Mircea PF

Membru
 • Content Count

  909
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  32

Everything posted by Mircea PF

 1. Mircea PF

  Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu faceţi o ieşire în jurul Clujului. De pildă până la lacul Miceşti pe traseul: capătul Mănăşturului-prin pădure pe dunga roşie-pădurea Podereu-Casele Miceşti-parcul de aventură-pădurea Dunga Făgeţel-coborâre în Miceşti de pe dealul Turdii-Miceşti-lacul Miceşti-dealul Bălţii-parcul de animale-drumul Sălicii-drumul Făgetului cca 40 km până la intersecţia cu str. Ionesco ciclabil în întregime Alte câteva imagini ca să vă conving aici: https://photos.google.com/share/AF1QipMq6P8CDtX60xgqIt85yr57S5sEG24BhXISbbS2p9PoLRFEfkHo-Br42a0WWgt3VQ?key=WjgxcFdRZ1MzbTdxNmVmQlVNNHU1SWx2Y2ZlOTlB
 2. Mircea PF

  Nici o problemă, vorba lui Kipling: „Întotdeauna prefer să cred tot ce e mai bine despre toată lumea. Mă scutește de multe neplăceri.” ps: nu mă mai domniţi atâta că nu e cazul.
 3. Mircea PF

  https://www.freerider.ro/sanatate/dureri-cauzate-de-bicicleta-simptome-si-rezolvari-140904.html
 4. Mircea PF

  No, nu vă enervați, glumeam și io sau conform noilor legi ale justiției nu mai e voie? (rog moderatorii să-mi șteargă postarea anterioară)
 5. Mircea PF

  Dacă vă doare, nu mai bicicliți, jucați șah; vă plângeți de parcă ați fi fotbaliști. Eu de pildă am 62 de ani și când biciclesc mă doare doar sufletul că trebuie să mă întorc, în rest nu mă doare nimic; probabil sunt deja mort și nu știu.
 6. Mircea PF

  Tură de toamnă frumoasă sau tură frumoasă de toamnă: traseu: Cluj- Gilău- Someşu Rece- Gura Râştii- mănăstirea Muntele Rece- şaua Testieşu-Târtova- cătunul Ghiuri- cătunul Râşca- valea Doleşti- Muntele Rece- Gura Râştii- Someşu Rece- Gilău- Cluj 83 km (inclusiv prin Cluj) parcurşi de mine în cca 8 ore altitudine maximă 1284 m, urcare pe verticală 1206 m asfalt până la troiţa de unde se ia la stânga spre mănăstire (cu o mică porţiune fără) şi prin localitatea Muntele Rece (cu pauze de pietriş şi asfalt rupt); în rest drum forestier mai bun până la mănăstire (circulat de autoturisme) şi mai de munte mai încolo ciclabil în întregime la mănăstire se ia la dreapta pe lângă gardul acesteia din şaua de unde se văd casele din Ghiuri se coboară pe drumul din dreapta până în vale (la stânga se coboară în Valea Calului care dă în Valea Ierii) iar jos se coteşte la dreapta spre urcuşul spre cătunul Râşca izvoare: la popasul tricolor pe urcuşul spre mănăstire şi încă unul ceva mai încolo tot înainte de mănăstire; am mai văzut unul (sub formă de baltă) pe drumul spre Ghiuri dar nu mai ţin minte exact unde. Mai este un izvor în localitatea Muntele Rece. peisaje foarte faine pe drum din cătunul Râşca se coboară vâjâind pe drum bun de dat la vale în şaua Testieşu-Târtova m-au atacat 3 câinoci cu creangă la gât dar altă dată nu erau acolo; presupun că aveau rolul să mă trimită la vot celor motorizaţi le recomand să facă tura de la Gura Râştii unde-şi pot lăsa maşinile imagini de pe acest frumos traseu aici: https://photos.google.com/share/AF1QipN22aL5OLYRVJNMvv7U9szeChcuD9biC3CCc6WlV1w6wGIUsLaQrcTfyzb_2IVX6w?key=TFBUcjdEdEZKTi0ySjNXT2E0eTIxTWRDazVQVmlB
 7. Votând muntele: munții Gilăului, Apuseni.
 8. Mircea PF

  Dacă cineva va putea ferici cumva o femeie măcar o lună să-mi spună şi mie cum a făcut că-s curios. Mulţumesc Traveller.
 9. Mircea PF

  Nu-i nici o supărare, dimpotrivă, vorba lui Chaplin : ”o zi în care nu ai râs e o zi pierdută”. Îmi pare rău, nu știu de ce nu se vede imaginea, la mine și la Mookyama apare.
 10. Mircea PF

  Mulţumesc. De fapt acţiunea s-a petrecut acum o lună dar io fiind ardelean abia acuma m-am prins. Mâine îmi scop (sper) ghipsul. Voiam doar să punctez părerea mea despre abordarea şleaului. În cazul meu se potrivesc vorbele lui Woody Allen: " niciodată nu eşti prea bătrân ca să nu mai faci o prostie".
 11. Mircea PF

  Telegrafic: prins şleau pe coborâre forestier-stop- încercat ieşit şleau virare bruscă- stop- (sfat: mai bine lăsat bicicleta mers pe şleau)-stop- zburat peste ghidon-stop- rupt mână- stop- ghips o lună- stop biciclit. imagine: stop cadru film acţiune descrisă anterior.
 12. Mircea PF

  Toată stima pentru doamna ministru; la noi prostalăii infatuaţi din ministere nu pot concepe aşa ceva (nu un copil - că pe ăla trebuie să-l facă pentru a-l plasa la ţâţa statului - ci să meargă cu bicicleta).
 13. Mircea PF

  Voi mai credeţi ce zic ăia de la guvern? Pic cu pic, patriei strop! Dacă în 30 de ani am făcut 50 km de autostradă între Braşov şi Borş, cei cca 380 km rămaşi de făcut îi vom termina încet, ardeleneşte în cca 230 de ani.
 14. Mircea PF

  Tură până pe platoul Râştii şi înapoi: Traseu: Cluj-Gilău-Căpuşu Mare-Agârbiciu-Dângău Mare-Mărceşti-Râşca-Dealu Mare-Lăpuşteşti-Uzina Mărişel-Tarniţa-Someşu Cald-Someşu Rece-Gilău-Luna de Jos-Cluj 105 km (inclusiv prin oraş) parcurşi de mine în cca 10 ore cu pauze şi trântă cu tot 1118 m altitudine maximă cu 1234 m urcare pe verticală asfalt peste tot mai puţin coborârea de 8 km din Lăpuşteşti la Uzina Mărişel, drum forestier se poate face integral pe bicicletă, urcarea pe valea Agârbiciului fiind domoală atenţie pe coborârea spre Someşul Cald drumul fiind presărat cu pietre şi ici-colo având şleauri săpate de ploile din ultima vreme! peisajele de pe platoul Râştii sunt minunate întoarcerea pe lângă salba de lacuri de acumulare de pe Someşul Cald izvor cu apă rece şi bună imediat după ieşirea din Uzina Mărişel pe dreapta unde este şi un popas amenajat pentru cei cu maşini recomand să facă bucla din Gilău pentru a evita măcar parţial aglomeratul DN1; şi tot pentru evitarea DN 1, din dreptul parcării cu ciupercari situată puţin înaintea popasului Căpuş, se poate urca la stânga pe un drum de pământ până pe Creasta Luncii de unde se ia la dreapta pe creastă până la coborârea spre Agârbiciu (sus în stânga daţi de motelul Milenium); atenţie însă că pe drum era (nu ştiu dacă mai este) o stână iar câinii, mulţi la număr, stau ascunşi în pădure la răcoare de unde pândesc bicicliştii (şi nu vă relaxaţi dacă nu vedeţi oile la stână fiindcă dulăii erau prezenţi oricum) imagini de pe traseu aici: https://photos.google.com/share/AF1QipMl1JC5Excqx3QkHISctW0g4TsI4S-Y5C0WE2k_nY_mWUMMr_318gLhHBek3yKwgw?key=TnhvWWhsNGxtdC1zalh4MU1tT1hLb2NWQTVobkJR
 15. Mircea PF

  Io am Onza Ibex FR pe faţă şi confirm că-s foarte bune şi se tocesc greu.
 16. Mircea PF

  Bună seara, Am avut privilegiul de a face ceva mişcare pe bicicletă pe lângă Helsinki şi am nişte albume cu poze pe Google. Aş fi dorit să vi le arăt dar am citit în regulament că nu-i permis să fac trimiteri la site-uri de găzduire. În fiecare album numărul pozelor (fiecare cu comentariul aferent) diferă de la cca 20 la cel mai plin 170 şi ar fi cronofag pentru mine să le pun individual aici. În "ture pentru clujeni", unde postez de regulă, puneam o poză simbol şi trimiterea la albumul Google aferent. E posibil aşa ceva şi aici?
 17. Mircea PF

  Imaginea lipsă cu berea tradițională finlandeză, Karhu (Ursus cum ar veni la noi):
 18. Mircea PF

  Imaginea lipsă de mai sus:
 19. Am avut fericita ocazie să fac o scurtă vizită în cea mai fericită ţară din lume pe unde m-am dat fericit cu bicicleta (vezi topicul destinat*) dar m-am dat şi cu picioarele, autocarul sau vaporul. 1. HELSINKI Am avut ca punct de plecare pentru plimbările mele per pedes prin Helsinki piaţa cu mall-ul aferent, Kamppi, buricul oraşului unde debuşează metrourile din toate direcţiile şi unde, din autogara subterană, puteţi lua autocare spre destinaţiile terestre dorite. Un reper al locului este capela Kamppi. Primul loc vizitat a fost portul situat la capătul esplanadei verzi ce începe din spatele teatrului suedez. Ajuns în piaţa portului, am zărit peste corturile vânzătorilor de suveniruri, mâncare şi fructe (5 euro caserola de zmeură, afine, sau combinate) biserica rusă (după bunul obicei, ruşii i-au încălecat şi pe finlandezi o vreme). Tot în piaţa portului se află primăria oraşului şi palatul prezidenţial, cel de mai jos. Din port puteţi lua un vapor de orice dimensiune sau formă doriţi ca să navigaţi spre insulele din arhipelag sau spre alte zări (Estonia, de pildă care e vis-a-vis) ori puteţi să vă răcoriţi (ieşind din saună, că de la soare se întâmplă mai rar să vă încălziţi) la ştrandul oraşului (cel de sub roata din imagine). Una dintre distracţiile finlandezilor cu bani de prisos este să-şi alinieze în weekend maşinile vintage în piaţă (după ce se strând corturile vânzătorilor ambulanţi), să se aşeze pe capote şi să bea bere în linişte (beţivii/beţivele- că acolo e egalitate deplină între sexe- sunt simpatici/e: au ochii roşii cu priviri fixe, merg legănându-se uşor, nu exagerat, cu sticlele în mână, nu fac scandal şi nu se leagă de nimeni). La o aruncătură de picior de port este piaţa Senatului cu catedrala oraşului... ...iar la două aruncături de picior, fosta puşcărie a oraşului, în prezent hotel. Lăsând la o parte cuvântul care provoacă frisoane conducătorilor noştri (de cinstiţi ce sunt fac tot posibilul să-l şteargă din dicţionar) revin la cultură (care oricum le este complet străină) şi vizitez muzeul artei contemporane Kiasma (12-14 euro pentru adulţi, gratis pentru copii, gratis în prima vineri din lună). Prin geamul muzeului zăresc clădirea parlamentului, neîngrădită şi nepăzită (cu câţiva fascişti care profitând de această scăpare, intinau acest templu sacru al aleşilor mâncând ostentativ sandvişuri şi bând răcoritoare). Un pic mai încolo pe parcurs dau peste Casa Muzicii... ...şi peste Finlandia Hall, icon arhitectural al Finlandei şi al lumii, opera arhitectului Alvar Aalto. Vi-a-vis admir cîteva clădiri de birouri. Pe tot parcursul mă minunez de infrastructura destinată pietonilor şi bicicliştilor (fraierul de primar finlandez nu s-a gândit ca geniala noastră primăriţă să facă economie şi să-i bage pe biciclişti pe liniile de tramvai). Şi oftez văzând risipa de sticlă a locuinţelor colective finlandeze. Deşi nu prea sunt dus la biserică n-am regretat că am intrat în celebra biserică din stâncă (3 euro intrarea adulţi şi gratis pentru copii)... ... în drum spre monumentul lui Sibelius. Peste tot prin centru sunt străzi pietonale cu magazine de lux sau pentru toate buzunarele (cu ceva în ele totuşi), mall-uri şi cârciumi cu terase. Dacă aţi obosit, hop într-un autobuz care vă plimbă prin oraş (30 euro/adult, 15 euro/copil). Io de banii ăia am mers pe jos şi astfel am descoprit şi lucruri inedite ca de pildă statuia crenvurşti-ului. De vizitat şi muzeul design-ului finlandez din imediata vecinătate a bisericii Sf Ioan (cea cu 2 turnuri gemene) - 12 euro/adult, gratis/copii. Doamnele, domnişoarele, domnii, domnişorii, copiii finlandezi preferă să circule cu bicicleta sau transportul în comun (şi deşi oraşul este foarte aglomerat n-am auzit un claxon şi n-am văzut nici o maşină parcată în afara spaţiilor destinate). Şi ca doamnele/domnişoarele să nu se indigneze/chicotească ţin să precizez că un cuvânt aflat permanent pe buzele românilor înseamnă în finlandeză chiflă. Închei cu mândrie patriotică la vederea simbolului imaginii României în lume, prezent şi aici. Dacă doriţi să mai vedeţi câteva imagini din Helsinki, le găsiţi aici : https://photos.google.com/share/AF1QipObaszXlezUBskYO47Y_7Db9qwRIieYmt9HWkUYfQPDX1MbtxbZI2hh2WjtXHYs4Q?key=ZS1IckF6UjJ5TFdHa2pkYTdhekV1emFHVG1QN3N3. va urma... *
 20. Mircea PF

  Am mușchi adecvați deplasării doar la picioare nu și la mâini și nu voiam să poluez apele cu hoitul meu dacă mă răsturnam.
 21. Mircea PF

  Apropos de " Ar mai fi arhipelagul Aland din vestul Finlandei, regiune autonoma unde limba oficiala este suedeza". În toată Finlanda suedeza este limbă oficială, toate denumirile (inclusiv pe produse) sunt scrise atât în finlandeză cât şi în suedeză. Limba suedeză alături de engleză se învaţă obligatoriu în şcoli dar în timp ce finii nu prea ştiu suedeză, engleză ştiu toţi.
 22. Mircea PF

  4. PLUTIND PRIN ARHIPELAGUL ESPOO Într-o bună dimineaţă am zis să părăsesc pământul sigur şi să mă avânt pe mare încercând un slalom printre puzderia de insule a arhipelagului Espoo dar nu înot ci cu vaporaşul din portul Haukilahti. Biletul pentru tur costă 12 euro şi poţi rămâne pe oricare dintre insuliţe să faci grătar, plajă sau să zgribuleşti (funcţie de vreme) putând lua alt vapor cand ai chef să pleci (numai să întrebaţi dacă vaporul respectiv merge unde vreţi să ajungeţi pentru că unele se opresc definitiv în anumite porturi, nu fac turul complet ). Un tur al arhipelagului durează cca 4 ore. Aşadar lăsăm în urmă portul şi UFO-ul din Espoo... ...şi trecem pe lângă plaja... ...şi restaurantul din portul de agrement Nokkalan. Vaporaşul navighează printre zecile de insule unele locuite... ...altele nelocuite ci doar vizitate... ...evident dotate cu grătarul şi depozitul de lemne aferent. Imagine cu cotul secundului şi vaporaşul din dotare într-un scurt popas pe una dintre insule. La un moment dat soarele (destul de zgârcit) a intrat în nori şi s-a pornit un vânt tăios... ...care m-a alungat sub punte la căldură deşi eram destul de bine îmbrăcat (am fost prevenit de posibilitatea colorării bronzului meu cu nuanţe vineţii de frig). Odată cu reapariţia soarelui am răsărit şi eu pe punte ca să admir un yaht care mai mult ca sigur nu aparţine vreunui preşedinte de consiliu judeţean finlandez. Şi trecem pe lângă alte insule... ...pe unele dintre ele oprind... ...ca să coboare finlandezi dornici de grătar, pescuit sau stat în vânt pe pietre. Cum încă nu ieşise complet frigul din mine am preferat să stau pe vapor şi să urmăresc o raţă ce-şi învăţa puiul să bată apa cu labele... ...sau să încerc să învăţ cum dau drumul în apă bărcii de salvare. Pe drumul de întoarcere prind momentul în care nişte localnici vor să taie o raţă cu yahtul ca s-o pună probabil pe grătar... în timp ce căpitanul se face că nu vede (din solidaritate marinărească probabil). Şi mai trecem pe lângă nişte insule... ...pe una dintre ele găsind 10 din cele 12 scaune căutate de Ostap Bender şi Ippolit Matveevici Vorobianinov. În cele din urmă se iveşte Otaniemi (cartier al Espoo-ului) în portul căruia se încheie turul arhipelagului... ...nu înainte ca secundul să plieze antena, radarul şi coşurile de fum ale vaporaşului, pentru ca acesta să încapă sub ultimul pod de doar 3,5 m înălţime liberă. Şi-am încălecat pe-o şa (uneori) şi v-am spus povestea aşa! Din păcate m-am întors în scumpa noastră patrie unde potrivit noului cod penal cea mai gravă infracţiune este să fii om cinstit. Dar Finlanda s-a bucurat că a scăpat de hoitul meu inutil la vârsta lui, dându-mi semne clare în acest sens. PS: mulţumesc tuturor pentru atenţie şi aprecieri. PS 2: pentru cine nu s-a plictisit un fel de rezumat al şederii mele în Finlanda găsiţi aici: https://photos.google.com/share/AF1QipPtySd-9_DWdS3EjmoK3fy1Xw8zHP5t-fTN-NP3t7NuzBRjEPsVGOmZbZX5D_fZSA?key=OGxtV0tRR0JsSy1UOVB0ZGVoekxFazNrNXl3bGJ3
 23. Mircea PF

  Poți liniștit dar te sfătuiesc să raportezi la guvern sau parlament că ăia te omoară mai repede. Oricum mai am doar un calup de imagini după care poți părăsi topicul (sau țara).