Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 03/23/2017 in all areas

  1. 4 points
    Mi se pare cea mai tare chestie, să te tatuezi cu propria imagine. Spune multe despre persoană...
  2. 3 points
  3. 3 points
    Diferenta e ca ala n-a fost permanent iar tu vei ramane cu kkt-ul ala pe umar
  4. 3 points
  5. 2 points
  6. 2 points
    Fregata Regele Ferdinand (fosta HMS Coventry) actuala nava amiral a Marinei Militare Romane. Sursa: www.navy.ro Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fregata_Regele_Ferdinand
  7. 2 points
    "Care e avantajul cu heatmap? De ce e important ca se dau mai multi intr-o anumita zona, si in alta mai putin?" Nu de asta - ci daca ma duc pe la cuca macai si am dubii ca traseul e practicabil. Daca vad ca pe acolo a mai trecut cineva si heatmap-ul indica ceva ceva inseamna ca a mai trecut..daca nu mai sap.
  8. 2 points
    Vineri, 23.09.2016 Înainte de a ajunge la Serres, pentru ca tot ştiu câţiva romani care susţin că autostrada nu este deloc semnalizată pe centurile Salonicului şi că rătăcirea / intrarea în oraş este inevitabilă. Cazarea în Serres a fost la hotelul Metropolis, 49 Euro / camera dublă / noapte, fără mic dejun, luat de pe booking.com Camera a fost OK, la fel şi baia. Deşi hotelul este in centrul oraşului parcarea nu a fost o problemă. Gratis, doar rezervată odată cu camera. Ca şi la Drama cu un an înainte, tot lângă sediul Syriza (partidul lui Tsipras) am stat. Hotelul era construit pe la 1900, interiorul avea un farmec aparte, îmi pare rău că n-am făcut nişte poze. Exteriorul. Pentru cină, am mers la cârcuma recomadată de recepţionerul de la hotel şi n-am regretat. Am început cu o Retsina Kechribari, am continuat cu un souvlaki şi am terminat cu o combinaţie foarte tare de clătită cu îngheţată şi ciocolată, primită moca din partea casei. Cel mai tare a fost faptul că chelnerul care ne-a servit era vlah, aşa ca apoape toată conversaţia s-a desfăşurat în română.
  9. 2 points
    Fiule, mi-a zis o pasarica, ca tu te droghezi...este adevarat? Tata, tu vorbesti cu pasaricile si tot eu ma droghez? Erevan live: - Este adevărat că se poate face dragoste cu o femeie de la Cernobâl? Noi răspundem ascultătorului nostru: - Da, este adevărat, dar trebuie să utilizaţi un prezervativ de plumb. - Nu ar trebui ca Rusia să desfiinţeze serviciul de spionaj? - Ba da, dar ce ar face Rusia cu mulţimea de şomeri? - Am auzit că în România, într-o fabrică, a fost dată jos o lozincă pe care scria: "Mai bine muncim pentru 10 ruşi decât pentru un american". Cum poate fi explicat acest lucru? - Am cercetat acest eveniment ciudat mai îndeaproape. Explicaţia e foarte simplă: era o fabrică de sicrie. - Poate un cetăţean din Federaţia Rusă să îşi spună liber părerea? - Doar dacă s-a stabilit cu domiciuliul în străinătate. - Înainte am avut ţarismul nemilos, după aceea stalinismul crud. Ce avem azi? - Uitaţi-vă pe calendar: Luni. - Ştiţi cumva când au avut loc primele alegeri după modelul sovietic? - Asta s-a întâmplat pentru prima oară în Paradis, când Adam şi-a ales soţia... - Credeţi că iaurtul este un remediu împotriva impotenţei? - Doar combinat cu ipsosul. - Am citit în ziarul Pravda cum că un anume Ivan Gustinov a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că l-a numit pe Putin "idiot". Nu este un pic cam aspră pedeapsa ? - Nu. Pentru insultă a primit numai 6 luni, iar restul pedepsei datorită faptului că a trădat un secret de Stat. Întrebare la Radio Erevan: - Este adevărat că dacă mănânci roşii se măreşte penisul? Răspuns: - Da, este foarte adevărat! Dar trebuie măncate cu araci cu tot! La Radio Erevan, un ascultator intreaba: - De ce costa divortul atit de mult? Radio Erevan raspunde: - Pentru ca merita! In timpul regimului comunist, cand nu se gasea decat un surogat de cafea numit „nechezol, deoarece continea doar 20% cafea si restul inlocuitori, ponderea fiind detinuta de ovaz, Gavriil Stiharul intreaba Radio Erevan Intrebare: Se poate ghici viitorul in nechezol? Raspuns: In principiu, da. Dar nu mai mult de 20%. Un ascultator sovetic ne intreaba daca e adevarat ca dupa accidentul nuclear de la Cernobil, oamenilor le-au cazut dintii ? Noi raspundem ca da, dar nu tuturor ci numai acelora care nu si-au tinut gura... Un ascultator suna Radio Erevan: I: De cite ori isi face o femeie probleme in viata? R: De 5 ori I: Cind? R: Cind "o face" prima data, cind se marita prima data, cind "o face" prima data cu altul, cind "o face" prima data pe bani si cind da prima data bani sa "o faca" I: Bine, bine, dar barbatii? R: De doua ori. I: Cind asta? R: Prima oara, cand nu mai pot a doua oara si a doua oara când nu mai pot prima oara... - Este adevarat ca plosnitele pot face revolutie? - Binenteles. In ele curge singele clasei muncitoare.
  10. 1 point
    Septembrie 2011 Micul dejun dintr-un hotel de doua stele situat aproape de zona centala a Izmirului. Dupa micul dejun am iesit la plimbare, relaxat, fara nici un fel de graba pentru ca aveam de petrecut toata ziua in Izmir. Una dintre experientele interesante ale turei a fost vizita la frizerie. Nu pentru tuns ci pentru barbierit (n-am mai carat sculele de barbierit cu mine), prima data cand m-am dus la frizer pentru asa ceva. Barbieritul in sine nu a fost ceva deosebit: brici cu jumate de lama de barbierit si turcul foarte atent care m-am facut baiat gigea. Tunsul parului din urechi a fost foarte tare sau mai bine spus parlitul acestuia. Frizerul turc are o sarma, cu o bucata de vata imbitata in alcool in varf pe care o aprinde. Apoi, cu sarma in mana dreapta, frizerul misca, foarte rapid, flacara prin dreptul lobului urechii iar cu stanga acopera si oarecum directioneaza flacara. Pe scurt, foarte, foarte tare si eficient iar toata afacerea [barbierit si parlit parul din urechi] a costat putin pentru 1 euro. Un ceai (de fapt au fost trei) baute intr-un local neturistic, plic de turci care jucau table si remi. Plata cu card, posibila si la o mica macelarie de cartier. Partea noua a bazarului din Izmir, unde se vand de toate, de la tevi si robinete pana la uniforma pe care o poarta boracii in ziua circumciziei. Din care stiu, fara sa am pretentia ca am dreptate, circumcizia (cel putin la turci) se face undeva inainte de pubertate. Neaparat intr-o zi de duminica, cand circumcisul se imbraca festiv, in costumul din poza de mai sus. Ziua respectiva este o sarbatoare pentru tot neamul, in care se trece neaparat pe la moschee si personajul principal primeste daruri. Partea mai veche (si mai mica a bazarului) unde se vand doar bijuterii, suveniruri si obiecte de artizanat. Interiorul moscheeii Hisar, una dintre cele mai importante din Izmir. La un moment dat, in timp ce facem poze, am vazut ca un turc, venea destul de vijelios spre mine. Credeam ca vrea sa imi spuna ca n-am voie sa fac poze si ma pregateam sa bag aparatul in husa. Plus ca era in pantaloni scurti. De fapt, turcul venea sa imi spun ca nu-i nicio problema si ca pot sa fac cate poze vreau. Locul unde se lasau incaltarile (inainte de intrarea in moschee), cu cheie, ca la supermarket. Baschetii mei, nr. 47 au intrat cu greu intr-o singura cutie. Zona central a Izmirului, bulevarul care merge paralel cu coasta. Una dintre multele zone pietonale. Accesul motocicletelor strict interzis pe pista de biciclete. Cheiul Konak, una din punctele de referinta ale Izmirului, proiectat de catre Gustave Eiffel, in 1890. Interiorul. Exteriorul. Izmirul vazut de pe cheiul Konak. In anul 2003 a fost restaurat, iar din anul 2004 functioneaza ca un fel de mall mai mic. Adica este pline de magaziene din domeniul vestimentar si al parfumurilor, plus o libratie, cu multa carte in engleza. Tot in libraria asta am gasit ghidul Lonely Planet – Istanbul, ultima editie de atunci. Pana aici nimic deosebit, in afara de pret, deoarece pe carte era semnul Lirei si cifra 16 iar io am crezut ca era vorba de lire turcesti si am crezut ca am dat lovitura. M-am dus direct la casa, foarte bucuros de afacerea pe care urma sa o fac insa gagica de acolo si-a dat seamna repede care are de-a face cu un fraier si m-a linistit imediat cand mi-a spus, direct in engleza “These are pounds, not Turkish lira”.
  11. 1 point
    Nu-ti dai seama ca daca nici cumparatorul (care nu se pricepe la biciclete, dar se pare ca nici la biciclit) nu da detalii, e ceva putred la mijloc? Eu zic ca s-a raspuns la ce era de raspuns pe topicul asta, restul nu ne intereseaza
  12. 1 point
    Nu as cumpara-o ca nu e ce-ti trebuie tie, si mai e si veche, oricat de "nerulata in parc" se lauda el c-ar fi.
  13. 1 point
    Xtr full rulata in parc?! Ihm... Nu iti clipesc niste beculete? Cine da carca de bani (peste mia de euro noua, probabil) ca sa se dea in parc. E furaciune. Are acte pe ea? Are idee de echipare - ce cauciucuri, ce piese are pe ea? Are poze cu bicicleta altele decat in fata blocului?
  14. 1 point
    Nu e suficient sa ai full (care mie oricum nu mi se pare cine știe ce all-rounder, si mai e si model vechi) ca să te bagi la 4M. Trebuie condiție fizică și tehnică grupa mare, și experiență.
  15. 1 point
    @Mookyama Latenta e deranjanta in sensul ca dai cu capul in panta si dupa cateva secunde vezi ce te-a lovit, cam despre asta e vorba, cu o exceptie: daca ai traseul incarcat. In aceasta din urma situatie iti arata in timp real atat profilul pantei cat si valoarea efectiva. De la 500 in sus, se pot seta un numar de ecrane si pana la 9 parametri per ecran. Printre acesti parametri se gaseste si panta/rampa in procente. Cat priveste traseele, astea ocupa foarte putin pentru ca sunt simple fisiere text. Poate ca vei putea avea probleme daca mergi cateva luni, zi de zi si inregistrezi 10 ore pe zi. Problemele apar daca vrei harta detaliata, ce poate fi obtinuta gratis din openstreet. Trebuie sa te incadrezi in maxim 60-70 MB ceea ce inseamna, pentru Romania, aproape 75% din suprafata tarii. Chiar si asa nu ai facilitatile de rasfoire a hartii. Poti sa ii spui sa o afiseze mai mica sau mai mare dar ti-o va afisa centrat pe pozitia ta. Exista posibilitatea sa te directioneze catre traseu, in forma unei linii care da directia catre traseul preincarcat dar cam atat. Bazat pe hartile OSM, dispozitivul devine destul de bun si pe off-road. La un moment-dat, asta vara, aveam incarcat un traseu in serpentine. In teren, era o faneata. Aveai senzatia ca esti la vanatoare de pokemoni. Cu alta ocazie, in padure, traseul serpuia printre copaci. In teren, din cauza frunzelor depuse nu intelegeai pe unde sa o iei iar GPS ul dadea erori: dreapta devenea stanga si tot asa.
  16. 1 point
    Sâmbăta – 24.09.2016 Statuia lui Emanoil Papas din centrul oraşului. Unul dintre liderii revoletei grecilor din Macedonia (grecească) din anul 1821. Din păcate pentru el, turcii încă erau bine înfipţi în nordul Greciei, aşa că Papas nu a avut success. Mai multe detalii: https://en.wikipedia.org/wiki/Emmanouel_Pappas Despre Serres în mai multe limbi, inclusiv română. Parte din proiectul “Coridorul Marea Neagră – Drumul Mătăsii”. Mai multe detalii despre acest proiect: http://www.blackseasilkroad.com/en/ Muzeul archeologic din Serres, acum găzduit în clădirea fostului bazar ridicat de turci pe la 1600. Nu l-am vizitat şi acum îmi pare rău, pentru că dacă arheologia nu mă pasioneză, cu siguranţă interiorul clădirii era interesant. Mai multe detalii: https://en.wikipedia.org/wiki/Archaeological_Museum_of_Serres BMW-ul a făcut un Harely însă Harley-ul nu o să facă niciodată un BMW. Rodii pe stradă. Muzeul etnografic al sarakaţanilor, din păcate închis. Sarakaţani sunt un grup etnic originar din zona munţilor Pindului, uneori confundaţi cu vlahii. Faţă de vlahi care sunt bilingvi (greacă şi aromână) sarakaţanii vorbesc doar limba greacă. În comun ambele grupuri au tradiţia pastorală. Mai multe detalii despre sarakaţani: https://en.wikipedia.org/wiki/Sarakatsani Biserica sfântul Teodor. Probabil biserica a fost construită în timpul ocupaţie otomane deoarece baza bisericii se află mult sub nivelul străzii. O biserică mult mai mică, amplasată sub nivelul străzii se află în satul Istria din judeţul Constanţa. Nişte case vechi. Monumentul luptătorilor antifascişti. După care am taiat-o spre casă. Am admirat noile segmente de autostradă construite de bulgari şi am rămas foarte plăcut impresionat de faptul că între Blagoevgrad şi Iablaniţa sunt 200 km de autostradă, fară nicio întrerupere. Plus că bulgarii ne-au mai dat încă odată ruşine, deoarece Sofia se poate traversa integral pe autostradă, uneori chiar şi cu 3 benzi pe sens. Bucureştiul n-are nici măcar o centură continuă de două benzi pe sens, însă românii sunt tot timpul deştepţi şi cu coada pe sus iar bulgarii sunt proşti. Cam asta a fost. Cum spuneam şi la începutul poveştii, cele două oraşe mi se par o opţiune bună pentru o oprire de o noapte în drum spre / dinspre paţile vestice sau sudice ale Greciei. Dacă are cineva vreo întrebare, cu cea mai mare plăcere.
  17. 1 point
  18. 1 point
    Vezi ca ti-am raspuns pe celalalt topic legat de marime. Genius stiu ca a avut @purix. Cel putin pe spate as avea dubii, din cauza plasamentului shockului.
  19. 1 point
    Am si eu Suunto Ambit 3 Peak pentru alergare si restul activitatilor, il folosesc si la bicla cand nu am nevoie de navigatie Am ~200 de activitati fara nici o blocare Repet , 520 nu are navigatie! are o linie pe care o are si Ambit 3 peak si o harta in spatele liniei
  20. 1 point
    Foarte amuzant articolul, mi-a placut. Plecand de la dependenta, cea mai tare afirmatie mi s-a parut asta: "Te loghezi mai des pe Strava decât pe Facebook" Adica Facebook-ul nu mai este considerat dependenta ci ceva absolut normal. Tare. Un "must" cum ar spune corporatistii, chiar pe facebook. Iar asta: "Creezi segmente noi pentru a fi primul care deține recordul acolo" imi place sa cred ca este scrisa la misto si ca nu este reala. Chiar exista astfel de oameni, al caror scop in viata este detinerea unui "record" (efemer) pe o soricarie electronica generata de societatea de consum care ne-a halit pe toti? Daca n-am nici Stava si nici Facebook oare exist? Oare exista viata fara astea doua?
  21. 1 point
    Pentru a inregistra turele orice device este ok pentru navigatie as opta pentru Edge 810 sau Edge 1000 Sper sa apara in curant fie de la competitori fie de la Garmin ceva mai bun si stabil , Cam pentru orice device garmin dureaza cam 2-3 ani sa stabilizeze Firmwareul , asta pana introduc chestii noi si il strica din nou
  22. 1 point
    Macar am parte de un peisaj divin. Privind pt. cateva secunde marea parca imi creste sufletul si am spor la munca. Practic prestez munca fizica in spatiul cel mai frumos din viata mea. Decorul este mirific. Complexul nostru turistic se poate mandri si cu un mic golfulet tare apreciat de oaspetii nostri. Avem si niste flori minunate. Nu ne lipsesc nici plamierii. Avem chiar si o mica gradina superba.
  23. 1 point
  24. 1 point
    Ziua 142 – 6 aprilie – 62km Cozmin: “Pe la 1:30 simt pe piciorul drept ceva care mă gâdilă. Dau cu mâna și pare ceva mărișor. După ce aprind lumina…am crezut că sunt într-un vis. Partea de la picioare a cortului era roasă de termite, intraseră deja înăuntru, erau pe mine.” În toiul nopții aud o pocnitură tare și apoi niciun zgomot. După treizeci de secunde țipă Cozmin tare: “Bă ce mi-au făcut astea!”. Furnici îi mâncau din cort. L-am ajutat să se mute la mine în cort. Adorm greu. De dimineață apare un moșulică care ne întreabă ce-am făcut aici. După ce i-am povestit ce facem și cum ne plimbăm, a început să repete de câteva ori: “Que barbaro…” și se uita dacă avem motoare la bicicletă. Plecăm și la șosea vedem unul din polițiștii ce ne-au vizitat aseară. Pe drum dăm de o chipărie și rămânem aici puțin blocați. Mâncă trei chipe tradiționale și un ceai “cocido” ce avea gust de tutun. La final face și chipele cu cașcaval, așa că mai luăm câteva. Plecăm super plini. În următorul orășel ne oprim la o înghețătorie. Ușa larg deschisă și nimeni înăuntru. Batem din palme, strigăm și fluierăm. Până la urmă apare un nene și ne servește. Stăm întinși la umbră și după vreo oră ne apucăm sa facem cartofi natur cu ouă și brânză. Cozmin: “Oprim la o farmacie să cumpăr o soluție de urechi. Mă dor probabil de la săritul din copac în apă. Își ia și Silviu o soluție pentru unghii. Prețurile sunt mici.” Fac calculele de bani, să vedem cât datorăm unul altuia și apoi scriu statisticile cu ce am consumat până acum. La prima benzinărie ne udăm cu furtunul de apă. Cumpărăm banane și pere. Mai pedalăm puțin și ne campăm pe un teren de fotbal, aproape de șosea. Cozmin: “Cred că am puțină febră și mă dor timpanele. Iau o pastilă și îmi fac doape din tifon pentru urechi. Silviu îmi toarnă soluția în urechi. Ne vom trezi la 5:30.” Ziua 143 – 7 aprilie – 61km – Brazilia – Foz do Iguazu Ne trezim la 5 30 și este răcoare afară. Ne oprim la chipărie să mâncăm. Eu trei chipe clasice și Cozmin o empanadă plus o cola. Apar două benzi pe sens și pedalăm puțin mai lejer. La farmacia din Ciudad del Este, am fost recunoscuți de doamnele care lucrează acolo. Au zis că ne-au crescut bărbile. Le cerem parola de la internet și apoi ne luăm la revedere de la ele, dând mâna cu ele. Ne-au spus că ne mai așteaptă pe aici. Mergem la cascada Saltos del Monday. La intrare plătim aproape 4$. Este măricică și ca să luăm un lift care ne duce până la baza cascadei mai plătim încă 2$. Mergem câteva minute cu fluturi pe umeri. În supermarket-ul GranVia cumpăr ceai mate pentru acasă. Mai păstrez 13000 guarani pentru o înghețată. Vama o trecem repede și intrăm în Brazilia. Schimbăm 20$ în Foz de Iguazu și mai mâncăm o înghețată. Acum pedalăm spre Casa de Ciclistas. Ajungem pe stradă, dar nu găsim casa. Din fericire suntem îndrumați de vecini. Casa este la 7km de centru. Nu este nimeni aici și vecinii ne spun să îl așteptăm pe Luciano, cel care se ocupă de casă, la farmacia veterinară pe care o deține și este la 3 minute de căsuță. Aici aflăm că bicicliștii care stau la Casa de Ciclista sunt plecați la cascada Iguazu. Stăm înăuntru la aer condiționat și un pahar de apă rece. Apare și Luciano care ne spune că mai sunt doi români cazați aici. Mergem la căsuță și suntem primiți de Luis, un nene ce se pare că doarme aici și are grijă de casă. Apare un cuplu de francezi, apoi chilianul și poloneza, pe care i-am întâlnit acum două săptămâni. Vin și cei doi români, un el și o ea. Au avion din Rio de Janeiro și mâine pleacă cu autobuzul spre Sao Paulo. Dormim afară, în casă fiind prea cald. Zilele 144 – 150 8-14 aprilie – Foz do Iguazu Zilele ce-au urmat am stat la Casa de Ciclista. Am rămas noi doi și Luis. În timpul ăsta am mâncat multe salate de fructe și câteva pizza. Am mai intrat în Paraguay ca să căutăm cutii de biciclete și să mai cumpărăm una alta. Până la urmă am găsit cutii de biciclete în Foz de Iguazu. Ne-am hotărât să mergem și la un mare duty free din Argentina, care a fost foarte neinteresant. Pașaportul s-a umplut de vize cu un du-te vino între Argentina – Brazilia – Paraguay. Luciano ne-a făcut rost de bilete pentru cascada Iguazu, partea braziliană. Ca o concluzie, merită văzute neapărat ambele părți. Nu se pot compara una cu alta. Luis ne-a făcut rost de o mașină pentru aeroport. Avionul era dimineața devreme. Noi ne-am trezit la timp și Luis la fel, doar că nu mai apărea mașina să ne ia. Ieșim la poartă și îl vedem pe Luis cum țipă la poarta omului. Deja intrasem în panică și voiam să fac rost de altă mașină, dar de unde la o oră așa târzie. După vreo 20 de minute de urlete se trezește și omul. Am mers cu un pick-up ca în fimele americane. Toți patru stăteam în față și goneam pe o străduță îngustă spre aeroport. Mulțumim Luciano și Luis pentru găzduire! Ziua 144 Ziua 145 Ziua 146 Ziua 147 Ziua 148 Zilele 149-150
  25. 1 point
    Cu toate consecintele eu o sa-mi spun parerea... E un kitsch oribil.
  26. 1 point
    ...si pentru ca dragostea e atat de mare, incat a devenit insuportabila, s-a intamplat: http://imgur.com/6BVGpqU http://imgur.com/YtGE3LH http://imgur.com/7hVMFn1 http://imgur.com/tFNEAqa http://imgur.com/oMZQqGK http://imgur.com/Dp58r9t
  27. 1 point
    Episodul 07 - Navetiştii Londrei În primele luni nu am avut chei pentru atelier aşa că veneam mai devreme şi asteptam să aparăvreun coleg sau şef. Chiar îmi făcea plăcere să vin cu 15-30 minute mai devreme şi să admir cicliştii ce pedalau spre locurile de muncă. Dimineaţa între 8 şi 9 trec atât de mulţi ciclişti pe stradă că nici nu apuci să-i numeri. De obicei mă uit mai mult după fete, o dată am numărat 20 de cicliste într-un minut. Oricât de fricos şi de slab ai fi tot îţi vine cheful de pedalat când vezi atâţia ciclişti pe străzi. Toate vârstele, categoriile sociale şi tipurile de bicicletă sunt bine reprezentate. Bineînţeles sunt mai puţine femei decât bărbaţi, dar oricum sunt mai multe decât pot eu admira. Am văzut fete şi femei foarte frumoase, îmbrăcate elegant cu pantofi cu toc, fustă scurtă, pardesiu, părul despletit şi poşetă pe umăr, pedalând prin trafic la fel de repede ca mine. Copii de 5-10 ani mergând la şcoală însoţiţi de părinţi şi copii mai mari pedalând singuri. Femei cu părul alb echipate cu SPD-uri si colanţi gonind pe cursiere moderne. Şi celebrii bărbaţi îmbrăcaţi impecabil, ca la nuntă, cu servieta pe portbagaj sau geanta de curier pe spate. Un prieten din Germania m-a întrebat ce biciclete folosesc londonezii. Cred că bicicletele de oraş si cursierele sunt la egalitate pe primul loc. Posibil ca vara să apară mai multe cursiere iar iarna sa predomine navetistele clasice. Şoselele Londrei sunt într-o stare mult mai rea decât m-am aşteptat, asta fiind principalul motiv pentru care cursierele nu domină. SSP-urile ar fi pe locul următor deoarece Londra e preponderent plată. Totuşi sunt şi câteva zone cu pante serioase unde chiar şi un căţărător ca mine s-a chinuit cu pinionul mare. MTB-urile sunt rarităţi, iar cele full suspension sunt aproape inexistente. Or fi câteva dar nu sunt folosite pentru navetă. Moda Fixed Gear nu prea a prins la londonezi. Chiar daca aproape toate SSP-urile au butuc flip-flop, este folosit doar pinionul liber. Bicicletele pliabile cu roţi de 16 si de 20 ocupă un segment destul de important şi au o mulţime de fani fanatici. Destul de rar am văzut cargo bikes dar sunt câteva şi am reparat la ele. Englezii nu prea par să fie afectaţi de starea meteorologică. Văd navetişti care trec la aceeaşi oră, pe acceaşi bicicletă, cu aceeaşi viteză şi cu aceleaşi haine indiferent de temperatură sau precipitaţii. Avem de vânzare haine de ploaie, dar n-am vândut niciuna în 9 luni. Cu greu am vândut câteva mănuşi, cagule şi căciuli. Englezii sunt căliţi din copilărie şi învăţaţi să iubească natura şi ploaia. Intr-o zi ploioasă o domnişoară mi-a declarat că asta e vremea ei preferată. Un fapt plăcut şi îmbucurător este prietenia şi solidaritatea dintre ciclişti, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate şi tipul bicicletei. Sunt deseori salutat de ciclişti necunoscuţi, fetele îmi zâmbesc mai tot timpul (mai ales alea de 40), daca ai o problemă eşti ajutat, practic nu există probleme în trafic între ciclişti.
  28. 1 point
  29. 1 point
    Nu e chiar pentru orice. Sanctiunea de 870 lei se aplica pentru incalcarea regulilor care se refera la circulatia bicicletelor. Acela este un capitol anume si bine delimitat in regulament, cu o insiruire de interdictii aplicabile exclusiv biciclistilor. Pentru toate celelalte contraventii ar trebui sa se aplice sanctiunea de drept comun. Spre exemplu, trecerea pe culoarea rosie a semaforului este o contraventie "de drept comun", adica e o norma generala, nespecifica bicicletei. Asadar se aplica sanctiunea prevazuta pentru aceasta fapta, care daca nu ma insel (acum vorbesc pe de rost, nu am regulamentul in fata) este in clasa a doua, cuantumul fiind mult mai mic de 870 lei. Problema majora pt aceste sanctiuni este ca ele sunt stabilite ceva de genul "aceeasi sanctiune se aplica in cazul contraventiilor pentru care legea prevede masura aplicarii de X puncte de penalizare". Insa cum punctele de penalizare sunt aplicabile doar conducatorilor de autovehicule care au un permis de conducere, rezulta ca ... biciclistilor nu li se poate aplica respectiva sanctiune. O fi o scapare, o fi ceva deliberat (asa cum in mod deliberat nu s-a instituit o sanctiune pt depasirea vitezei cu pana la 10 km/h, desi e interzis), nu stiu. Cert este ca acele sanctiuni nu pot fi aplicate conducatorilor de vehicule pt care nu exista necesitatea obtinerii permisului de conducere. Si atunci, pt ca faptele respective sa nu ramana nesanctionate, politistii aplica amenda de 870 lei care are insa o aplicabilitate stricta. Ceea ce este gresit si incalca regulile generale in materia dreptului administrativ. In materia dreptului administrativ (adica in cazul contraventiilor si a sanctiunilor administrative) la fel ca in dreptul penal (in materia infractiunilor si a pedepselor) nu exista interpretarea prin analogie sau prin extensie. Nu se poate aplica o sanctiune decat strict pentru fapta pt care este expres prevazuta acea sanctiune, nu si la fapte care "seamana" sau care "pot fi asimilate" etc. De aceeasi parere este si CEDO, dar iarasi nu pot sa fac acum o trimitere foarte precisa, sunt pe telefon si deja mi-a obosit inelarul drept
  30. 1 point
    (Ziua 4, continuare) În Mălâncrav am ajuns binedispuși și chiar de la intrare am ochit un posibil loc unde să ne oprim întru hidratare după ce vizităm ținta noastră de astăzi. Satul este așezat pitoresc intre dealuri, la limita estică a județului Sibiu și dintr-o scăpare a lui Traveller am aflat ca astăzi ar fi urmat cel mai greu traseu din tură. M-am bucurat că am parcurs tura pe șosea, dar văzând locurile, recunosc că deși poate mi-ar fi fost greu, mi-ar fi plăcut să admir satul de la înălțimea culmilor dimprejur. https://flic.kr/p/SArCNh Am pedalat alene prin sat, aparent fără țintă, lăsându-ne încântați de aspectul îngrijit al caselor și de oamenii care ne ieșeau în cale. Era o atmosferă tare plăcută si faptul că nu am nimerit biserica de la bun început, chiar a fost de bun augur. Când am observat că se termină asfaltul (satul cam este capăt de linie) am făcut cale întoarsă în căutarea bisericii. Observasem noi o intersecție pe unde ar fi trebuit sa mergem. La un moment dat am ajuns undeva sub nivelul bisericii și aveam de ales între a urca o scară șerpuită cu bicicletele in cârcă sau să ocolim pe un drum de pământ în pantă. Am ales varianta a doua si nu mică mi-a fost mirarea că am reușit să-l parcurg în șa (având în vedere cum a debutat ziua…). Drumul se strecura printre livezi și gospodării și în timp ce urcam am apucat să ascult cum cineva explica cuiva într-o limbă străină despre traiul în zonă. Auditoriul era plăcut surprins și când am trecut și noi prin zonă am auzit o exclamație ce părea că ne privește și care venea să completeze bucuria că au descoperit zona. Sincer, avea de ce să se bucure. Drumul ne-a lăsat in spatele bisericii și a conacului Apafi. In planul inițial al turei, Traveller luase în calcul sa ne cazam două zile aici, dar prețul camerelor si distanta mare de traseele de interes au făcut să renunțăm. Povestea Conacului Apafi începe acum câteva secole, cand princepele Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania, construieste la Malancrav, impreuna cu sotia sa, Clara, un conac, ca resedinta de familie. Istoria insa arunca anatema asupra nobililor din Transilvania si de atunci incepe si declinul resedintei Apafi. Dupa ce ajunge pe mainile unui taran sarac, conacul este vandut in 1920 bisericii si comunitatii luterane din sat. Din anul 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comunisti si folosit drept camin cultural pana in decembrie 1989. In 1993, la prima sa vizita in Romania, printul Charles ajunge si la Malancrav unde afla povestea conacului. In 2002, Fundatia Mihai Eminescu ajuta comunitatea luterana sa revendice constructia – pe atunci, o ruina – si o cumpara cu 5000 de lire. Lucrarile de renovare incep in vara anului 2004 sub conducerea arhitectului Jan Hülsemann si a mesterilor Fritz Klutsch si Ernst Linzing. Interiorul a fost refacut de la zero. Pentru exterior s-a lucrat doi ani de zile, folosidu-se caramida lucrata dupa aceleasi metode folosite de unguri in secolul al XVII-lea. In gradina a fost descoperita vechea fantana pastrata aproape intacta. In bucatarie, alaturi de tehnica de ultima generatie, regasim si vechi lazi de zestre din Transilvania. Masa a fost amenajata ca pentru o familie numeroasa si domina intreg spatiul. Mileurile de pe scaune au fost lucrate manual din lana. Pardoseala a fost facuta din caramida aparenta, lucrata manual la atelierele din satul Malancrav. Usile si tocurile geamurilor, precum si corpurile de biblioteca au fost realizate de o firma de mobilier. Sursa, aici. După o scurtă plimbare prin grădina conacului (nu părea să fie cineva prin zonă) am mutat zona de interes alături, la Biserica evanghelică fortificată. In biserică ne-a întâmpinat o doamnă în vârstă, ce deborda de bun simț, blândețe și dorința de a ne pune la curent cu informații despre biserică și despre zonă în general. Admirabilă femeie! Despre Frau Hilde Kraft, dar și despre Mălâncrav, puteți găsi câteva cuvinte aici. Actuala biserică evanghelică este pomenită pentru prima dată în testamentul lui Nikolaus Apafi. Sanctuarul în stil gotic internațional a fost reconstruit în anul 1400. Forma actuală a edificiului religios se datorează unor intervenții în structura sa, care a avut loc la începutul secolului al XX-lea. Adevărata „comoară” a bisericii din Mălâncrav este pictura sa murală, cel mai bine păstrat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din secolul al XIV-lea. Există 53 de scene picturale care sunt aranjate în cinci registre, ele făcând o adevărată chintesență a creației relevate de Vechiul și Noul Testament. Fresce similare se mai întâlnesc și în bisericile din Homorod, Mugeni, Drăușeni, iar multe asemănări stilistice se regăsesc și în picturile din Slovacia. Scenele pictate în corul bisericii din Mălâncrav sunt caracterizate printr-o mare detașare de constrângerile picturii bisericești și ele sunt un rafinat exemplu al stilului gotic care s-a răspândit prin Boemia și Slovacia până în Transilvania pornind din Italia și Franța. Prin descoperirea făcută de cercetătorul Victor Roth pe peretele estic al corului, a unui graffiti, se poate data drept termen ante quem al realizării picturii anul 1405. Sursa, Wikipedia După scurta vizită am pornit înapoi, bucuroși că efortul ne-a fost răsplătit înzecit. Am plecat, dar nu înainte de a ne pune la curent cu „bursa locală” a serviciilor. Terasa pe care am localizat-o la venire, era strategic amplasată, astfel încât să o regăsești la plecare și dacă ți-a plăcut zona, să mai petreci câteva clipe aici. Lucru pe care l-am și făcut în jurul a câte unei beri, binevenite. Motiv suplimentar pentru popas aveam. Cu o seară în urmă, Gheorghiță a achitat toată consumația de la cină cu cardul lui, urmând să-i returnăm banii. Eh, socoteala asta i-a făcut pe Lagrange, Cauchy, Moisil si alți matematicieni să se răsucească mai ceva ca ventilatoarele. A-mic mai avea nițel și zicea că nu e cu noi. In mod clar, detașarea vacanței se instalase, astfel ca mentalul nostru era setat pe bună dispoziție. La întoarcere am mers de asemenea încet, cu gândul că poate printr-o minune zărim capacul de la pedala lui Leo, dar nu a avut noroc. Are noroc în alte domenii. Pentru că era cam devreme și până la cină mai era destul, am zis să tragem puțin frâna la foame și ne-am oprit în Daneș la un restaurant renumit și ne-am bucurat de câte o ciorbiță cu specific local, numai bună. Drumul până în Sighișoara l-am parcurs fără vreo remarcă, cu excepția unei ploicele ce nu putea fi ridicată mai sus de rang de stropeală, dar care ne-a răcorit exact cât trebuia. Încă o dată, ziua s-a terminat minunat. Ah, nu s-a terminat. Seara am plecat în centru ca să luăm cina, și a dat o ploaie ce merita filmată. Si colac peste pupăză, Macu si-a clătit pantofii de ciclism si i-a pus la uscat pe pervazul geamului. Deschis. Si a trebuit sa înfrunte un drum prin „diluviu”, ca sa aibe a doua zi cu se încălța.
  31. 1 point
    Confuzie totala In 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, a avut loc o recepție la Rio de Janeiro și ambasadorul ungur a fost printre invitați. Ambasadorul ungur, purtand uniforma de ceremonie, a intrat în cameră și a adresat un salut nazist. Gazda recepției, un bancher influent, a luat act de venirea ambasadorului și s-a apropiat de el. "Excelență, ați salutat cu Heil Hitler. Presupun că oamenii din țara dumneavoastră aparțin rasei nordice?" Ambasadorul a răspuns: "Nu, noi suntem de origine mongolă." Bancherul a fost curios și a continuat. "Cred, aşadar că țara dumneavoastră ar trebui să fie situată în Asia?" "Nu, Ungaria face parte din Europa Centrală." "Știu că există un război în Europa Centrală. Este Ungaria implicată în asta?" "Da, într-adevăr. Ne luptăm împotriva Uniunii Sovietice." "Și aveți oarece pretenții teritoriale față de Uniunea Sovietică?" "Nu, noi nu avem nicio pretenție teritorială față de sovietici. Cu toate acestea, avem față de România și Slovacia." "Deci, România și Slovacia trebuie să fie vrăjmașii voștri, atunci?" "Nu, ei sunt aliații noștri." Bancherul a fost ușor confuz de răspunsurile ambasado-rului, dar în cele din urmă el a văzut o insignă regală pe uniforma lui și a continuat: "Eu socotesc că Ungaria este un regat. Ce face Regele vostru?" "Nu avem un rege. Suntem conduşi de un amiral." "O, de un Amiral? Deci Ungaria trebuie să aibă acces la mare." "Nu. Suntem o ţară fără ieșire la mare." Bancherul a fost şi mai mult nedumerit. "Oricum, cum e amiralul tău?" "El a fost capturat de germani." "Ei sunt, de asemenea, vrăjmașii voștri?" "Nu, germanii sunt cei mai mari aliați și prieteni ai noștri." Bancherul a fost complet pierdut. "La naiba! Chiar nu înțeleg. Locuiți în regatul fără ieșire la mare, în inima Europei, care este guvernat de un amiral, care a fost capturat de cei mai mari prieteni ai lui. Sunteți în luptă o cu țară de la care nu doriți un singur hectar de teren. Pe de altă parte, aveți pretenții teritoriale față de aliații dumneavoastră. Asta este o situație cu adevărat bizară!" "Nu, domnule, este noua ordine europeană!"
  32. 1 point
    El: Vreau sa te cunosc mai bine, pari o fata de o inteligenta deosebita. Ea: Pe dracu, vrei doar sa mi-o tragi. El: Vezi, ti-am spus ca esti inteligenta.
  33. 1 point
    Varietatea de mancaruri pe care o poti pregati cu ajutorul unui arzator e impresionanta din punctul meu de vedere. Si o zic ca om ce a mancat ani de zile piure la plic si in varianta imbuntataita - paste. Insa gatitul la primus, asa cum il vad eu intr-o tura de cicloturism, presupune: 1. Timp. Cu asta, in general, cicloturistul sta bine. Seara, dupa apus, oricum nu ai prea multe de facut si in afara de zilele de vara cand ziua e lunga si se intuneca tarziu, in rest raman multe ore la dispozitie pe langa cort. 2. Un arzator pe benzina. Retetele de mai jos presupun de cele mai multe ori > 20 de minute de fierbere. La un arzator pe gaz, butelia va tine maxim 3 zile cu un asemenea regim de functionare. Benzina in schimb e ieftina, spornica, se gaseste mai peste tot, iar un recipient de 0.33 l suplimentar nu ocupa foarte mult loc. 3. Condimente. Cum nu avem toata bucataria la dispozitie sa facem tot felul de combinatii culinare, condimentele sunt de un real ajutor in a da gust mancarii. Si nu ma refer aici la cine stie ce condimente complicate, ci la cele uzuale pe care le puteti gasi in magazine, piete, bazaruri. Cel mai practic mi se pare sa folositi pungi mici, ermetice si transparente, ca cele de la Ikea http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/60251383/ (sau chiar mai mici, daca gasiti) Fiecare pliculet il puteti deserta sau pune ca atare in punguta si toate pungutele vin intr-o punga mai mare, generica punga de condimente. Asa puteti tine orice de la zahar la praf de curry. Cele mai folosite condimente la noi sunt: sare, piper, curry, boia si un amestec marocan de condimente pentru mancarurile de legume. Pentru ulei folositi o sticluta mica de 200 ml. 4. Inventivitate. Uneori ingredientele lipsesc, asa ca mai trebuie improvizat. 5. Recuzita: Va ajuta daca aveti o cratita de gatit si o caserola de plastic/ farfurie pentru a putea jongla cu ingredientele.. Un burete de vase sau macar partea aceea verde si aspra ar fi buna pentru a putea curata oala in cazul in care se petrec ceva accidente culinare si se prinde mancarea. Si acum, dupa introducerea asta lunga, sa trecem la treaba. Din motive de spatiu, am clasificat retelele in 3 categorii : a. retete cu timp de fierbere < 10 minute b. intre 10-20 minute c. peste 20 de minute < 10 MINUTE FIERBERE Papara din oua 2 oua/ persoana Cascaval/ branza Putin ulei !!! Nota 1: Ouale se sparg si se pun intr-o sticla de ½ l cu gura lata (gen cea de Nestea). Asa se si pot transporta chiar si jumatate de zi pana cand va hotarati sa le preparati. Se agita bine sticla (ca sa batem ouale). Nota 2: Papara se deosebeşte de omletă prin preparare. Omleta se prăjeşte pe ambele parţi ca o clătită. Papara se amestecă cu o lingura în timpul prăjirii şi cînd s-au coagulat ouăle, se ia de pe foc. Preparare 1. Se incinge uleiul. 2. Se pun ouale batute in cratita. 3. Se amesteca. 4. Se pune si branza taiata bucatele (nu va stresati foarte mult pentru ca oricum branza de va topi) 5. Amestecam continuu pana se coaguleaza. Papara din oua cu legume. 1 ceapa mica 1 ardei gras 1 rosie 2 oua/ persoana Preparare 1. Se taie ceapa fideluţă, ardeiul la fel, şi se călesc în ulei, pînă ceapa devine sticloasă. 2. Roşia se curăţă de pieliţă (daca puteti), şi se taie cubuleţe. Se pune roşia tăiată şi sucul rezultat în cratiţă, se adaugă un praf de sare şi se fierbe la foc mic, amestecînd să nu se prindă de fundul cratiţei. 3. Cand ardeiul e moale se adaugă si ouăle bătute bine. 4. Se amestecă continuu pînă se coagulează. 10-20 MINUTE Gris cu lapte !!! Nota: Aveti nevoie de o oala buna 500 ml lapte 50 g gris Zahar in functie de cat de dulce vreti sa va iasa grisul Dulceata/ gem Preparare 1. Fierbeti laptele. Adaugati zaharul. 2. Cand zaharul e topit puneti in ploaie grisul amestecand continuu. 3. Dam focul mic, lasam sa fiarba 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund. Servim cald, cu gem/ dulceata/ marmelada. Cuscus cu legume 125 g cus cus/ persoana Amestec de legume congelate / din conserva sau amestec de legume pregatit de voi (baza sunt morcovul si ardeiul, puteti adauga orice alte legume proaspete sau din conserva precum conopida, broccoli (proaspete), mazare (proaspata sau conserva), porumb (conserva), ciuperci (proaspete)). Sare, piper, curry, lamaie (daca aveti) Preparare 1. Daca pregatiti voi legumele va trebui sa innabuisti inainte legumele avand grija la timpul de pregatire al fiecarei legume: Morcovul se face cel mai greu, apoi ardeiul, mazarea trebuie fiarta cateva clocote, ciupercile trebuie calite 5-10 minute, buchetele de conopida cam 7-8 minute, broccoli 5 minute. Cand mixul de legume e gata, mutati-l intr-un alt recipient. 2. Pregatiti cuscusul cum scrie pe ambalaj. In general procedura e urmatoarea: Se folosesc cantitati egale de cus cus si apa. Apa se pune la fiert cu sare si un strop de ulei. Cand fierbe, se ia de pe foc , se adauga cuscusul si se lasa 3-5 minute sa se umfle, acoperind cratita cu un capac. 3. Cand cuscusul s-a umflat si a absorit toata apa, adaugati amestecul de legume, condimentele, dregeti cu putina lamaie (daca aveti) si gata masa. Cuscus cu ciuperci si sos de rosii 125 gr cuscus/ persoana 1 conserva de ciuperci/ ciuperci proaspete 1 ceapa Pasta de tomate Sare, piper Preparare 1. Taiati ceapa fideluta si ciupercile bucati subtiri. Caliti ceapa. 2. Cand ceapa este sticloasa adaugati ciupercile (aveti nevoie de un vas destul de incapator pentru ca ciupercile proaspete ocupa mult volum. Abia la calire isi reduc considerabil volumul). Daca nu aveti un recipient suficient de mare, caliti o prima tura de ciuperci, iar cand acestea se inmoaie, si se face loc in cratita adaugati si celalata jumatate. Ciupercile isi vor lasa singure suficient de multa apa, daca le innabusiti, cu capacul pus pe cratita. 3. Cand ciupercile sunt gata (facute ca si cum le-ati manca, pentru ca nu vor mai suferi nici o alta procesare termica ulterioara) desertati-le in alt vas si eliberati oala. Potriviti de sare si piper. Daca folositi ciuperci din conserva sariti peste pasii 1-3. 4. Pregatiti cuscusul cum scrie pe ambalaj. In general procedura e urmatoarea: Se folosesc cantitati egale de cus cus si apa. Apa se pune la fiert cu sare si un strop de ulei. Cand fierbe, se ia de pe foc , se adauga cuscusul si se lasa 3-5 minute sa se umfle, acoperind cratita cu un capac. 5. Cand cuscusul s-a umflat si a absorit toata apa, faceti in mijlocul movilei de cuscus o mica “groapa” adaugati acolo ciupercile si deasupra pasta de tomate. Potriviti de sare si piper daca mai este nevoie. Dovlecei cu smantana 2-3 dovlecei 1 ceapa 150 ml smantana grasa > 20% sare un varf de cutit nucsoara (optional) marar ulei Preparare 1. Taiati ceapa fideluta. Caliti ceapa pana devine translucida. 2. Apoi adaugati dovleceii taiati bucati de 1-1.5 cm latime. Daca ii taiati prea mic se vor face pasta. Dovleceii ocupa initial mult loc in oala, dar pe masura ce sunt gata adaugati smantana. 3. Lasati sa dea cateva clocote, potriviti de sare, piper, nucosara. Adaugati si mararul tocat si mancarica voastra e gata. 20 MINUTE FIERBERE Papricas de cartofi 1 ceapa, rosii pasate/ pasta de toamate/ 1 rosie decojita din conserva 2 cartofi mari/ persoana sare, boia dulce si iute (dupa gust puteti adauga si alte condimente) Preparare 1. Curatam cartofii, ii taiem cubulete potrivite si ii punem la fiert cu un praf de sare. 2. Cam la jumatatea timpului de fierbere punem rosiile pasate. 3. Cand sunt aproape gata cartofii adaugati condimentele, potriviti de sare, lasati sa mai dea un clocot si stingeti focul. Ideal ar fi ca o parte din cartofi sa ramana intregi, altii sa se zdrobeasca usor pentru ca mancarea sa se lege. Daca aveti ceva legume sau carne, cu atat mai copioasa va fi cina voastra. Mancare de linte cu morcovi 1 ceapa 1 morcov mare Linte 125g /portie. Ulei Pasta tomate Sare, curry Preparare 1. Puneti inca de pe la pranz lintea la inmuiat. Puteti folosi si de aceasta data o sticla de 0.5 l cu gura lata (gen Nestea). Nu umpleti sticla cu apa. Lasati loc suficient, pentru ca lintea se va umfla. 2. Seara scurgeti lintea si eventual clatiti-o cu apa curata daca aveti posibilitatea. 3. Taiati ceapa fideluta si morcovii rondele. Puneti-le la calit in putin ulei. Inabusiti-le pana cand ceapa devine sticloasa. 4. Puneti lintea, apa suficienta si lasati la fiert. 5. Cam dupa 10 minute adaugati si pasta de tomate si amestecati. Continuati fierberea pana cand este gata lintea (puteti sparge un bob intre unghii). 6. Potriviti de sare si curry, adaugati orice alte condiment doriti si mancati cu paine proaspata. Hrisca cu ciuperci 125 g hrisca/ portie 1 ceapa 1 conserva ciuperci Marar sau patrunjel, uscat sau verde. Preparare 1. Puneti inca de pe la pranz lintea la inmuiat. Puteti folosi si de aceasta data o sticla de 0.5 l cu gura lata (gen Nestea). Nu umpleti sticla cu apa. Lasati loc suficient, pentru ca lintea se va umfla. Hrisca trebuie sa fie moale, exact cum a explicat Oana mai sus. 2. Cand va hotarati sa pregatiti hrisca scurgeti apa, spalati hrisca in cateva ape (daca aveti posibilitatea). 3. Taiati ceapa fideluta. Caliti ceapa. Adaugati ciupercile si eventualele ierburi uscate (daca folositi). 4. Puneti hrisca si dati cateva clocote ca se se intrepatrunda aromele si sa se sparga/ deschida bobul de hrisca. 5. Potriviti de sare si adaugati orice alte condimente mai doriti sau verdeata proaspata daca aveti. Mi se pare ca merge bine cu o muratura langa si eventual o bucata de carne Orez cu lapte Nota !!! Aveti nevoie de o oala buna 150 gr orez/ portie 600-700 ml lapte Zahar dupa cat de dulce vreti sa fie orezul Scortisoara sau gem (daca aveti) Preparare 1. Orezul se spala si se lasa la inmuiat de seara pana dimineata. 2. Incalziti laptele. 3. Daca puteti, scurgeti de apa si spalati din nou orezul. 4. Fierbeti orezul pentru 5 minute cu o cana de apa. 5. Apoi adaugati laptele laptele cald si un praf de sare. 6. Fierbeti la foc mic si adaugati zaharul doar cand e gata. 7. Adaugati dulceata sau scortisoara daca aveti. Sote de legume (cu vinete) 1 ceapa 2 morcovi 1 ardei gras 1-2 vinete 1 rosie (daca aveti) Pasta de tomate Condimente (sare, piper, curry si/sau amestec marocan de legume) Ulei Preparare 1. Curatati legumele. 2. Taiati vinetele bucatele de 1 cm latime, presarati sare si lasati-le deoparte. 3. Taiati ceapa fideluta, morcovii rondele, ardeiul gras cat mai mic. 4. Caliti ceapa pana devine sticloasa, adaugati morcovii si ardeiul gras. 5. Adaugati putina apa si inabuisiti cu capac. 6. Intre timp spalati vinetele de excesul de sare, adaugati-le in oala si inabusiti-le. 7. Dupa alte 5 minute adaugati eventual rosia taiata bucatele (si decojita daca se poate) si/sau pasta de tomate. 8. Lasati pana sunt gata legumele. 9. Adaugati condimentele (sare, piper, curry si/ sau amestecul marocan de legume). 10. Daca aveti si niste verdeata proaspata cu atat mai bine. Mancati cu paine proaspata. Conopida in stil indian O conopida mica O ceapa 1 ardei gras Condimenete (seminte de chimen, coriandru macinat, turmenic, boia, piper, sare) Ulei Verdeata (optional) Samantana (optional) Preparare 1. Curatati, spalati conopida si rupeti-o in buchetele. 2. Curatati si tocati marunt ardeiul si ceapa. 3. Incalziti uleiul. Cand e bine incins puneti semintele de chimen care vor pocni cam 5 secunde. 4. Imediat puneti ceapa cu ardeiul si caliti usor. 5. Rasturnati conopida in oala, presarati deasupra turmeric si sare, amestecati si puneti capacul. Lasati-o sa stea la fezandat pe foc mic de tot vreo 10-12 minute. Amestecati din cand in cand. Conopida va lasa multa apa si practic se va face in aburi. 6. Dupa cele 10 minute, presarati peste ea si coriandrul, boiaua si piperul. 7. Mai lasati pe foc aproximativ 5 minute, pana ce e suficient de bine facuta, dar nu este foarte moale. 8. Apoi turnati smantana, amestecati bine dar cu grija ca sa nu se zdrobeasca conopida. 9. Puneti din nou capacul si mai lasati 2-3 minute pe foc mediu. 10. Puneti verdeata toacata deasupra si serviti cu mare pofta. Dovlecei cu legume 1 ceapa 1 morcov 2 dovlecei 1 ardei gras 1 rosie Pasta de tomate Sare, piper, usturoi (daca aveti), condimente (curry sau amestec marocan de condimente) Ulei Preparare 1. Caliti ceapa taiata fideluta pana devine translucida. 2. Apoi urmeaza morcovii taiati rondele si ardeiul taiat marunt. 3. Inabusiti cateva minute cu putina apa. 4. Apoi adaugati dovleceii taiati bucati de 1-1.5 cm latime. 5. Daca ii taiati prea mici se vor face pasta. 6. Dovleceii ocupa initial mult loc in oala, dar pe masura ce sunt gata isi vor miscora volumul. 7. Cand dovleceii sunt aproape gata (8-10 minute are trebuie sa fie suficiente) adagati rosia taiata bucatele (si eventual decojita) si pasta de tomate. 8. Mai lasati 3-4 minute, adaugati usturoiul taiat marunt, condimentele si eventual patrunjelul verde tocat. 9. Lasati sa mai dea 2-3 clocote si serviti cu paine proaspata. Curry de naut 1 conserva medie de naut fiert/ portie 1 ceapa mica Ulei 1 conserva de rosii decojite/ pasta de tomate Condimente: curry, boia dulce sau iute, sare, piper; optional turmenic,si seminte de mustar Preparare 1. Puneti uleiul la incins in tigaie. 2. Adaugati semintele de mustar (daca aveti si folositi, se poate si fara el). 3. Acoperiti cu capac. Ele vor sari precum floricelele. 4. Cand agitatia din oala s-a domolit, adaugati ceapa taiata bucatele mai mari si caliti-o usor pana devine translucida. 5. Apoi vin boabele de naut. 6. Adaugati rosiile cubulete, restul de mirodenii, amestecati si lasati cam 5 minute sa fiarba toate impreuna. 7. Potriviti de sare si presarati patrunjel verde tocat (daca aveti). Serviti cu paine proaspata.
This leaderboard is set to Bucharest/GMT+03:00