Traveller

Moderator
 • Content Count

  9,785
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  241

Everything posted by Traveller

 1. Traveller

  Mai degrabă par adaptate etajatele, că au acces facil datorită podelei joase.
 2. Traveller

  Deocamdată, tocmai din cauza celor enumerate deasupra de gibonu, nu pot fi făcuți decît pași mici. Să se ia mașinile de pe trotuare și de pe străduțele mici din centru e un început. Să se dea poliției comunitare dreptul de amendă în lipsa proprietarului mașinii lăsate de-a-mpulea, iar e un început. Legea a fost votată ieri, merge la promulgare. Eu merg mult pe jos și m-am săturat să fac slalom. Nu mai zic de ceea ce îndură părinții sau bunicii care împing căruțul copilului, oamenii cu dizabilități aflați în căruț, bătrîni care merg încet... Orice decizii mici în favoarea pietonului, luate de primăria generală sau alea de sector, sunt binevenite. Știu că nu suntem ăia care să rupem pisica, dar orice mic progres e mai bun decît nimic.
 3. Traveller

  Îl acuzi pe gibonu că nu-i înțelege pe cei care îi sunt "diferiți sau opuși", dar insiști cu căcatul ăsta cu tefeliștii și haștagiștii. Vă citesc de enșpe posturi și am zis să am răbdare, că poate îți vii în fire. La următoarea mențiune de felul ăsta stai pe bară 30 de zile. Nu e nici o conspirație "neo-sexo-marxistă". Sunt prea multe mașini. Atît. Deciziile în orașul ăsta, dacă nu încep a fi luate împotriva excesului de mașini și în favoarea pietonilor (mai ales a pietonilor, nici nu vorbesc de bicicliști), orașul se duce dracului.
 4. Prin "Făgetul" din tigaia Bucureștilor - pădurile Băneasa și Jandarmeriei.
 5. Îți urez (și NE urez) să aștepți pînă la Sfîntu Așteaptă!
 6. Traveller

  Nu au nici o legătură. În zona Caucazului au trăit și trăiesc multe grupuri etnice, care vorbesc o grămadă de grupuri de limbi de felurite origini. Diversele triburi tătare trăiau în nordul Mării Negre și pe teritoriul actualelor state Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan și Kîrgîzstan. Toți vorbeau și vorbesc limbi turcice. Qazaq este un etnonim turcic, cunoscut de prin secolul al XV-lea.
 7. Cu plăcere. În plus, maneta Shimano de 6 viteze ar fi de calitate foarte slabă. Manetele astea vin pe bicicletele de copii sau pe unele de supermarket.
 8. Traveller

  Nu e. Că dacă ii pui suspensie sare de 10 kile.
 9. Traveller

  Hai c-a fost simpatic!
 10. Traveller

  Indiferent de reacții, acolo e va ajunge și trebuie să se ajungă, pentru că străduțele și trotuarele sufocate cu mașini trebuie să devină o amintire. E adevărat că la noi evoluția e mai lentă și se pornește mai din spate, de la un decalaj de niște zeci de ani.
 11. Traveller

  Propunerile astea arată că nu poți reloca traficul auto dedesubt sau deasupra pe bucăți. Dacă faci pasaje (subterane sau supraterane) în cîteva locuri, la prima intersecție distal de ele traficul tot se va aglomera. Ca atare se induce necesitatea mutării COMPLETE a traficului auto în subteran sau suprateran. Binînțeles, după un prag al numărului de autovehicule, nici mutarea aia nu mai e suficientă, iar lumea ajunge să perceapă necesitatea reducerii (drastice) a circulației auto. Noi încă n-am ajuns acolo, aparent oamenii sunt mulțumiți cu viteza medie de 10 km pe oră. Încă o mențiune: toți decidenții ăștia vorbesc și scriu mereu NUMAI ȘI NUMAI de "fluidizarea traficului AUTO". Fluidizarea traficului de pietoni, de bicicliști, de transport public? Ntz, vezi de treabă!
 12. Cu @a_mic, azi dimineață, să explorăm vestigii de pe malurile Argeșului, între DN 5 și DN 6: https://www.komoot.com/tour/959515277 Podul de la Dărăști-Ilfov, reparat încît să suporte trafic auto. Vechi linii ferate în fostul Port București Trecuți pe malul celălalt, o luăm spre Popești. BIserica din Popești, monument istoric de la 1688 - 1689, adică primul an de domnie al lui Vodă Brîncoveanu. Am traversat barajul de la Mihăilești și am făcut popas la pizzeria Papa Man, aflată la 1 km pe partea dreaptă după baraj. În general face doar livrări la domiciliu (și face, că sună telefonul ca la gară), dar are și un spațiu unde poți sta pe 2 banchete la o masă. Pe urmă am revenit pe malul de nord al Argeșului. În dreptul satului Pruni (corespunzător cu Popeștiul de pe partea sudică) e podul rupt. Părăsim malul și intrăm în Dumitrana, pe lîngă un parc cu aspect nou-nouț, dar pustiu. Drumul către Măgurele, intersectînd (din nou) viitoarea A0. Ciorogîrla, la intrare în Măgurele.
 13. Unde încape grup de 5 pinioane pe filet, încape și un grup de 7 (dacă bicicleta nu e mult prea veche, cu distanța între dropouts pe spate prea mică). De aia am și propus variantele pe 7, pentru că piesele tale pot fi prea uzate. Manetele Tourney de 5 și 6, chiar dacă găsești, nu cred că merită eforul de căutare/montare. Manetele de 7, indexate (adică un click simplu pentru fiecare treaptă) sunt cît de cît mai fiabile și mai apropiate de standardul "modern".
 14. Traveller

  Ora de vîrf e 8 - 20. În afara orei de vîrf e mai bine.
 15. Traveller

  Nu închidem, suntem la non-stop acilea.
 16. Salut! Butucul filetat probabil că suportă un grup de pînă la 7 pinioane (existau și grupuri de 8 pinioane pe filet, azi sunt rarități): https://www.decathlon.ro/p/pinion-cu-filet-7-viteze-14x28/_/R-p-288?mc=8203902&gclid=Cj0KCQjw48OaBhDWARIsAMd966AzrtaDtUVjpCUzUr8zgJOY01J5HXPJEY2qYyAj3U7wup502_WKwxAaAiWaEALw_wcB Pentru ele îți trebuie un schimbător corespunzător https://www.decathlon.ro/p/schimbator-spate-7-9-viteze/_/R-p-100594?mc=8328484 https://www.decathlon.ro/p/schimbator-spate-shimano-tourney-ty300-6-7-viteze/_/R-p-X8523798 Exemplele astea sunt schimbătoare care: - se prind de cadru prin intermediul unei urechi - exemplul 1. - se prin direct pe cadru (are el o prelungire specifică) - exemplul 2 Funcție de cadru, iei ce trebuie. La astea se adaugp o manetă dreapta de 7 viteze: https://www.decathlon.ro/p/manete-schimbator-7-viteze/_/R-p-311712?mc=8555779&gclid=Cj0KCQjw48OaBhDWARIsAMd966BKHHeariQpI2K8hSqiH_V0teOsixIyie75M8LIMnVtujB5DBynuYkaAqd-EALw_wcB Dacă iei schimbător Shimano sau microshift, maneta spate trebuie să fie tot Shimano sau Microshift. Dacă iei schimbător SRAM, maneta spate trebuie să fie SRAM. Mă rog, SRAM au avut inspirația să facă și manete compatibile cu schimbătoare Shimano, dar nu intrăm în chestii complicate dacă nu-i musai. Nu știu ce frîne și manete ai. Dar fiind deja transformata în SSP, presupun că manetele de frînă sunt independente, deci nu ai treabă să umbli la ele.
 17. Traveller

  Am ales ziua de duminică și din cauza programului personal, dar și pentru că prognoza arăta soare și cer senin toată ziua. Pentru turele cu bicicleta pe tren duminica sunt deja avizat. Am zis că, neavînd bicicleta, bătăile de cap vor fi mai reduse oricum. Ceea ce chiar s-a întîmplat, că n-am stat cu emoții dacă am sau nu loc să mă urc în tren. Însă faptul că Softrans permite urcarea călătorilor fără loc practic nelimitat, încît la Ploiești deja ziceai că ești în tramvai, a fost ceva ieșit din comun.
 18. Traveller

  Ieri am făcut o drumeție de la telegondola Azuga (Popasul Uriașilor) pînă pe vîrful Baiul Mare și retur. https://www.komoot.com/tour/954736784 Era păcat să ratez o zi cu vreme însorită, ideală pentru un drum pe creastă. De la telegondolă pînă pe Baiul Mare sunt cam 6.5 km (depinde dacă urmezi forestierul sau mergi chiar pe creastă, din vîrf în vîrf). La dus drumul era aproape pustiu, abia la întoarcere au apărut turiști mai mulți. De asta prefer Azuga și zona Baiului vara și toamna, sunt mai ferite de balamucul pe care-l întîlnești în celelalte stațiuni. Am luat trenul Astra TransCarpatic de la 7.45 din București Nord, la 9.30 coboram în gara Azuga iar la 10.30 coboram sus din telegondolă. Panoramă de pe Baiul Mare (1895 m). E cel mai înalt vîrf din grupa sudică a munților Baiului. Per total, cel mai înalt e vîrful Neamțu (1907 m), din grupa nordică. Cele două grupe se desfășoară pe direcția N-S și sunt unite între ele de creasta Orjogoaia, la mijloc și perpendicular. Alții continuau pe creastă spre sud, eu m-am oprit nițel pe vîrf, urmînd să fac cale întoarsă. La întoarcere m-am abătut de la drumul principal și am urcat pe creasta propriu-zisă, via vîrful Urechea (1715 m). De pe Urechea se văd frumos stația, antena și traseul de bicicletă care coboară în Azuga. Astfel se poate evita coborîrea pe forestierul bolovănos de pe primii 2 km (față de stație). Fiind orele 15, mai era o oră pînă la ultima gondolă, deci am avut timp de băut o cafea și-un ceai cu rom la mesuțele de lemn de lîngă stație. Traseul se poate face lejer mergînd cu 3 km/h (20 min/km), în care intră și timpul de făcut mici pauze și poze. M-am întors cu trenul Softrans de la 16.35, dar era atît de aglomerat încît cred că am să-l evit de acum încolo, chiar și în turele de drumeție.
 19. Traveller

  Pare că vrei o roată al cărei butuc suportă pinioane pe filet (standardul vechi, pentru grupuri de pînă la 7 pinioane), nu pinioane pe casetă. Presupun că o vrei pentru frîne de tip v-brake, nu pe disc. Adică așa ceva: https://click4sport.ro/catalog/product/view/id/19715/s/roata-spate-crosser-x3-36h-26-filet-qr-frana-v-brake-cu-butuc-joytech-jy752/?gclid=CjwKCAjw-rOaBhA9EiwAUkLV4pZPKMYGSfFxYuyAfeO_TkaQteEIKGHfFdEtUPe488i0qkM-2Ih5YBoCULgQAvD_BwE
 20. Traveller

  Ziua 6 - 5 august, continuare. La pas spre Lacul Ochiul Beiului, carevasăzică. Cascada La Văioagă, vechea și la fel de frumoasa noastră cunoștință. Pe urmă ne-am regrupat la o masă de la camping Podu Bei, ne-am tras nițel sufletul și am pornit să mai vedem o dată Lacul. Apa pîrîului Bei, trecînd molcom peste pietrele de sub podeț, Pe malul lui am șezut și ne-am pierdut un pic în gînduri. Întorși la pensiune, am încheiat după amiaza și seara la focul de tabără al grătarului, apoi sub cerul înstelat.
 21. Am fost și noi weekendul ăsta pe un traseu șarmant, în felul lui, prin tigaia asta a noastră de la nord de București, cu scopul declarat de a îl sărbători pe @MaC®, cu ocazia împlinirii unei vîrste frumoase. Coborînd din tren în oricare dintre stațiile Periș, Scroviștea, Crivina, Prahova sau Brazi se pot face trasee plăcute prin satele din luncile Ialomiței și Prahovei. De data asta am coborît la Crivina și am făcut o buclă spre est, către Merii Petchii: https://www.strava.com/activities/7930834923 La Antene, dincolo de circuitul de motocross TCS. Lupăria, pe drum proaspăt asfaltat către Balta Doamnei: Un alt tunel de vegetație, după Podu Turcului, chiar înainte de a face dreapta pe macadam, spre Merii Petchii. Vechea noastră prietenă, Ialomița, în Micșunești Moară: De aici am străbătut ață satul și pădurea Balta Neagră, apoi satul Lipia. În Gruiu am constatat că ambele cîrciumi sunt închise, deci am oprit doar un pic la Mega, și ne-am reorientat spre trattoria Manuel din Siliștea Snagovului, care începe să devină un popas preferat, pentru pastele și atmosfera de pe terasă. De aici am tăiat drept prin pădurea Snagov, pe scurtătura forestieră. Ialomița, traversată în sens invers din Piscu spre Poienarii Rali, ca să ne întoarcem la Crivina. Să aveți ture de toamnă cît mai frumoase și colorate!
 22. Greu de găsit ceva mai șarmant decît indicatorul ăsta spre Cluj, pe un drum greu de macadam.
 23. Traveller

  Seamănă cu Siemens Desiro, dar spațiul în interior e mai redus (nu ai unde să bagi biciclete) și scaunele mai puțin confortabile. Adică sunt de navetă scurtă, cum e linia de aeroport sau maxim un București - Ploiești. Nu sunt de un București - Brașov. cum le folosește TFC (rută pe care am mers și eu o dată).
 24. Traveller

  Așa cred că ăia din poza aia de pe perete. Mai vedem.
 25. Traveller

  Caucioacele trag greu, dacă-s de 29 au cam 1 kil bucata. Arată excelent, să faceți numai ture frumoase împreună!