gibonu

Moderator
 • Content Count

  3,917
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  209

Everything posted by gibonu

 1. Hai noroc la toata lumea. Povestea primei parti a turei din Germania, precum si detaliile tehnice ale acesteia [avion, tren, cazare, etc] sunt aici: In ultimii ani m-am tot plimbat de-a lungul Canalului Dunare - Marea Neagra: si al Canalului Poarta Alba - Midia Navodari: Asadar, era momentul sa vad si alte canale din Europa si am inceput cu Canalul Main - Dunare. Cateva vorbe despre acest canal. Este situat in Bavaria si face legatura intre fluviul Main [langa Bamberg] cu Dunarea, la Kelheim. Are o lungime de 171 km, 16 ecluze, a fost terminat in anul 1992 si este, alaturi de Canalul Dunare - Marea Neagra, parte integrant din legatura pe apa dulce intre Roterdam si Constanta, prin intermediul fluviilor Rin, Main si Dunare. Mai multe detalii: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhine–Main–Danube_Canal Canalul l-am parcus, doar partial, in sensul Dunare - Main, de la Kelheim la Bamberg. Asadar. Luni, 03.06.2018 Kelheim - Dietfurt 49 km Canalul incepe putin in aval de Kelheim. In planul apropiat este Canalul iar in planul indepartat este Dunarea. Colac de salvare, disponibil in mai multe locuri de pe malul Canalului. Drumul este macadam bine intretinut. Prima ecluza, putin a amonte pe Canal fata de Kelheim. Accesul in zona ecluzei este liber. Oricum nu este nimeni pe acolo, pentru ca totul este automatizat. Vor mai fi detalii despre acest aspect. Portile ecluzei. Un stavilar. Vedere spre amonte. Schema trecerii unui vapor printr-o ecluiza. Stanga cand trebuie sa urce iar dreapta cand trebuie sa coboare. Evolutia traficului de marfa pe Canal in perioada 1992 - 2006. Schema celor 16 ecluze ala Canalului Main - Dunare. Bucata Frankfurt [pe Main] - Passau pe care se vede individaulizat Canalul Main - Dunare. Din schema de mai jos se obseva consumul de energie cu aceiasi cantiatate de combustibil pentru transportului unei tone de marfa. Sau cel putin asta inteleg cu Google Translate. Daca exista corectii, va rog nu ezitati. Comparatii intre tranportul fluvial si cel rutier si feroviar. Legatura pe apa dulce dintre Roterdam si Constanta [si alte canale navigabile]. Harta Canalului Main - Dunare.
 2. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a X-a Locomotiva Siemens Vectron. 500 de bucati pentru OBB. Traseele feroviare Europa - Asia. Fisa tehnica. Cabina de comanda. Interiorul locomotivei. Vagon produs de MAV Start [Ungaria]. Interiorul. Locul pentru persoanele cu dizabilitati. Locul pentru biciclete. Dotat si cu prize. Plus compresor pentru umflat rotile la biciclete.
 3. gibonu

  @Geordan Corvette Am vazut o placa pe vas [poza alaturi de cele cu vasul] pe care scria Ruse - BG. De acolo am presupus ca vasul ar fi bulgaresc. Oricum, multumesc pentru completare.
 4. gibonu

  Chiar pierduti nu suntem. Doar ramasi mult in urma si fara prea multe sanse de dezvoltare. Cate ceva se mai misca si in RO, insa foarte putin comparativ cu Europa civilizata.
 5. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a IX-a Trecem la tramvaie. Skoda ForCity Clasic. Inteleg ca capacitatea totala de transport este de 191 de persoane, dintre care 56 pe scaune [calculat la 4 persoane pe metrul patrat]. Interiorul. Si mai tare "The passenger compartment also contains two large multipurpose rooms for up to four wheelchairs or prams, or 4-6 bicycles." Sursa: https://www.skoda.cz/en/references/tramcar-forcity-classic-chemnitz/?from=prod Adica in Germania si alte tari civilizate te poti urca cu bicicleta in tramvai iar in Bucuresti nu ai voie sa te urci cu bicicleta in lifturile de la metrou. Si ne mai miram ca nu avem nicio treaba cu conceptul de mobilitate urbana. Siemens Avenio, dotat cu sistem de avertizare in caz de coliziune. Interiorul.
 6. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a VIII-a Siemens Desiro City Classs 717, pentru piata britanica. Interiorul. Despre WI-FI si folosirea prizei. Doar o singura priza pentru 2 pasageri. Prototipul Desiro Cityjet Eco, care poate fi operat si pe baterii. Interiorul. Si priza din tavan. Excavatorul care se urca pe calea ferata. Toate accesoriile se pot cupla / deculpa de bratul excavatorului automat, fara sa fie nevoie de interventia umana pentru pozitionat, pus sigurante, etc. Cu putina imaginatie, chiar si un ATV poate merge pe calea ferata.
 7. gibonu

  @Mookyama Nu-i nimic Star Trek, este doar realitatea din niste tari civilizate, conduse de niste oameni responsabili si vizionari care au inteles necesitatea dezvoltarii transportului in comun inter si intra urban. Comparativ cu RO, unde ideile de dezvoltare sunt la nivelul anilor '70 [ca sa nu spun anii '60] unde doar automobilul conteaza. Referitor la mersul cu trenul prin Germania, din experienta mea limitata din iunie anul asta, oamenii mi s-au parut comunicativi. Iar in cazul meu a fost direct in engleza, pentru ca, din pacate pentru mine, n-am nicio treaba cu limba germana.
 8. gibonu

  @dan tm Multumesc pentru explicatie. Sa inteleg ca solutia pull - push este adoptata pentru a nu se mai pierde timpul cu manevrele de mutare a locomotivei la capatul trenului [functie de directia de mers]? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a VII-a Camioane care se pot urca pe calea ferata. Metroul din Sofia, produs de Siemens si Newag Postul de conducere. Interiorul.
 9. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a VI-a Un tren etajat produs de Skoda. Folosit pe linia expres Munchen - Nurnberg. Parterul, cu cate o priza per pasager. Scara de acces la etaj. Etajul. Locul pentru biciclete de la parter [a se observa rampa de acces din stanga]. Cam asa arata trenul. Daca am inteles bine, conceptul ''push-pull'' presupune faptul ca trenul are vehicule tractoare la ambele capete si ca unul trage si altul impinge. Detaliile si explicatiile mai clare sunt binevenite. Locomotiva [Skoda] Emil Zatopek. Emil Zatopek a fost un mare atlet cehoslovac, printre alte a castigat 3 medalii olimplice de aur la Helsinki in '52, la probele de 5000 metri, 10000 metri si maraton. I se spunea "omul locomotiva". Mai multe detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Zátopek Asadar, o locomotiva dedicata ''omului locomotiva''. Frumos gest din partea cehilor.
 10. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a V-a Newag [din Polonia] Impuls 2. Boghiu comun pentru doua vagoane. In cabina mecanicului. Interiorul. Priza si mufa USB. Tot de la Newag, locomotiva Dragon 2. Cabina mecanicului. In interiorul locomotivei. Rezervoarele aste sunt pentru aerul comprimat necesat actionarii sistemului de franare?
 11. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a IV-a Vagon pentru carat busteni, fabricat la Poprad, in Slovacia. Bombardier Talent 3. Boghiu comun pentru doua vagoane. Trenul din pozele de mai sus este folosit de OBB [Caile Ferate Austriece] sub denumirea de CityJet. Spatiul pentru biciclete nu putea lipsi si este dotat inclusiv cu prize. Suportul pentru schiuri. Interiorul. Fereastra pana aproape de podea. Plus prize pentru pasageri. Pentru inceput, trenul va incepe sa circule din 2019 in landurile vestice ale Austriei, Tirol si Voralberg. In plus, 6 dintre cele 25 de trenuri pentru Tirol vor fi inmatriculate [daca asta o fi denumirea corecta] si in Italia, astfel incat trecerea in Tirolul de Sud, prin pasul Brenner sa fie posibila fara sa mai fie necesara schimbarea trenului. Sursa informatiilor de mai sus: https://www.bombardier.com/en/media/newsList/details.bt_20190919_oebb-cityjet-talent-3-showcased-for-the-very-first-t.bombardiercom.html
 12. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a III-a Trenul etajat Stadler Kiss [Dosto in Suedia]. Scara de acces la etaj. Interiorul. Cu cate doua prize pentru fiecare pasager. Parca astea se numesc locuri familiale. Toaleta. Probabil ca acest afis nu este pus degeaba. Prezenta Stadler in Europa, Africa si Asia.
 13. gibonu

  Intelegerea dintre parti poate constitui titlu executoriu si fara interventia instantei, daca partile convin astfel. Insa astea sunt niste detalii pe care un avocat sau un notar le stie bine. @tzunoi Ce spui tu este varianta ideala. Din pacate, greu de crezut ca este si cea reala.
 14. gibonu

  Avand in vedere ce scrie mai sus, pare putin probabil ca taximetristul sa fie dispus sa achite, de buna voie si integral aprox. 3000 Lei. In cazul in care iti propune plata in rate, varianta asta trebuie foarte clar stabilita, sigur stie avocata sa te indrume. Referitor la RCA (cand veti ajunge acolo), asteapta-te si aici la probleme. Cel mai probabil are un RCA ieftin la jepcari de genul Euroins sau City, care sunt specialisti in ne-plata, tergiversare etc. Bine ca nu mai exista Astra si Carpatica. Presupun ca ai numarul de inmatriculare al vehicului, astfel incat poti vedea (link-ul de mai jos) unde avea RCA in ziua evenimentului: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca Bafta.
 15. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Partea a II-a Stadler Flirt [Electrical Low-Floor Multiple Unit Flirt]. Flirt nu se refera la vrajeala gagicilor cu este un acronim, respectiv Fast Light Innovative Regional Train. Unele vagoane au boghiu comun, altele au boghiuri individuale. Daca stie cineva sa explice care este motivul alternantei boghiurilor, il rog sa nu ezite. Interiorul. Suport pentru schiuri. Alt Stadler Flirt [Bi-Mode Multiple Unit]. Construit pentru piata feroviara din Anglia. Interiorul. Modelul britanic de priza si USB. Panoul informativ pentru calatorii din tren. Noua generatie de trenuri pentru S-Bahn-ul din Berlin [incepand cu anul 2020]. Construite in comun de Siemens si Stadler. De la Berlin, pentru Berlin. Interiorul. Si, bineinteles, locurile pentru biciclete.
 16. gibonu

  Prin amabilitatea unui coleg de pe alt forum, un film despre cum lucreaza si ce face lama din poza de mai sus si dispozitivul din spatele ei [care nu se vede in poza]:
 17. Asa gandeam si eu, insa am avut noroc ca mi-am luat niste palme dupa ceafa si m-am linistit. 3000 de Euro pentru o motocicleta noua de 125 cmc sunt bani aruncati. Nu te ajuta prea mult, te vei plictisi repede de ea si apoi va fi cam greu sa o vinzi. Cum ti-a s-a mai spus aici, viteza de peste 100 km/h este doar vis umed pe o moto de 125 cmc. Singura recomandare pe care pot sa o fac pentru cineva care vrea sa se apuce de moto este BMW F 650 GS. Asta a fost prima mea motocicleta. Este foarte docila, foarte prietenoasa, foarte usor de manevrat. Pe scurt, ideala pentru inceput de drum in domeniul asta. Era putin mica pentru mine (am 1,90 inaltime si, pe atunci, cam 115 kg) si am schimbat-o dupa 2 ani. Pe scurt, nu motocicleta te omoara, pentru ca nu se accelereaza singura. In afara de anumite cazuri, tot timpul in caz de accident este vina celui de la ghidon. Pana la moto, la echipament (genunchiere, protectie, casca, manusi, etc) te-ai gandit? Bafta.
 18. gibonu

  InnoTrans - Berlin - 18.09.2018 Hai noroc la toata lumea. Prin bunavointa unui prieten, am primit un permis de acces la InnoTrans, expozitia feroviara mondiala. Mai concret: "InnoTrans is the leading international trade fair for transport technology and takes places every two years in Berlin" Sursa: https://www.innotrans.de/en/AtAGlance/Overall/ Expozitia a avut loc la centrul expozitional numit Berlin Messe [vestul Berlinului], care este de vreo 20 de ori mai mare comparativ cu Romexpo de la Bucuresti. Permisul de acces. Neam de neamu' meu n-a avut pana acum calitatea de expozant la InnoTrans. Pe langa faptul ca am avut posibilitatea de a intra 4 zile la rand la InnoTrans [am fost doar o singura zi], in baza permisului de acces am avut si 4 zile de transport public gratis in Berlin, zonele A-C, adica inclusiv in Potsdam. Alfel, biletul de intrare pentru o zi ar fi costat 48 de Euro cumparat online sau 90 de Euro cumparat de la casa de bilete. Si in cazul biletului exista trasport public gratuit, zonele A-C, pentru ziua de valabilitate. La Berlin Messe am ajuns cu S-Bahn-ul, statia Messe Sud, deservita de liniile S3 si S9. Ca fapt divers, unul dintre capetele linei S9 este la aeroportul Schonenfeld. Adica pe nemti i-a dus capu' sa uneasca unul dintre aeroporturi cu centrul expozitional al orasului. Intrarea, pe langa cele trei tomberoane. Controlul a fost foarte lejer, doar mi s-a scanat codul QR de pe permisul de acces. Incepe expozitia. Ca de obicei, corecturile si completarile sunt binevenite. Povestea turei de la Berlin va veni intr-o poveste separata. Un buldo-excavator care se urca pe calea ferata. Dotat inclusiv cu o nacela pentru lucru la inaltime. Probabil lama pentru indepartat / nivelat terasamentul caii ferate. Locomotiva cu abur, functionala, tocmai pleca cu spatele cand am ajuns in zona. Un vagon care transporta vehicule. Nivelul inferior. Crestere, de la 9 la 11 vehicule. Cateva detalii [desi in poza sunt 12 vehicule].
 19. gibonu

  @MTBR Bunul simt este una si realitatea romaneasca este cu totul alta. Poate gresesc, insa imi este greu sa cred ca politistul isi va recunoaste gresala si isi va cere scuze. @Invitat special Declaratia, cat si pozele, sigur exista. Se arhiveaza, nu se arunca nimic la gunoi. Ideea este ca Tony sa obtina pozele facute de politist, astfel incat sa poata dovedi ca avariile bicicletei provin din evenimentul rutier respectiv. Ar mai exista si varianta imaginilor, in cazul in care in locul evenimentului exista camere.
 20. gibonu

  Vineri, 08.06.2018 Calatoria cu trenul Bamberg - Nurnberg - Sttutgart Gara din Bamberg. Cineva s-a gandit, simplu si eficient, la biciclisti. Liftul, care face legatura intre platforma garii si tunelul care trece pe sub linii. Se observa ca este loc suficient pentru bicicleta. Cate un lift similar exista pentru fiecare peron al garii. Un tren Regio diesel, fost Adtranz, actual Bombardier. Mai multe detalii despre tren: https://en.wikipedia.org/wiki/DBAG_Class_612 Trenul cu care am mers pana la Nurnberg, un Bombardier Talent 2. Mai multe detalii despre tren: https://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_Talent_2 Bicicleta, mascata de bicicleta unui neamt care cobora tot la Nurnberg. Interiorul. Schimbarea trenului la Nurnberg. In gara era o aglomeratie foarte mare si mi-a luat ceva timp ca sa schimb peroanele. In lift nu s-a pus problema sa ma urc cu bicicleta pentru ca erau deja alti biciclisti la coada. Asa ca am luat-o usor pe scari, atat la coborare cat si la urcare. Nu a fost vreun efort prea mare, insa ia ceva timp, pe care din fericire il aveam la dispozitie. Asadar, este utila o fereastra de cel putin 15 minute intre trenuri. Asta nu se aplica atunci cand trebuie schimbate peroane comune, cum ar fi de la 1 la 2. Vagonul pentru biciclete din trenul IC 2062. Fiind ultimul vagon, avea si post de conducere. Astfel, am aflat ca trenul mergea cu o viteza de 160 km/h. Aproape tot drumul am fost singur in vagon, insa cu vreo ora inainte de Sttutgart vagonul pentru biciclete s-a umplut de un grup de vreo 15 copii, de vreo 10-12 ani. Pana aici nimic deosebit, doar ca boracii aia cred ca erau surzi, pentru ca tot timpul urlau unii la altii si nu pareau ca pot avea o conversatie la volum mai mic. Pe scurt, m-au terminat. In plus, in vagonul pentru biciclete aerul conditionat nu prea functiona. Mai aparea nasul, mai deschidea panoul electric al vagonului, mai pornea aerul conditionat, etc. Partea mai nasola a fost ca trenul IC 2062, bucata Nurnberg [17:39] - Sttutgart [19:53] a ajuns la Sttutgart cu 35 de minute intarziere. Intarzierea a fost acumulata langa Sttutgart si in zona de triaj a garii. Pur si simplu trenul mai mult statea pe loc iar cand se punea in miscare nu dura mai mult de 1 minut pana sa se opreasca. Asadar, intarzieri exista si la case mai mari, nu doar la CFR Calatori. Si mai tare a fost faptul ca trenul a stat vreo 5 minute pe peronul garii Bad Cannstatt, gara care era foarte aproape de campingul in care urma sa stau in Sttutgart. Insa n-am putut sa cobor pentru ca usile trenului nu se deschideau. Am incercat de cateva ori, insa nimic. In plus, profesoara care ii insotea pe copii galagiosi, mi-a explicat, direct in engleza, ca incerc degeaba sa cobor, pentru ca trenul nu are oprire programata la Bad Cannstatt astfel incat usile nu se pot deschide. Intr-un final am ajuns la Sttutgart. Am fumat o tigara pe peron, dupa care am plecat spre camping. La capatul peronului, boracii galagiosi asteptau tacuti iar profesoara discuta, destul de ingrijorata, cu una in unifoarma cailor ferate care butona, la fel de ingrijorata, o tableta. Probabil ca din cauza intarzierii de 35 de minute au pierdut trenul de legatura si acum cautau alte variante de transport spre destinatie. Cam asta a fost. Daca are cineve vreo intrebare, cu cea mai mare placere.
 21. gibonu

  Nu-i vorba de limita de timp in care trebuie declarat accidentul, ci de faptul ca "La final ne-a pus pe amandoi sa scriem in josul foii, pe declaratie ceva de genul : "Nu mai solicitam cercetarile politiei" Adica partile implicate s-au impacat si isi rezolva amiabil problemele. In cel mai rau caz, daca am inteles bine descrierea, ar fi fost vorba de o culpa comuna. Presupunem ca biciclistul nu a folosit pista care exista, este marcata, omologata, etc. Insa si soferul avea obligatia de a se asigura la schimbarea directiei de mers [sigur este mentionata obligatia asta in Codul rutier actual]. Situatia concreta, in cel mai bun spirit romanesc, a fost ca politstul nu a vrut sa-si bata capu' cu situatia asta mai complicata.
 22. gibonu

  @paulrad Nu-i nicio graba cu povestea turei. Referitor la greutate, la tura din Germania din iunie, bagajul a avut 23 kg iar bicicleta [cu sa si portbagaj, inclusiv husa de la Vaude] 16 kg. Sau cel putin asa a aratat cantarul de la aeroport. Ce inseamna exact "Hainele de vreme rea"? Banuiesc ca nu se refera la echipamentul pentru ploaie. "cablu adaptor priză camping" este ce se vede in poza de mai jos? Hartile nu le-ai carat degeaba. Dupa cum ti-a spus si @majikstone oricand poate aparea un drum inchis, blocat, etc si sa fie nevoie sa schimbi traseul. Intr-adevar, azi o poti rezolva cu Google Maps pe telefon sau soricarii precum aparat GPS. Insa niciodata nu este bine sa te bazezi exclusiv pe astea [baterie descarcat, lipsa semnal, probleme de soft, etc]. Cat despre "teleobiectiv 70-200mm" asta e, arta foto cere sacrificii. Personal, pe biciccleta, prefer oricand 15 kg in plus pe portbagaj comparativ cu un rucsac de 5 kg in spate. Legat de frane, care este circumferinta discurilor pe care le folosesti. Referitor la cort, nu mi se pare dificil sa iesi din el [am 1,90 inaltime si vreo 100 kg]. Poate m-am obisnuit eu prea mult cu cortul.
 23. gibonu

  @TonY ^.^ Asta cu "Nu mai solicitam cercetarile politiei" nu cred ca te ajuta. Mie imi suna a caz inchis. Concret, avariile existente la bicicleta trebuie legate de evenimentul care a avut loc vinerea trecuta. Adica iti trebuie o constatare de la Politie in care sa fie consemnate avariile existente. Intereseaza-te daca ai acces la pozele pe care ai spus mai sus ca le-a facut politistul. Sper sa gresesc, insa mi-e greu sa cred ca acum, la aproape o saptamana de la accident, te mai poti duce la Politie si obtine constatarea respectiva. Bafta.
 24. gibonu

  @paulrad In primul rand, felicitari pentru tura facuta. Din punctul meu de vedere, nu are nicio relevanta faptul ca nu ai facut tot ce ti-ai propus. Daca ar iesi totul conform planificarii, cicloturismul ar deveni o stiinta exacta. Cat despre "ar fi trebui sa încep tura invers, cu Alpii", mi-am facut datoria si ti-am sugerat de doua ori sa modifici traseul. Ar fi foarte util daca ai putea da cateva detalii despre bagajele pe care le-ai avut in tura si mai ales la ce te-ai referit prin "cu ceva mai puține bagaje". Nu in ultimul rand, asteptam povestea turei, atunci cand va fi posibil.
 25. gibonu

  Vineri, 08.06.2018 - Partea a IV-a Forchheim - Bamberg Aprox. 30 km Prin Bamberg. Biserica Sfantul Martin. Daca nu ma insel, ciresele din poza de mai jos nu sunt din Franta, ci din regiunea germana Franconia, in care se afla si orasul Bamberg [Franconia Superioara]. Mai multe detalii despre Franconia: https://en.wikipedia.org/wiki/Franconia Sparanghel, 3 Euro kilu'. Ultima poza de pe Canalul Main - Dunare. Mi-ar fi placut sa ajung pana la confluenta Canalului cu fluviul Main, insa nu le poti avea pe toate in aceiasi tura.