi asistăm la primul pas către încoronarea unui nou rege în Giro d’Italia. 21 de etape, dintre cele mai diverse posibile, ne așteaptă, iar străzile Romei ne vor înscăuna noul gladiator pe 28 mai.

Ediția din 2023 va debuta, după cum bine știm, astăzi, cu o etapă în contratimp. Startul va avea loc la  Fossacesia și finalul la Ortona, după un parcurs de 18.4 kilometri. De altfel, deloc surprinzător, Turul Italiei va avea apoi vreo patru-cinci zile de tihnă pentru oamenii de clasament general. Primul final important, va avea loc în etapa a șasea, cu finalul în ascensiunea către Gran Sasso. Între timp, înainte de primul final în cățărare, rutierii implicați în bucla italiană vor trece și prin Napoli, orașul care recent a încoronat noua campioană a Italiei la fotbal.

După prima zi de pauză, vom putea afirma cu exactitate faptul că Giro va începe și pentru principalii candidați la victoria în clasamentul general. Profilul tot mai accentuat al cursei va lua o turnură aparte, în mod ironic, la Crans Montana, în Elveția, iar după etapa din Bergamo, vorba nativilor de engleză, all hell will break loose.

Etapele 16,17 și 19 sunt cele care foarte probabil vor face diferența. Nu e deloc de neglijat nici contratimpul individual din penultima etapă, venit fix după etapa regină. Ce ingredient mai frumos pentru a determina un spectacol de zile mari? După toate aceste probe de foc, rutierii se vor relaxa în ultima etapă, cu marșul gladiatorial înspre străzile Romei.

La nivelul favoriților pentru victoria la clasamentul general, Remco Evenepoel pare capul de afiș. După o victorie de senzație în Turul Spaniei din 2022, dublată cu victoriile de la campionatul mondial și din această primăvară, în Liege-Bastogne-Liege, tânărul belgian pare a fi în forma vieții sale. Totuși, duelul pare a fi unul binar, celălalt mare favorit la victorie fiind Primoz Roglic.

Slovenul tânjește în continuare după o victorie în alt tur decât în cel al Spaniei, acolo unde a triumfat în trei ediții consecutive, în 2019, 2020 și 2021. După victoria din Tirreno-Adriatico, cea mai importantă cursă de o săptămână din Italia, Roglic are un ascendent moral important, însă, dacă e să-l comparăm cu rivalul său direct, Evenepoel, slovenul nu pare a fi la același nivel.

Alte nume importante prezente în Turul Italiei din 2023 sunt Tao Geogheghan Hart, Joao Almeida,  Jack Haig, Aleksandr Vlasov  sau mai bătrânii Geraint Thomas, Rigoberto Uran și Thibaut Pinot, ultimul fiind probabil la ultimul său start din carieră în Giro. Chiar și așa, deși lista favoriților pare destul de solidă, duelul final se va da, cel mai probabil, între Evenepoel și Roglic.

Favoriții din punctul de vedere al sprinterilor sunt în mod categoric Mark Cavendish și Fernando Gaviria. Cei doi par să fie cu un pas deasupra tuturor. Totodată, dacă e să fim onești, la cățărători, Warren Barguil pare să fie principalul nume de urmărit, însă, acolo, niciodată nu putem garanta că vreun favorit la general nu va câștiga și clasamentul acesta.

Marele festival al ciclismului italian va debuta astăzi, 6 mai. Dacă e să fim onești și sinceri, foarte probabil vom asista la înscăunarea lui Evenepoel, cel pe care echipa ciclism.ro îl creditează cu prima șansă la victorie. Din fericire pentru fanii ciclismului din România, echipa ciclism.ro, prin numele subsemnatului, va avea onoarea și privilegiul de a vă relata, chiar de la fața locului, câteva etape din această ediție ce se anunță una realmente istorică. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.