gibonu

Moderator
 • Content Count

  4,257
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  224

Everything posted by gibonu

 1. gibonu

  18.04.2019, pe Olt, in amonte de Slatina. Simetrie simpla. Simetrie dubla. 19.04.2019 - Deveselu, judetul Olt.
 2. Sambata, 06.04.2019 - Partea a VII-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Urmeaza etajul muzeului, plin de exponate interesante, grupate tematic. Fieraria. Atelierul de tamplarie. Scola. Bacania. Pentru cei mai tineri, ce se vede in poza de mai jos este o lampa cu gaz. La o lampa asemanatoare imi faceam lectiile pe la finalul anilor '80, atunci cand se intrerupea furnizarea curentului electric. Treaba asta se intampla zilnic, nu in vreun sat izolat, ci intr-un cartier din periferia Bucurestiului. Noi atunci nu stiam, insa Ceausescu era un vizionar: sarbatoream Ora Pamantului in fiecare zi, cateva ore. Primaria. Apel catre agricultorii din tinutul Marea. Tinutul Marea se vede identificat pe harta de mai jos. Spre rusinea mea, pana acum nu stiam de existenta tinuturilor din Romania Mare. Trepied pentru "hotarnicie".
 3. gibonu

  @BodoC Mai 2016, zbor Berlin [Tegel] - Bucuresti, operat de Air Berlin. Cand am ajuns acasa am constatat ca din bricheta Zippo, lasata la bagajul de cala, lipseau vata si fitilul. Dupa ce m-am uitat mai bine in valiza, am gasit o foaie A4 tiparita, in germana si engleza, in care scria ca in baza legii ..., la al doilea control de securitate, au fost confiscate urmatoarele obiecte [vata si fitilul erau scrise cu pixul]. Asadar, dupa episodul asta nu ma mai mira absolut nimic legat de controlul de securitare inainte de urcare in avion. Si, desi ma repet, datorita controalelor si restrictiilor, in curand ne vom urca in curu' gol in avion.
 4. gibonu

  @Nexus Sugestia mea este sa nu risti, pentru ca este foarte posibil sa nu poti imbarca o astfel de bicicleta in avion. Cum s-a spus mai sus, este foarte posibil sa nu treaca de controlul antitero, caz in care nu mai conteaza daca compania aeriana o accepta sa nu la transport. Scuze daca intrebarea este tampita (n-am avut pana acum astfel de bicicleta): exista vreo posibilitate de a goli amortizorul de aer si apoi la destinatie sa-l reumpli?
 5. gibonu

  Joi, 18.04.2018 Bucata Piatra Olt - Caracal cu trenul Regio, cu trenul Regio 9065. Mai exact, cu automotorul seria 77 [denumit si seria 900]. Urcarea bicicletei este putin dificila, insa cu putin rabdare si ceva inventivitate se rezolva. Locul gasit pentru bicicleta, la mijlocul automotorului, langa motor. In plus, inainte de a ma urca cu bicicleta in tren, am dat dovada de inteligenta maxima si l-am intrebat pe nas daca usa de la mijloc nu se deschide. Omu', dupa ce s-a uitat putin ciudat la mine, m-a asigurat ca usa respectiva se deschide, insa acolo se afla amplasat motorul. Scaune de platic. Toaleta. Cabina mecanicului, cate una in fiecare capat al automotorului. Automotoarele seria 77 au fost construite la uzinele Astra Arad si Malaxa Bucuresti in perioada 1936-1950 [am scris bine cifrele]. Sursa: https://www.petroutilaj-3drd.ro/automotor-seria-900 In perioada 1960-2008 automotoarele au fost modernizate in trei etape la Marub Brasov, apoi inca odata in 2010 la Petroutilaj 3DRD. Sursa fotografiei de mai sus si alte detalii interesante: http://transport-in-comun.ro/forum/viewtopic.php?f=70&t=423 Automotorul cu care am mers face parte dintre cele care au trecut pe la Petroutilaj 3DRD. Uneori, circula cu aproape 70 km/h. Geamurile erau fixe, motiv pentru care l-am intrebat pe nas cum se descurca vara [automotorul nu este dotat cu aer conditionat. Aceasta mi-a spus ca vara geamurile sunt schimbate cu unele care se pot deschide. Automotorul are suspensia similara cu cea a vagoanelor de marfa, adica spre deloc. In timpul mersului te zdruncina bine, atat de bine incat nu poti citi ziarul. Comparativ, cu o zi inainte am mers pe bucata Caracal - Piatra Olt cu Sageata Albastra [Siemens Desiro] cu suspensie pneumatica si nu am simtiti niciun fel de disconfort. Pe langa faptul ca zdruncina bine, in timpul mersului zgomotul este la nivel inalt, cam ca la discoteca. Daca vrei sa vorbesti cu cel de langa tine, cam trebuie sa urlii. Asadar, CFR Calatori sta foarte bine la capitolul material rulant, incat circula cu automotoare [modernizate] cu o vechime de minim 70 de ani.
 6. gibonu

  @Nexus Daca te ajuta cu ceva informatia, tot timpul la formalitatile de imbarcare am fost intrebat daca rotile sunt dezumflate. In 2017 la Beauvais, gagica de acolo chiar m-am rugat sa deschid husele si sa stang cu mana anvelopa ca sa fie sigura ca rotile sunt dezumflate. Bafta.
 7. gibonu

  @ciomby Pretul nu este fix, depinde de distanta pe care o parcurgi cu bicicleta in tren. In cazul meu a fost cu 20 de Lei mai mult comparativ cu situatia in care trenul ar fi avut vagon cu locuri pentru biciclete. Ca trenul era o Sageata albastra in care in anii trecuti se putea transporta fara probleme bicicleta, cu bilet online, e alta problema. La fel, trenul este marcat din fabrica cu semnul pentru bicicleta, insa azi acesta situatie este ignorata.
 8. gibonu

  @EyesOnly Biletul pentru mine a costat 43,42 Lei, cu reducere 30% (25% in baza cardului Tren Plus si 5% reducere standard la achizitia online). Daca as fi cumparat biletul de la casa de bilete ar fi costat 59,60 Lei. L.E. In completare la ceea ce a spus @Action: "Dacă la verificarea legalității călătoriei personalul de tren constată călători care sunt însoțiți de o bicicletă și nu prezintă biletul de transport bicicletă, se va aplica tariful pentru bagaje voluminoase, pentru zona kilometrică corespunzătoare legitimației de călătorie a călătorului (o bicicletă se consider că are 15 kg). În cazuri bine justificate în care gradul de ocupare al trenului respectiv este aproape de 100% sau peste, personalul de tren poate interzice îmbarcarea călătorilor cu biciclete, dacă aceștia NU posedă bilete de bicicletă pentru trenul respectiv." Sursa: https://www.cfrcalatori.ro/transportul-bicicletelor-si-schiurilor/ Tariful pentru bagaje voluminoase l-am postat eu mai sus. Asadar, avand in vedere cele de mai sus, precum si experienta mea de saptamana trecuta, inteleg ca te poti urca cu bicicleta in orice tren cu conditia sa platesti tariful pentru bagaje voluminoase. Singura exceptie este atunci cand trenul este foarte aglomerat (grad de ocupare de 100% sau peste).
 9. gibonu

  17.04.2019 Trenul IR 1521, bucata Bucuresti Nord - Dragasani. Pentru mine aveam bilet cumparat online, pentru bicicleta urma sa ma intelg cu nasul [nu exista posibilitate de online la acest tren]. Inainte de a ma urca in tren am vorbit cu omul iar acesta mi-a spus ca biletul de bicicleta va coasta 30 de Lei. Bicicleta in tren. Inainte de plecare trenului din Bucuresti Nord, a aparut nasul ca sa-mi emita biletul pentru bicicleta. I-am spus ca nu am nevoie de bilet, insa el mi-a raspuns "E mai bine sa-ti dau bilet". Traducerea: va fi supra-control asa ca ia biletul de la mine pentru ca este mai ieftin comparativ cu pretul la care as fi fost tarifat de catre supra-control. Nasul a avut dreptate, aproape imediat dupa plecarea din Bucuresti au aparut doi supra-controlori. Biletul pentru bicicleta. Greutatea standard a bicicletei este 15 kg conform regulilor CFR Calatori. Plus tariful per kg in functie de distanta. Sursa: https://www.cfrcalatori.ro/intrebari-frecvente/
 10. gibonu

  @Traveller Niciodata nu m-am tocmit cu nasul. In trenul Regio i-am dat 5 Lei iar in IR i-am dat 10 Lei. Adica tariful standard, oficial. Tot timpul nasul a fost multumit. Singurele exceptii au fost distantele scurte, cum ar fi Slobozia - Ciunita sau Medgidia - Poarta Alba / Murfatlar cand i-am dat nasului 3 Lei. Asadar, cel putin in cazul meu, nu se pune problema "tot un fel de gratuitate" [am promis ca nu mai folosesc termenul mentionat de tine]. Intr-adevar, in caz de supracontrol platesti ceva pentru 400 km. In final, am propus doar o varianta alternativa pentru un drum cu bicicleta in tren de la Bucuresti la Herculane. Daca are vreo relevanta, in septembrie 2009 am mers cu trenul de noapte, cu 2 biciclete de la Bucuresti la Herculane, apoi a urmat o tura pe Clisura sarbeasca si final la Vidin. Tin minte ca si atunci vagonul a fost salon, fara compartimente. Propun sa revenim la discutia care face obiectul prezentului topic. Pentru trasnportul bicicletei in tren exista deja un topic dedicat.
 11. gibonu

  @Traveller Nu-i nici tragi-comedie nici dubla masura. Este doar o incercare de a rezolva o problema. Problema = lipsa posibilitatii de a calatori cu bicicleta in majoritatea trenurilor din RO, in UE, anul 2019. Comparativ cu Europa civilizata, unde trenul vine din fabrica cu locuri pentru biciclete. Din proprie experienta iti spun ca doua biciclete, cu ghidoanele aliniate paralel cu cadrul, nu incurca pe nimeni la capetele trenului IR (nu la trecere dintre vagoane). Am mers asfel de cateva ori pe bucata Buc - Constanta, am pus si poze in topicul dedicat. La fel de bine as putea si eu sa intreb de ce il indemni pe om sa mearga cu cele doua trenuri Regio (Craiova - Orsova si Orsova B. Herculane), pentru ca acele trenuri nu sunt dotate cu vagon cu loc special pentru bicicleta. Sau cel putin asta se vede pe site-ul CFR. Ca si asta este contrara Regulamentului. Din pacate, asta este realitatea din RO: de cele mai multe ori te intelegi cu nasul daca vrei sa te urci cu bicicleta in tren. Daca nu, stai acasa, pleci cu bicicleta pe masina, etc. In rest, nu inteleg care este legatura intre gratuitatea oferita studentilor strict din motive electorale si transportul bicicletei?
 12. gibonu

  @Stefan78 Sau mai poti lua unul dintre cele 3 trenuri IR (IRN-ul este cam peste mana datorita orele de plecare si sosire) pana la Baile Herculane si te intelegi cu nasul. Inainte de a te urca in tren, il rogi frumos sa te lase cu bicicleta in tren, ii dai de inteles ca ii iese si lui de-o bere, ii spui ca te urci la unul dintre capetele trenului si ca vei alinia ghidonul paralel cu cadrul astfel incat bicicleta sa ocupe cat mai putin loc in tren si sa nu incurce deplasare altor calatori. Pentru alinierea ghidonului paralel cu cadru, fie: - scoti roata fata; - slabesti suruburile de la pipa (personal prefer varinata asta). Bafta.
 13. Sambata, 06.04.2019 - Partea a VI-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Un Lanz Bulldog pe pneuri. Made un U.S.A. In Lanz Bulldog similar cu cel expus in interiorul muzeului. Aleea tractoarelor. Prin amabilitate unor colegi de pe alt forum, am alfat ca motorul semi-diesel are bujie incandescenta care aprinde combustibilul, diferit fata de motorul clasic diesel unde combustibilul se aprinde prin compresie. Motorul semi-diesel este in doi timpi si are o compresie mai mică compatativ cu motorul clasic diesel dar mai mare ca la motorul Otto. Denumirea in engleza este hot bulb engine: https://en.wikipedia.org/wiki/Hot-bulb_engine In alta ordine de idei, un site foarte interesant despre tractoare: http://www.tractordata.com/ Cateva cantare. Locomobil fabricat in anul 1904. Afise din alta epoca. Tavalug folosit pentru spargerea bulgarilor de pamant.
 14. gibonu

  Se mai intampla si astfel de tragedii. Asteptam rezultatul final al anchetei pompierilor. Cu siguranta Notre Dame va fi refacuta. Din pacate nu avem aceiasi siguranta referitor la bisericile sasesti din Transilvania care stau sa cada.
 15. Sambata, 06.04.2019 - Partea a V-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Atelierul de restaurare. International Harvester. Deutz. HSCS. Fordston. Plus fisa tehnica.
 16. @ciomby Multumesc. Ingroparea utilajelor cam este legenda. Doamna cusode mi-a spus ca niciunul dintre tractoarele expuse in muzeu (detalii pe parcursul povestii) nu a fost ingropat, ci depozitat prin diverse spatii de la suprafata. Daca ar fi stat aproape 50 de ani in pamant, ruginea si mama lui de Lanz Bulldog. Plus ca au existat zone in RO, in special in zonele de deal / munte unde nu s-a facut colectivizare. Am mai intrebat-o pe doamna custode daca fostii proprietari au vandut sau au donat tractoarele catre muzeu, insa dansa mi-a dat un raspuns elegant, respectiv "asta este un detaliu de contabiltate pe care nu-l cunosc".
 17. Sambata, 06.04.2019 - Partea a IV-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Incepe partea spectaculoasa, cu un tractor Lanz Bulldog. Reprezentanta din RO a uzinelor Lanz. Scaun cu suspensie mecanica. Roata dreapta spate. Datele tehnice. Daca poate cineva sa explice ce inseamna "semi diesel" raman dator. Seceratoare. Locomobil. Vanturatoare care era actionata [prin curea] de catre locomobil.
 18. @dan tm Prizonierii de pe fronutul de vest au fost deportati in Baragan iar prizonierii romani au fost deportati in Alsacia [pe atunci posesiune germana] unde n-au avut delor o soarta prea buna. Azi exista in Alsacia cateva cimitire ale prizonierilor romani morti de foame, epuizare sau diverse boli. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sambata, 06.04.2019 - Partea a III-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Urmeaza Muzeul National al Agriculturii, obiectivul principal al zilei respective. Biletul de intrare costa 5 Lei iar taxa foto este 20 Lei. Pe timpul vizitei am fost instotit de doamna de la casa de bilete, care era si custodele muzeului. Prezenta ei a fost foarte discreta, insa a stiut sa raspunda la tot ce am intrebat. Incepe vizitarea. Masina de splat, calitate germana. Despre marea proprietate care ''se tinea in pas cu stiinta''. Porumb adus in Statele Unite cu cufarul. Damigeana plata n-am mai vazut pana acum. Pompa pentru tras vinul. Nici sifon dublu-corp n-am mai vazut. Tambal intr-o stare nu prea buna.
 19. @dan tm Muzeul este foarte, foarte tare. Curand ajungem si acolo. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Sambata, 06.04.2019 - Partea a II-a Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Ialomita vazuta de pe podul pietonal si pentru conducte de la intrarea in Slobozia. Structura metalica arata interesant, pacat ca nu este intretinuta. M-am bucurat sa vad ca cineva s-a gandit [printre altii] si la biciclisti si a montat un plan inclinat langa scara. Monumet ridicat in memoaria alegerianului Gherainia Mohamed. Mai multe detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Gherainia Mi-a placut faptul ca in Slobozia toate trecerile dintre strada si trotuar sunt nivelate, lucru care in Bucuresti, de cele mai multe ori, nu se intampla. Gunoiul si educatia. Monumet ridicat in memoria celor care au murit in Decembrie 1989. Dirijorul si compozitorul Ionel Perlea.
 20. gibonu

  @buha In primul rand, bine ai venit pe forum. In al doilea rand, poate te ajuta povestea asta la documentare: Alaturi, in sectiunea Ture, Plimbari, Calatorii mai sunt cateva povesti din zona Brasovului. Bafta.
 21. gibonu

  Sambata, 06.04.2019 - Gara Ciulnita. Trenul Regio (operat de CFR Calatori) Calarasi - Ciulnita - Calarasi, compus dintr-un singur vagon. Am inteles ca in timpul saptamanii este cam inghesuita situatia in acest unic vagon. In alta ordine de idei, locul pentru biciclete in ICE 4, tren care circula cu o viteza maxima de 230 km/h sau 250 km/h, in functie de numarul de vagoane din compunerea trenului. Sursa: https://www.railwaygazette.com/news/traction-rolling-stock/single-view/view/db-stops-accepting-ice4-trains-after-welding-issues-discovered.html
 22. Sambata, 06.04.2019 Gara Ciulnita - Slobozia 29 km Hai noroc la toata lumea. Bucuresti Obor [07:45] - Ciulnita [09:30] cu trenul Regio 8011 operat de CFR Calatori. Pret 9,75 Lei [cu reducere de 25% oferita de cardul Tren Plus]. Plus 5 Lei dati nasului pentru bicicleta. Bucata din calea ferata Bucuresti - Constanta care merge paralel cu autostrada A2. Bicicleta a stat foarte bine in spatiul liber din capatul ultimului vagon. Spatiul de depozitate vazut mai de la distanta. Gara Ciulnita. Mesaj contradictoriu. Acoperisul peronului tot in stadiul de proiect a ramas. Merdeneau din gara Ciulnita a ramas la fel de buna, uscata si fara nicio urma de ulei. Daca avea si branza ar fi fost perfecta. In timp ce rumegam coca din merdenea in gara a aparut un marfar cu multe vagoane. Aproape de gara Ciulnita am virat stanga spre Slobozia, pe DN 21. Obiectivul principal al zilei nu era prea departe. Schimbare de judet. O ruina industriala aproape de intrarea in Slobozia. Intrare in Slobozia. Pedalatul pe DN 21 a fost ok, Drumul era cam aglomerat, mai ales trafic greu, insa nimic de speriat. Doar vreo 2 claxoane discrete, de atentionare de la tiristi, ca sa isi semnalizeze prezenta in spatele meu.
 23. gibonu

  @Traveller Mai exista trenurile de la CFR Calatori (dotate cu vagoane cu locuri pentru bicicleta) care pleaca din Bucuresti Nord. Plus trenul de la Softrans (e drept, aici pot fi transportate doar 4 biciclete). De asemenea, mai exista trenul Regio 3003, Bucuresti Basarab (07:45) - Brasov (11:33), cu vagon pentru biciclete si posibilitate de achizitionare online a biletelor.
 24. gibonu

  Am uitat sa spun prima data. Sper ca cele 80 de rame electrice care vor fi achizitioante de ARF vor fi dotate cu locuri pentru biciclete, ca acesta optiune este cuprinsa in caietul de sarcini in baza caruia se va organiza licitatia. Sau asa ar fi normal in UE, anul 2019.
 25. gibonu

  @Fane Deraior Interesant acel tren (rama) Alstom clasa X 72500 al Regio Calatori. N-am avut pana acum ocazia sa merg cu el. Spre Brasov cei de la Regio Calatori merg si cu trenurile mai vechi, depinde ce noroc ai.