gibonu

Moderator
 • Content Count

  4,731
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  312

gibonu last won the day on July 16

gibonu had the most liked content!

Community Reputation

5,644 Excellent

1 Follower

About gibonu

 • Rank
  Senior Member

Profile Fields

 • Localitate
  Bucuresti
 • Biciclete
  Trek 4300

Recent Profile Visitors

12,029 profile views
 1. gibonu

  Putin off-topic, insa nu stiu unde sa o postez. Asadar: "Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a eșuat ieri pe canalul Sulina, în timp ce era deplasat cu ajutorul unor remorchere". Sursa si mai multe detalii: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/spargatorul-de-gheata-de-2-miliarde-de-dolari-construit-in-romania-a-esuat-pe-dunare-1347841 Stie cineva din ce motiv spargatorul de gheata era remorcat si nu naviga cu motoarele proprii? Oare era remorcat ca sa i se faca probele de mare / pe mare (nu stiu denumirea exacta) si apoi dupa aceste probe sa poate fi facuta receptia finala? Ma gandesc ca nu merg remorcat pana in Australia. Multumesc si raman dator.
 2. gibonu

  @Claudiu Moga Bine ai revenit. O tura externa in vremea covidului este lucru mare.
 3. gibonu

  Vineri, 21.09.2018 - Partea a VI-a Marcajul traseului Zidului Berlinului. Masina pentru schimbat bani [din bancnote in fise] pentru plata dulapurilor in care se lasa bagajele. Se pot alege fisele primite. "Scheine" nu stiu ce inseamna, poate ma ajuta vreun vorbitor de germana. Bancnotele pe care le primeste aparatul. De la gara centrala la aeroportul Schonefeld am mers cu S-Bahn, apoi in aeroport formalitatile de imbarcare au mers foarte repede. In autobuzul care ne ducea la avion era un domn roman mai in varsta care le povestea unor tineri ca a vizitat Berlinul de Est cu 40 de ani in urma. Tinerii nu prea erau interesati de poveste, insa mie mi-ar fi placut sa stau de vorba cu acel domn. Insa mi s-a parut prea intruziv sa ma bag in seama cu el. Zborul cu Ryanair nu a avut niciun mintut de intarziere. A aterizat la Bucuresi la ora 19:40 iar la ora 20:11 eram deja in autobuzul 780 in drum spre gara de Nord. Cam asta a fost povestea turei de la Berlin din septembrie 2018. Va urma, sper ca intr-un viitor apropiat, povestea turei de la Berlin din septembrie 2019. Pana atunci, daca are cineva vreo intrebare, cu cea mai mare placere.
 4. gibonu

  @Claudiu Moga Foarte tare. Sa inteleg ca te-ai intors din Dolomiti? Asteptam continuarea povestii.
 5. gibonu

  Pare o veste buna: "Mocănița Sibiu-Agnita va reveni în circulație, după 19 ani de pauză": Sursa si mai multe detalii: https://clubferoviar.ro/mocanita-sibiu-agnita/ Insa, fiind vorba de RO, pana nu vad nu cred.
 6. gibonu

  Vineri, 21.09.2018 - Partea a V-a Daca nu ma insel, prima indepartate simbolica a Cortinei de Fier. Apoi, in vara lui '89, prin interventia directa a lui Gyula Horn, granita dintre Ungaria si Austria a fost deschisa pentru "turistii" RDG-isti din Ungaria, care au taiat-o prin Austria direct in RFG. Despre pace. Fostul primar la Berlinului de Vest a avut norocul sa prinda caderea Zidului si momentul unificarii Germaniei. Final de drum.
 7. gibonu

  Vineri, 21.09.2018 - Partea a IV-a O alta premiera a lui Willy Brand: prima vizita in Israel a unui cancelar vest-german, in iunie 1973. Plus un "important electronic instrument", livrat Israelului de catre RFG, mai pe sub mana. Daca stie cineva mai multe despre asta, raman dator. O scrisoare de la Nixon. Alaturi de Nixon si Kissinger la Casa Alba. Desi in poze aratau bine impreuna, pare ca Brandt si Nixon nu prea s-au halit reciproc. Demisia din functia de cancelar, cauzata inclusiv datorita demascarii lui Gunther Guillaume, un colaborator apropiat al lui Brandt, ca agent al Stasi. Alaturi de Mandela, la Bonn, in iunie 1990. Negociator in eliberarea a 198 de oastateci occidentali din Iraq, in noiembrie 1900.
 8. gibonu

  Daca am inteles bine: Enclavă = stat, inconjurat de teritoriul unui alt stat. Exclavă = portiune a unui stat, compet inconjurata de teritoriul altui stat / altor state. Asadar, ce se vede pe harta respectiva sunt niste exclave vest-germane in teritoriul est-german. Gasesti aici mai multe detalii: https://web.archive.org/web/20160304085918/http://www.berlin.de/mauer/zahlen_fakten/gebietsaustausch/index.en.html
 9. gibonu

  @dan tm Nu stiu. Mi-am pus si eu problema acelor enclave. Incerc sa ma documentez si sa revin cu detalii. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Vineri, 21.09.2018 - Partea a III-a Cancelarul federal Willy Brand [1969 - 1974] in momentul in care a ingenunchiat, din proprie initiativa, in fata Monumentului Revoltei din Ghetoul [evreiesc] al Varsoviei din 1943. Explicatia acestui gest. Relatarea din presa vest-germana a gestului considerat de multi controversat. Ca paranteza, in Varsovia exista Piata Willy Brandt in care se afla un momunet dedicat gestului cancelarului vest-german din 07.12.1970. Ultimele 3 poze sunt facute in decembrie 2012. Vizita la Varsovia nu a fost intamplatoare, ci a facut parte din Ostpolitik, adica politica de deschide spre Est a RFG-ului. Normalizarea relatiilor cu Uniunea Sovietica, fara a renunta la ideea de reunificare germana. Impreuna cu Brjnev in Crimeea, in septembrie 1971. Vizita in RDG. Si Premiul Nobel pentru Pace primit in anul 1971.
 10. gibonu

  @Nexus Ideea era ca trebuia sa stai cu masca pe bot vreo 8-9 ore, indiferent de locul ocupat in tren. Ceea ce nu mi se pare prea confortabil. Iar daca combini asta cu defectarea instalatiei de aer conditionat [se intampla si in Germania, nu doar in RO] atunci disconfortul este maxim. In rest, dupa mintea mea, flexibilitatea [si implicit capacitatea de a renunta la o tura] este unul dintre principiile de baza ale cicloturismului. Din pacate cunosc senzatia pe care o ai cand trebuie sa renunti la o tura, am experimentat-o si eu de multe ori. Dar tot timpul e loc de mai bine. Cand suntem in tura ne adaptam dupa vreme, cand planificam tura ne adaptam dupa vremuri. Noi sa fim sanatosi.
 11. gibonu

  "Alstom a finalizat linia de metrou Dubai Route 2020. Noul proiect, început în iulie 2016 și derulat de consorțiul ExpoLink, condus de Alstom, format și din ACCIONA și Gülermak, constă într-o linie lungă de 15 km – din care 11,8 km se află deasupra solului și 3,2 km în subteran – și o conectare cu Linia Roșie. Extensia metroului are șapte stații, printre care stația Jabel Ali și stația reprezentativă de la Expo. Proiectul este în valoare totală de 2,6 miliarde de euro." Sursa si mai multe detalii: https://clubferoviar.ro/alstom-a-finalizat-linia-de-metrou-dubai-route-2020/ La acest proiect a participat si prietenul meu care proiecteaza material rulant si macarele. I-a ajutat cu 3 drezine si 6 vagoneti. Una dintre acele drezine, produsa in Chitila, pe santierul Dubai Route 2020. Poza este facuta de catre cel care a proiectat-o.
 12. gibonu

  @Nexus Avand in vedere nebunia in care traim, amanarea turei este cea mai buna optiune. N-am vrut sa-ti strict entuziasmul de la prima postare si m-am abtinut sa spun ca nu-i nicio placere sa stai 8-9 ore in tren cu masca pe bot. Plus o multitudine de cazari, unde nu stii cine a stat inaintea ta, cat de bine este dezinfectata camera sau baia, etc. Ar fi fost o optiune o cazare unica, cu plimbari zilnice cu bicicleta prin zona respectiva. Insa asta nu se poate aplica peste tot. In rest, stiu ca nu te incalzeste cu nimic, insa locurile respective tot acolo raman, nu pleaca nicaieri.
 13. gibonu

  Vineri, 21.09.2018 - Partea a II-a Tineretea si exilul din Scandinavia. Politica in Berlinul divizat. Harta orasului in perioada 1945 - 1990. Revenirea in Germania. In calitate de primar [al Berlinului de Vest], alaturi de Kennedy si celebrul discurs al acestuia din Berlin. In vizita la Casa Alba. 1 Mai 1959. Mesaj clar catre Uniunea Sovietica.
 14. gibonu

  @Johnny98 Reiterez ceaa ce ti s-a spus mai sus: mergi la orice magazin de biciclete si roaga-i sa-ti dea o cutie goala din cele in care primesc bicicletele. In mod normal ar trebui sa aibe si sa se bucure ca scapa de un ambalaj voluminos. In plus, aceste cutii sunt special gandite pentru transportul bicicletei (carton mai gros, colturi intarite, manere, etc). Apoi, ca sugestie, vezi daca Atlasib si-a reluat activitatea. Am mai povetit aici pe forum: acum 2-3 ani am trimis o bicicleta la Paris prin intermediul lor, pret 100 Lei. Am pus bicicleta (cu roata fata scoasa si pedalele demonatate) intr-o cutie luata de la un magazin de biciclete, am dus cutia la o agentia Atlasib si asta a fost. Bafta.
 15. gibonu

  Vineri, 21.09.2018 Ziua plecarii. Ultima cafea bauta pe tereasa butoiului. Tasnitoarea din fata garii din Potsdam pe care am remarcat-o abia in ultima zi, desi treceam zilnic prin fata ei. Iar cu o seara inainte, am dat aproape 3 euro pe o sticla de apa de 0,5 litri la un fast-food din gara deoarece la Kaufland era inchis cand am ajuns. Biscuitii identici la pret cu cei din RO. Pentru fumatorii de tigari rulate, tutunul asta de la Camel, usor umed [5 euro / 30 grame] chiar este bun. In gara centrala, un afis prin care calatorii erau indrumati spre alte locatii in care existau cutii pentru lasat bagajul. Unul dintre reperele Berlinului pe care nu am apucat sa-l vad in 2016. Vizita este gratuita. Mesajul de intampinare. O scurta biografie.