dan tm

Membru
 • Content Count

  111
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

34 Excellent

About dan tm

 • Rank
  Member

Profile Fields

 • Localitate
  Timisoara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Probabil tricolorul romanesc este pus pe crucile inamicilor din necunoastere sau dimpotriva, din respect chiar daca au fost inamici. Nu e Valea Uzului.
 2. Cu petrolul s-a terminat? am gasit niste carti, dar cine vrea poate sa rasfoiasca oferta AGIR. http://www.agir.ro/carte/the-petroleum-and-gas-history-of-romania-123325.html http://www.agir.ro/carte/istoria-proiectului-apa-grea---romania-122728.html http://www.agir.ro/carte/pagini-din-istoria-dezvoltarii-industriei-romaniei-industria-chimica-petrochimica-si-de-petrol-122729.html http://www.agir.ro/carte/accidente-si-incidente-la-constructii-hidrotehnice-relatari-din-experienta-proprie-123134.html
 3. Acuma ca nu producea capuri vidia pentru sapele rotative, nu inseamna ca nu a avut un rol in industria extractiva. https://www.uct-media.com/2018/09/creditul-minier-un-gigant-romanesc.html https://www.cotidianul.ro/romanul-care-a-condus-o-mare-putere-a-industriei-petroliere-dumitru-minovici-1897-1982/ osin distributia http://willypragher.blogspot.com/2015/06/bucuresti-18-iunie-1937.html https://www.glascomun.info/2014/04/societatea-distributia-in-perioada-1908-1948/
 4. E destul de firesc ca Romania sa fi avut experienta in petrol inainte de perioada socialista, deoarece a avut industrie extractiva inainte de Al II -lea Razboi Mondial. Nu erau atunci in voga Cremin si Osin Distributia?Nu a furnizat petrol Wermachtului? pe alt forum(feroviar de data asta) tocmai asta s-a discutat multa vreme: OSIN Distributia.
 5. dan tm

  CPADM era Cooperativa de Productie Achizitie si Desfacere a Marfurilor. Nu prea stiu exact cu ce se ocupa. Observ ca in loc de ocazii forumul modifica in scris indian, deci nu se pot vedea ,,ochii de pisica" pe care i-am gasit pe internet cu titlul de exemplu.
 6. Aha, scuze, credeam ca despre Ceausesc si Tirgoviste. Cind terminam petrolul la ce trecem?
 7. dan tm

  Normal sa apara doară biciclistii nu sînt rupți de lume. Plus că înainte bicicleta era cel mai răspîndit mijloc de deplasare. Cam cum ar fi acuma in Coreea de Nord.(Republica Populară Democrată Coreeană) Oamenii muncii mergeau cu bicicletele la gară de unde luau trenul. Gările au fost și sînt departe de localități. Nu erau autobuze dacă localitatea avea gară. Asa s-a elucidat si chestiunea topicului cu trenuri. Apoi discutăm despre sonde că bicicliștii nu sînt limitați în cunoștințe, poate unii sondori au mers cu bicicleta la lucru. Discutam în sfîrșitul ăsta de săptămînă despre cum mergeam la practică, despre multe și am ajuns la biciclete. La un moment dat militia s-a luat de cei cu biclete prin sat. Toata lumea trebuia sa se duca in curte la cooperativa (magazinul satesc apartinînd de Cooperația de Consum) unde pe aripa din spate se sufla o soluție reflectorizantă albă. Păcat că peste ani nu am făcut o poză. Apoi în anii din urmă, erau la cooperativă niște seturi de catadiopri (alb, roșu si doua portocalii pentru spite). Cum nu se vindeau dintr-o dată militia a făcut o actiune prin sate și toata lumea s-a dus la cooperativă sa își cumpere setul respectiv. Acolo a apărut o problemă: CPADM Timișoara produsese un set de ,,agrafe de pantaloni" care stateau prin magazin. Erau un fel de cleme de haine sa iti prinzi pantalonii sa nu-i agate lantul. Brusc fiecare set de catadioptri se vindeau la pachet cu setul de ,,agrafe" Cam asa aratau acei catadioptri: Sursa fotografiilor: un site care vinde azi ace, brice si carice.
 8. dan tm

  Am gasit revista Start spre viitor scanata https://vdocuments.mx/1987-start-spre-viitor-nr9.html si o revista Lumea https://vdocuments.mx/lumea-nr-6-31-ianuarie-1974-revista-lumea-saptamanal-de-politica-externa.html
 9. dan tm

  Revista Lumea. Am gasit una din 14 decembrie 1989, dar ce reclama pe ultima coperta. https://www.निषिद्ध/oferta/revista-lumea-14-dec-1989-ID8YBAF.html https://www.निषिद्ध/oferta/revista-lumea-intalnirea-ceausescu-gorbaciov-4-dec-1989-ID8YBq1.html
 10. Despre titei am gasit un petroblog!? porca miseria. http://furcuta.blogspot.com/ Cica ar fi o rafinarie romaneasca in Siria, https://diplomatclub.ro/diplomatie/momente-semnificative-dintr-un-secol-de-relatii-romano-arabe/ https://www.hotnews.ro/stiri-esential-15455007-romania-siria-relatiile-bilaterale-dosarele-fierbinti-hayssam-comunitatea-romaneasca-prinsa-conflictul-intern.htm Romanii insa in mod sigur au construit cladirea parlamentului din Sudan. Dar astea nu trebuiau discutate dincolo la ,,Si eu am trait in comunism?" Erau un fel de pliante cu un concurs pionieresc pe vremea aia si stiu ca aveau niste intrebari despre platformele romanesti de foraj marin. Gloria, Orizont , Atlas si care mai erau? mai erau 2-3 dar nu mi le amintesc. E mult de atunci dar la geografie era bine sa le sti pe toate. Hai ca le-am gasit, Prometeu, Satur, Jupiter. De fapt vad ca erau 7 platforme. https://adevarul.ro/locale/galati/monstrii-metalici-mijlocul-marii-istoria-tumultoasa-celor-sapte-platforme-foraj-marin-realizate-galati-1_555c78b1cfbe376e3567afe6/index.html
 11. dan tm

  La revista Lumea te puteai abona doar daca te abonai si la Scinteia. Am fost abonat o vreme. Chiar daca acuma spunem ca totul era prin ochelarii partidului, probabil ca atunci era printre putinele moduri de a afla cite ceva de dincolo de cortina de fier. Nu trata foarte mult situatia din Ouagadougou sau de la Kinshasa. Ma gindesc ca revistele astea mai sint pe undeva prin arhive. Revistele Cutezatorii si Start spre viitor se difuzau mai ales prin scoli. Eram obligati sa avem macar un abonament pe clasa.Cum nu era internet acolo mai gaseai cite ceva, mie imi placeau mai ales articolele si mai apoi clasamentele, expeditiilor scolare.
 12. dan tm

  Drapelul Rosu se putea citi. Zic si eu, depinde de fiecare. Avea politica in fata, treburile judetului, sportul, mica publicitate, diversele si stirile externe. Vorba e ca ce era sa cumperi atunci? Din an in paste aparea revista Uniunea Sovietica color, in limba romana. Acolo se lauda mareata Uniune Sovietica.
 13. dan tm

  Cum am rezistat noi in comunism? Cu atitea lipsuri? Mergeam la scoala si simbata. Clasele mici simbata aveau ore pina la 11. Clasele V-VIII dupa 15 septembrie cind incepea scoala mergeam la practica agricola. Incolonati, pe jos pina in cimp la rosii, la ardei sau dusi cu bodroaca departe in cimp la cules porumb dupa combina sau la depanusat. Depanusatul era cel mai usor. Clasele mari de la liceu IX-XII aveau alt regim. Mergeam cu trenul dimineata la 05.50 ajungeam la 06.10 in oras la gara, stateam prin trenurile de la Arad sau Caransebes sa ne incalzim (alea erau cupluri etajate TE) si aveau incalzirea electrica, celelalte veneau la incalzire cu abur. Ne goneau ciocanarii de prin trenuri. Toamna aveam practica o luna. plecam cu trenuri speciale, porumbarul sau sfeclarul. Ajungeam in te miri ce comuna la cules. Era criza de chibrituri, de caiete. Dupa ce ieseam de la scoala, nimeream un magazin in care ,,dadeau" caiete. Luam si noi cite ne dadeau. la fel chibrituri. Azi asa, miine asa. ne descurcam. Dimineata luam ziarul Drapelul Rosu. Era coada, toata lumea il cumpara. Apoi mergeam la cofetaria Nord linga gara si luam un chef si ,,cafea cu lapte". Vara mergeam la liceu si jucam fotbal nu statea in trenuri. Luam piine pentru acasa, la Timisoara nu a fost nicodata rationalizata piinea decit la nivel de numarul de piini pe care il primeam. Primeam doua sau trei in functie de cit de lunga era coada. La noi la tara cei care aveau pe cineva din familie la lucru in oras nu primeau piine, decit daca mai raminea. Am uitat: in scoala generala, pe perete aveam actiunile trimestriale.Directoarea era comunista infocata.Dadea semnalul colectarii sticlelor.Duceam sticle si borcane la cooperativa(magazin satescCOOP).stringeam melci, stringeam hirtie, stringeam plante medicinale cei din calsa cutare, musetel, clasa cutare , tei, macese etc. Veneau viermii de matase, toata lumea la frunze de dud, la program de 4 ori in zi. Salile de clasa deveneau viermarii. Lectura obligatorie, miine caietele cu rezumatele, apoi tezele care te salvau de la corigenta. La inceput era un centru de butelii apoi s-a inchis ca femeie era nemtoaica si a plecat in Germania. Bagai butelia in sac si cumva o duceai in oras unde o umpleai. in februarie era recensamintul agricol, in functie de animale iti faceau un contract si trebuia sa duci oua, fructe, gaini, la cooperativa. la fel cind era noroc sa prinzi petrol pentru lampa.Ca se lua curentul si mai stateam la vorba la lampa. Temele le faceam cit era lumina. Nu era asfalt pe strada, ieseam la drum puneam 2+2 pietre sa fie poarta si ne jucam fotbal. De multe ori desculti. Mai tirziu baietii mari au pus 4 pari pe cimp si jucam acolo. Au mai fost destule dar nu imi vin in minte acuma.
 14. dan tm

  Doar de la o bere ai confundat sobolanii cu ciorile? E tare berea in tarile islamice... Bai frate, parca citesc 1001 de nopti. Seherezada vazu zorii mijind si sfioasa tacu... Pui 3 poze, gata... astept seara... Assos nu erau tigarile de odinioara?