Traveller

Moderator
 • Content Count

  9,245
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  183

Everything posted by Traveller

 1. Traveller

  Ștersul cu un șervețel umed pentru bebeluși (sau hai, unul cu alcool) ar fi fost mai mult decît suficient.
 2. Traveller

  Da, Axle-to-Crown e 490 mm. Pare că la tine e mai puțin. Nu am avut probleme cu lovirea unor obstacole cu pedala. Brațele pedalierului sunt de 170 mm. A existat o singură excepție (de-aia mi-o și amintesc) pe o coborîre destul de abruptă înainte de intrarea în Richiș dinspre Nemșa, unde mi-a derapat spatele pe un șleau adînc și am dat cu pedala de marginea lui.
 3. Traveller

  Aaa, dacă lățimea interioară a jenții nu permite, atunci da, ăsta e un criteriu obiectiv, măsurabil. Dar nu toți producătorii pun roți cu jenți late de tip MTB. Uite, Merida Silex are jenți de 17 mm, care sigur acceptă gume de 28. https://www.biciclop.eu/bicicleta-de-gravel-merida-silex-300-verde-negru-2020.html
 4. Traveller

  Mergea și pe potecă, să știi că e în coborîre în orice sens ai parcurge-o. Vezi că nu e public traseul din RwGPS.
 5. Traveller

  Ai legat Bunești de Criț pe șosea sau pe poteca de pe malul Pîrîului Scroafei? Dacă ai înregistrat traseele, pune rogu-te un link la început sau sfîrșit.
 6. Traveller

  Sigur că nu devin inutile cursierele endurance. Dar de ce nu ai putea pune cauciucuri de 28 pe un gravel? Pun băieții pe MTB gume slick de 1,75 sau 1,5 sau chiar 1,25 (sigur, aspectul estetic obținut e dubios ), ce ar avea pe gravel niște cauciucuri slick mai subțiri?
 7. Traveller

  Și la sași era la fel. Semnul indica responsabilitatea proprietarului respectiv în caz de incendiu.
 8. Traveller

  Fără schimbări de echipare, doar cu o schimbare de... statut. Trocaleta a depășit 3000 km, în cursul turei prin podișul Hârtibaciului, din vară. Merge de n-are treabă, pe plat, la deal, la vale, e bună și de "credit-card touring", nu doar de șoselele și praful de pe lîngă București.
 9. Traveller

  Nu e absurd. Spre deosebire de cursieră și CX, bicicletele astea de gravel sunt mai ÎNALTE la nivel de front tube, cu un drop șa-ghidon redus, așa cum sunt și cursierele endurance, dar și bicicletele de trekking/touring. E un element esențial pentru confortul la drum lung.
 10. Traveller

  Tu, dacă ar fi să o faci pe bucăți, pornind de la cadrul ăla Vortrieb, ce ai pune pe ea?
 11. Traveller

  Cu un MTB de downhill nu poți bifa decît o singură activitate. În afară de a coborî pante foarte abrupte și tehnice, pe trasee dedicate, nu te ajută la altceva. Sigur, te poți fâțâi prin oraș (dar nu la navetă) și poți ajunge de la gară la telegondolă, dar cam atît. Prinderile pe cadru nu mi se par elemente de nișă, mulți pot avea nevoie la un moment dat să care ceva (dacă ideea asta le surîde). Mie nu-mi surîde, așa cum nu mi-a surîs nici ghidonul de cursieră, dar asta cam înseamnă versatilitate - multi-purpose, cum am zice. Cauciucurile le poți schimba, deci faptul că în loc să ai altă bicicletă pui alte gume și ai plecat, tot la capitolul all-rounder intră. Cadrele de CX sunt scurte, agresive, nu cred că suportă mulți poziția aia de mers, mai ales la drum lung.
 12. Traveller

  Mie îmi face impresia că gravel este doar o rebrănduire a conceptului de monstercross, în așa fel încît să atragă cumpărători din zona șoseliștilor sau mountainbikerilor care vor să facă ture lungi fără să fie penalizați pe offroad (primii) sau pe șosea (cei din urmă). În mod evident sunt (și) mai versatile decît un CX, care e mai agresiv și mai minimalist. https://bikepacking.com/index/650b-gravel-bikes/
 13. Traveller

  Ăștia au mers și mai departe. După pivoții care se văd la prinderea seatstay/seattube, discutăm de o cursieră full-suspension. Pare că e un concurs "cine face cea mai hidoasă și inutilă struțo-cămilă din mileniul 3".
 14. Traveller

  Ca să nu spunem că una din furcile de top pentru trekking, Rock Shox Paragon Gold RL, are 1870 g și costă 185 Euro pe bike-discount .
 15. Traveller

  Am mai căutat nițel. Noua furcă SR Suntour GVX cu suspensie, lansată în vara asta special pentru gravel bike (hohote în fundal) cîntărește 1725 g și costă... 500 USD. Așa ceva...
 16. Traveller

  Freerider ne anunță că Norco tocmai a scos pe piață un gravel cu suspensie față de 40/50/60 mm. https://freerider.ro/noutati/norco-a-lansat-gravel-bike-ul-search-xr-echipat-cu-furca-cu-suspensie-sr-suntour-gvx-167259 Hai că în curînd o să ajungă la concluzia firească - există biciclete de trekking pe lumea asta (sau chiar MTB 29er), unele chiar cu furcă fixă. De ce ai pune o ancoră de 2 kile pe o bicicletă care la origine e făcută pentru multă șosea și nițel macadam?!?
 17. Traveller

  în prezent sunt deschise cîteva șantiere care, odată finalizate, vor însemna supra-traversări ale vechii șosele de centură și, sperăm noi, plecări și întoarceri mai ușoare din ture. Teoretic pasajele Mogoșoaia, Berceni, Cernica, Domnești și Olteniței ar trebui să fie gata cîndva în 2022, conform unei declarații preluate de economica.net. https://www.economica.net/centura-capitalei-peste-10prc-din-lucrarile-la-pasajul-domne-ti-realizate-intr-o-luna-secretar-de-stat_189691.html Declarația e din septembrie. Asociațiile Construim România (ASCORO) și Pro Infrastructură monitorizează periodic progresul lucrărilor și le filmează cu drona. Mai jos sunt 4 filmări de la ASCORO. Pentru Cernica nu am găsit.
 18. Eu eram destul de friguros. Dacă la început, în 2008 când am început să pedalez din nou, puneam mai multe straturi pe mine, am inceput încet-încet să mai scap de ele. Nu cred că musai jacheta e cheia, ci ceea ce este în contact direct cu pielea, primul strat. Aș recomanda o bluză de merino, iar deasupra e suficient un tricou cu buzunare și o geaca din asta de către zici tu, anti vânt și/sau anti ploaie. În caz de frig, poți să adaugi un polar subțire sub geacă. In principiu trebuie să testezi până când simți că îți e ușor răcoare la început (fără să dârdâi) și te încălzești moderat, fără să transpiri excesiv, în timp ce pedalezi. Sigur, fiecare are setările lui, deci ce revine eu aici poate că nu funcționează pentru toți.
 19. Traveller

  Fenomenul MTB tocmai a împlinit 44 de ani. Charlie Kelly, unul dintre inventatori, a postat pozele cu timpii înregistrați la primele curse de dat la vale, pe atunci numite Repacks. Niște fotografii istorice, aș zice... https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2927643920847662&id=100008062475155
 20. Traveller

  În ultimii 3 ani Green Cargo a comandat 16 astfel de locomotive TransMontana, 10 fiind deja în circulație, iar operatorul suedez (de stat) a fost foarte mulțumit de performanță și de raportul calitate/preț. Un producător român se află în plin timp prezent cu produsele lui și are cerere și la interior și din exterior. Deci, exact ce te nemulțumește sau te nedumerește?
 21. E o caracatochiftelniță mixindrilică incocoșabilă, cu care se sapă parapante... pardon, contrapante!
 22. Traveller

  Citesc aici că etapa 19 de zi a fost scurtată de la 258 la 124 km, după proteste ale sindicatului sportivilor: https://www.cyclingnews.com/news/giro-ditalia-stage-19-shortened-to-150km-after-rider-protest/ Ieri am citit că s-a mers la 2 grade pe Stelvio, azi dimineață fiin 13 la locul inițial de start. Nu știu ce ascensiune a rezultat din cei 124 km. Mă amuzau (vorba vine) niște comentarii pe fb, unde îi făceau în diverse feluri pe cicliști, că **ce e aia 124, asta e distanță de amatori, trebuia minim 160-180 km azi**. Sau că **la -25 de grade nu se anulează evenimente la sporturile de iarnă**. Din fericire, ăștia erau o minoritate, care nu realizau că și bicicliștii ăștia, așa profesioniști cum sunt ei, sunt totuși niște oameni, angajați, care cît de cît au dreptul să-și exercite profesia în siguranță.
 23. Traveller

  Ce sistem de coordonate geografice o fi ăla? Că nu sunt nici zecimale, nici în grade/minute/secunde. Pe zecimale, izvorul Oltului s-ar afla la: 46.70 Lat N 25.70 Long E
 24. Traveller

  Ăia, ca să demonstreze superioritatea frînelor pe disc, le țineau trase și pe urcare!
 25. Traveller

  Cum se merge "cu atenție, încetișor" ... ... și cum se merge la maxim (Remus Bonta, locul 2 la CN Downhill 10-12 iulie de la Harghita Mădăraș). Remus Bonta a fost cronometrat la 0.42 s în spatele campionului Mihai Anițan.