ciomby

Membru
 • Content Count

  838
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by ciomby

 1. ciomby

  tren care circulă normal iarna
 2. ciomby

  biclă mișto
 3. ciomby

  Foarte interesantă ! Voi încerca să scanez un ziar - Scânteia tineretului - mi-a rămas în sertar după timpu' lu Ceaușescu.
 4. Da, și în domeniul calculatoarelor, unitățile de flopy-disk erau bulgărești sau DDR-iste, plăcile veneau în kit, la doar se asamblau. Interesant, erau niște computere mari industriale la care partea electronică din interior erau americană doar carcasele se făceau aici. Absolut remarcabilă calitatea la sculele de așchiere - spirale, freze, tarozi, filiere - chiar erau tratate cu „spirit patriotic” ! Chiar și pânzele de bomfaier românești erau de foarte bună calitate.
 5. Cam așa, românașii produceau utilaje cu consum mare de energie și valoare adăugată minimă iar componentele cheie erau importate pe dolari adevărați !
 6. Vreau să explic simplu, fierătaniile care alcătuiau sonda de exploatare/foraj se produceau în țară la Ploiești (țevi-profile din oțel chior). Piesele importante: frezele, motoarele electrice, cimentul special pentru betonarea puțului (Cehoslovacia), pompele de calitate pentru extracție erau din import, și astea costau mai mult decât sonda propriu-zisă.
 7. oare cum ar arăta fata de mai sus în cursă, aplecată peste ghidon ?
 8. ciomby

  Legat de cenaclul Flacăra, se pare că a fost oprit din cauza evenimentelor de la Ploiești când au murit oameni călcați în picioare la ieșirea din stadion. Personal nu am agreat acest gen de culturalizare - se nimerea tocmai în noaptea de Înviere ! - asta nu i-am iertat niciodată lu Păunescu (un soi de agent dublu). Interesant, când efectuam stagiul militar făceam curat în birourile comandamentului, în fiecare cameră existau pe lângă ziarele centrale de partid, revista „Lumea” și foarte multe publicații din Occident legate de tehnica militară , mai ales din America și Germania.
 9. Si eu am lucrat la sonde pă timpu lu Ceaușescu, din noiembrie 78 - iulie 79. Calitatea unei pompe românești nu se putea compara cu una canadiană care funcționa de ani întregi iar cea românească doar câteva luni. Acest lucru implica intervenții repetate la sonde cu costuri foarte mari (deplasare tractor + baracă, demontarea „tubingului” - conductele din interiorul puțului de sondă - și tijelor care acționau pompa submersibilă, înlocuirea pompei apoi remontarea țevăriilor la loc, repornirea utilajului de pompare). Dura aproape o zi până se instala macaraua la vârful schelei. De multe ori reveneam după câteva zile la aceiași sondă și o luam de la capăt cu intervenția !
 10. ciomby

  filmare din cabina de locomotivă într-o țară ceva mai evoluată (dacă nu sunt afectate drepturile de autor)
 11. ciomby

  „Știință și tehnică”, „Tehnium”
 12. ciomby

  singăl spid
 13. ciomby

  pentru relaxare
 14. ciomby

  ciclism în Korea de Nord
 15. ciomby

  omul sfințește locul (locomotiva) - linie îngustă , Belarus
 16. ciomby

  ok-ei !
 17. ciomby

  Este bine că s-a vizitat Cuba, în câteva zile de ședere acolo nu poate forma o imagine reală, da, litrul de ulei este pe cartelă cam 10 bani, la „liber” costă 2PUC (2 euro) ! Eu am încheiat discuția asta, propovăduirea comunismului astăzi mi se pare bizară !
 18. ciomby

  patria bicicliștilor, a pietonilor !
 19. ciomby

  Ok, am dat un punct pentru filmul despre canalul Dunăre-Marea Neagră.
 20. ciomby

  Sincer mi-e greu să povestesc despre acele vremuri, dar se pot viziona documentare cu viața reală în Korea de Nord și Cuba, recent, în 2019 așa cum trăiam noi înaite de 1989. În Cuba mai sunt încă cartele alimentare , nu au Internet, dacă vorbești urât sau critici în public conducerea de partid, pe Che Guevara sau Stalin sau faci pușcărie ! Curios, în Rusia poți zice orice de Stalin și nu pățești nimic ! Mai putem povesti despre prieteni împușcați când treceau Dunărea spre sârbi, despre rude arestate noaptea de securitate (unchi, socru), colegă de serviciu care a fost lăsată să moară la spital pentru că și-a provocat avort.
 21. ciomby

  Chiar ești sigur că dorești să începem să povestim ? Nu cred că se poate fără înjurături și alte vorbe grele, propun închiderea topicului.
 22. ciomby

  biciclete din fier
 23. ciomby

  mă întreb de ce nu pot organiza și românașii astfel de prezentări, mai există încă locomotive vechi, chiar și podul rulant la Grivița Roșie (ar trebui să mai existe) !