gibonu

Moderator
 • Content Count

  5,169
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  355

Everything posted by gibonu

 1. @Nexus Multumesc pentru informatii.
 2. @Traveller Multumesc. Poate vreun coleg de forum din zona stie vreo cazare intre Iasi si Darabani.
 3. gibonu

  Miercuri, 18.09.2019 - Partea a VII-a August 1961, momentul in care sovieticii si americanii s-au marait ca pechinezii isterici, prin ambalarea motoarelor de la tancuri. Autobuz Mercedes din doatarea US Army. Aliatii vestici aveau o oarecare retinere sa se plimbe prin Berlinul de Est. Hrusciov si Ulbricht, in ianuarie 1963. Plus visul umed al RDG-istului, care presupunea eliminare capitalismului intr-o Germanie reunificata. Istoria nu a fost de acord cu el. Protestele din Polonia si Cehoslovacia, din 1968 si urmarile acestora..
 4. gibonu

  Miercuri, 18.09.2019 - Partea a VI-a Am ajuns la teapa turistica care este azi Checkpoint Charlie. Insa, spre supriza mea, aici era o expozitie foto foarte interesanta. Prima revolta din lagarul socialist a fost cea a RDG-istilor din iunie 1953. Revoltele din 1956, din Polonia si din Ungaria. Cu ocazia asta am aflat ca ungurii au reusit sa captureze un tanc sovietic pe strazile Budapestei. Pentru obiectivitate: in 1956 ungurii se ridicau impotriva Armatei Rosii iar doi ani mai tarziu, in 1958, Armata Rosie pleca de buna voie din RO, pentru ca pierdea aiurea timpul pe aici. Ca fapt divers, armata sovietica s-a retras din Ungaria dupa 1990.
 5. @Traveller Foarte tare poveste (si pozele). Asteptam continuarea. Cumva ai ajuns si la Hilișeu-Crișan, acolo unde exista Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este jumatate ortodoxa si jumatate catolica si pe al carei zid se afla, in marime naturala statuile lui Cristos plus cei 12 apostoli? Adica asta: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Hilișeu-Crișan Pare foarte interesanta biserica, relativ recent am aflat de ea. In alta ordine de idei, ma bate gandul sa fac o tura cu bicicleta in judetul Botosani. Cu plecare de la Iasi (unde spre rusinea mea nu am fost niciodata), mers pe malul Prutului pana la Radauti Prut, apoi Darabani - Dorohoi- municipiu Botosani. Insa, din ce m-am uitat pe Google Maps, nu am gasit nicio cazare pe bucata Iasi - Radauti Prut. Asadar, daca stie cineva vreo cazare in zona, il rog sa nu ezite.
 6. gibonu

  @pedale Pe langa asta, Gorbaciov a fost un interlocutor pentru liderii Lumii Libere. Primul dintre liderii sovietici, incepand cu Lenin. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Miercuri, 18.09.2019 - Partea a V-a Harta Zidului. Sau divizarea intre Berlinul de Vest si cel de Est. 43 km Zidul in zona urbana si aproape 112 km Zidul [desi aici cred ca era mai mult sarma ghimpata] intre Berlinul de Vest si teritoriul RDG-ului. Peter Fechter, a fost a 27-a dintre cele 136 de victime ale Zidului, care s-a saturat de "Raiul comunist" si a incercat sa fuga in Lumea Libera. Din pacate pentru el, a fost ranit de granicerii RDG-isti si lasat sa agonizele aproximativ o ora pana cand RDG-isti au binevoit sa intervina. Azi, locul in care a murit Peter Fechter este marcat cu un monument. Inscriptiile de pe monument. "Peter Fechter, 1944 - 1962 [18 ani] - doar a dorit Libertatea". - de pe Wikipedia. "Din 1961 pana in 1990, de-a lungul acestei strazi [Zimmerstrasse] a trecut Zidul Berlinului. Tanarul zidar Peter Fechter a fost imuscat aici pe 17.08.1962'' - de pe Google Translate. Mai multe depre Peter Fechter: https://en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_Peter_Fechter
 7. gibonu

  Miercuri, 18.09.2019 - Partea a IV-a Marcajele care indica fostul traseul al Zidului. Cladire intinsa pe doua strazi. Parcare etajata pentru biciclete langa niste cladiri de birouri. Principalii artizanii ai caderii Zidului si implicit ai reunificarii Germaniei. Din punctul meu de vedere, Gorbaciov este cel mai important si cel mai pe ne-drept ignorat. Daca il locul lui ar fi fost in Hrusciov sau Brejnev, ca sa nu spun un Stalin, alta ar fi fost istoria Germaniei si a Europei de Est. Si ar merita sa aibe o statuie in fiecare capitala din Europa de Est, pe langa cea din Berlin.
 8. gibonu

  La potentiala petitie despre care am vorbit mai sus, ma gandeam ca subiectul pricipal sa fie re-permiterea transportului bicicletei in Sageata Albasta / trenurile Regio cu vagoane etajate. Iar subiectul secundar permiterea transportului a maxim 4 biciclete in trenurile IR cu vagon salon, cate doua biciclete la capetele trenului (prima si ultima usa). Biciclete cu ghidonul aliniat paralel cu cadrul / scoasa roata fata (exceptie cursierele, care nu au un ghidon foarte lat). Adica niste masuri a caror aplicare nu costa nimic si care ar genera profit pentru CFR Calatori. Sunt perfect consient ca CFR Calatori are probleme mult mai mari de rezolvat. Iar acei suporti de biciclete, desi nu sunt inginerie spatiala, nu-i monteaza nea Gogu sudorul in gara. Insa, avand in vedere "entuziasmul" care exista referitor la petitia respectiva ...
 9. gibonu

  Referitor la legislatia europeana prinvind accesul cu bicicleta in tren: "European Parliament upgrades rail passengers’ rights - 29-04-2021. Refurbishing trains for more bicycles In an effort to provide more sustainable mobility and comfortable alternatives, all trains must be equipped with dedicated spaces and racks for bicycles, with at least four bicycle spaces on each train. The rules will enter into force 20 days after they are published in the Official Journal of the EU. They will start to apply two years later, with the exception of the bicycle space requirements, which will be applicable four years after the entry into force of the regulation." Sursa si mai multe detalii: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210422IPR02605/european-parliament-upgrades-rail-passengers-rights Asadar, 2025 ar fi anul limita din care toate trenurile ar trebuie sa aibe cel putin 4 locuri pentru biciclete. In RO mai punem 10 ani, ca noi ne miscam mai greu, asa ca ajungem in 2035. In rest, regulile astea par a fi facute pentru tari ca RO, ca in Germania sau Franta nu cred ca sunt prea multe trenuri fara locuri pentru biciclete.
 10. gibonu

  Aici trebuie nuantat putin. Nu mai accepta biciclete cu bilet de bicicleta ci doar ca bagaj voluminos, care este taxat dublu. Pe bucata 1-100 km o bicicleta costa 14 Lei. Sursa: https://regiocalatori.ro/wp-content/uploads/2021/06/Tarife-bagaje-2021.pdf Oricum, 14 Lei este parfum. La CFR Calatori costa 30 Lei bicicleta pe aceiasi distanta.
 11. gibonu

  @dan tm Adidasii au fost inventati de catre daci. Dar nu vrea nimeni sa recunoasca asta, nici macar cercetatorii britanici. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Miercuri, 18.09.2019 - Partea a III-a Fitza cu mancatul in carligul macaralei exista si la Berlin. Oricum, foarte tare cel care a avut ideea sa le ia banii celor dispusi sa manance la inaltime. Pista pentru biciclete, atat langa bordura cat si intre benzile pentru masini. Raul Spree si pe fundal Turnul TV, principala mostenire RDG-ista a Berlinului. A se observa latimea trotuarului pentru pietoni si pista pentru bicicleta, precum si faptul ca masinile au doar o singura banda pe sens. Turism pe bicicleta [nu stiu daca urmau traseul Zidului]. Un lac cu fantani arteziene si un parc situat sub nivelul strazii. Zona in care viteaza masinilor este limitata la 30 km/h. Mai putin zgomot, mai putina poluare, risc mai mic de accidente. Si probabil ca nimeni nu are tupeu sa mearga cu peste 30 km/h pentru ca altfel il cam ustura curu' de la amenda.
 12. gibonu

  @yo6ial Ma tem ca abordare ta este mult prea filozofica, cel putin pentru mine. Insa, nu te-ai intrebat niciodata care este motivul pentru care mai la vest de RO, incepand cu Ungaria*, te poti urca fara probleme cu bicicleta in tren. Sa fie toate acele state niste dictaturi, unde se "răspunde unor cerinţe minoritare in lipsa unui acord majoritar". Iar exemplul Bulgariei il ignoram, pretindem ca nu exista. *Mi-e frica sa ma uit sa site-ul MAV-ului (Caile Ferate Maghiare) ca sa vad cum trateaza ei problema bicicletei in tren. Asta dupa ce am vazut la expozitie un vagon al MAV-ului care avea inclusiv compresor pentru umflat rotile bicicletelor, in vagonul cu locuri pentru biciclete.
 13. gibonu

  Normalitate speram si dorim sa obtinem. Asa cum se intampla in toata Europa civilizata, unde mersul cu bicicleta in tren este ceva banal, obisnuit, nu este iesit din comun, etc. Inclusiv in trenurile de mare viteza (TGV, ICE, etc). Si asa cum este in Bulgaria, unde te poti urca cu bicicleta in orice tren contra unui tarif modic (2 Leva aprox. 5 Lei). Uneori statul trebuie sa intervina pentru a forta putin agentii economici sa faca / sa nu faca ceva. In cazul asta, castigul statului este unul pe termen lung. Pentru ca este mult mai util sa ai niste oameni care ies cu bicicleta din oras si fac miscare, comparativ cu unii care stau legume pe canapea si mananca junk-food. L.E. Iar transportul bicicletei in tren sa fie pe bani, nu gratis asa cum se intampla in Franta, mai putin in TGV. Ca noi inca nu suntem la nivelul feroviar (si nu numai atat) al Frantei.
 14. gibonu

  @alexadi Sa luam cel mai bun scenariu, in acest moment: 12 oameni (tu, cei 10 "musterii" si eu) dispusi sa mearga la Posta si sa trimita o petitie format print. Cine mai pofteste, cine mai doreste?
 15. gibonu

  @alexadi Aproximativ de cati "musterii" este vorba, care sa fie dispusi sa semneze acea petitie pe print? Asta in ideea de a avea macar un numar teoretic, ca sa stim despre ce este vorba in propozitie. Nu este o problema deschiderea unui topic separat. Insa, daca ne adunam 10 insi, petitia respectiva este fix zero, nu va avea niciun efect. Si vom fi tratati ca niste nebuni care se plictisesc pe acasa. In alta ordine de idei, cati dintre colegii de forum ar fi dispusi sa semneze si expedieze prin posta o astfel de petitie?
 16. gibonu

  Altfel spus, sa renuntam la a face ture de cicloturism in RO. Sau, in cel mai bun caz, sa limitam acele ture doar acolo unde binevoiesc operatorii feroviari (de stat / privati) sa ofere locuri pentru bicicleta in tren. In cazul asta, spaga si mica intelegere sunt rezultatu direct al policilor idioate de a limita (ca sa nu spun respinge) accesul cu bicicleta in tren. Caz concret: turele din luna aprilie pe care le-am facut in Dobrogea in ultimii ani. Cel putin pana acum, in aprilie doar CFR Calatori oprezea trenurile dintre Bucuresti si Dobrogea. Iar in august nu merg sa fac ture in Dobrogea, pentru ca nu vreau sa plec in Legiunea Straina. Asadar, singura posibilitate pentru a face acele ture ramane intelegerea cu nasul. Desi mi-ar fi placut foarte mult sa pot plati biletul pentru bicicleta si sa nu mai fie nevoie sa apelez la bunavointa si disponibilitatea nasului. Si cred ca toti colegii de forum ar fi facut la fel. Cum bine s-a mai spus pe aici, petitia online nu are nicio valoare juridica. Este doar praf in ochi pentru a masca lipsa de disponibilitate pentru a face un anumit lucru. Concret, stii vreo problema care s-a rezolvat in baza unei petitii online? Ca io nu stiu, dar sunt constient ca nu le stiu eu pe toate. Daca vrem sa incercam ceva cat de cat fezabil, asta ar fi sa stabilim un text standard, pe care fiecare sa-l trimita catre Ministerul Transporturilor, cu Posta Romana si confirmare de primire. Stiu ca asta suna cidat in anul 2021, insa, din pacate, scrisoarea cu cofirmare de primire este singura "sperietoare" pentru functionarul roman, pentru simplu motiv ca nu ii poate refuza primirea si este obligat sa formuleze un raspuns (exista chiar un act normativ emis de Guvern pentru gestionarea si solutionarea petiilor). Iar atunci cand la registratura MT se vor primi cateva mii de scrisori intr-o saptamana, s-ar putea sa conteze. Insa, ca sa revenim in realitate, cati dintre noi sunt dispusi sa mearga la Posta, sa stea la coada, sa dea de la ei niste bani (parca 8 Lei este pretul de expedire a unui plic care contina o foaie A4, cu confirmare de primire)? Incearca tu sa afli un numar, apoi eu redactez un text pe care il pun aici in dezbatere / completare / etc. Plus ca o petitie trebuie sa contina nume, prenume si adresa. Iar de aici se vor trezi multi ca va fi o tragedie daca MT afla ca stau pe strada X, la nr. Y.
 17. gibonu

  @EyesOnly Foarte tare combinatia si multumesc pentru poza. Nici nu a fost nevoie sa dezmembrati bicicletele Din ce se vede in poza, este foarte generos locul in cuseta de 4 paturi. Cu putina vointa [cel mult scos pedalale] incap 3 biciclete. Iar pretul cusetei de 4 impartit la 3 devine si mai atractiv. Si foarte frumos ca seful de vagon nu a comentat nimic. Bafta in tura.
 18. gibonu

  @ciomby Prima data sa avem pistele de biciclete pe care sa se poate monta acele limitatoare. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Miercuri, 18.09.2019 - Partea a II-a Am ajuns la Zid. Mai exact, la traseul pe care odata trecea Zidul. Cam asa arata marcajul. Din germana mea de Google Translate, Mauerweg = Calea Zidului. Un fost turn de observatie, bineinteles RDG-ist. O bucata din fostul Zid. Pozele de mai sus sunt facute la cateva sute de metri vest fata de statia de S-Bahn Treptower Park. Locuinte lacuste, pe un canal care mergea spre raul Spree. Podul [acoperit pentru pietoni si biciclisiti] Oberbaum. Agatarea adidasilor de tavan este un vechi obicei german, care dateaza din era pre-crestina. Raul Spree. Lego facut cu acordeonul [platforma auto-ridicatoare]. East Side Gallery, adica locul in care, pe cateva sute de metri, sunt desenate diverse grafitti-uri pe o bucata din Zid pastrata special pentru acest scop [am vazut-o pe indelete in Mai 2016]. Mercedes Benz Arena.
 19. gibonu

  "66 de trenuri București Nord-Parc Mogoșoaia și retur circulă începând de joi [15.07.2021] Durata călătoriei pe cei 11 km este cuprinsă între 10 și 19 minute. Pret 4 Lei. Trenurile opresc la PO Parc Mogoșoaia în intervalul orar 5,20-23,10 (pe sensul dinspre București), respectiv 5,45-23,26 (sensul spre București Nord)." Sursa si mai multe detalii: https://clubferoviar.ro/trenuri-bucuresti-nord-parc-mogosoaia-2/ Pe langa asta, vestea cea mai buna este ca P.O. Mogosoaia a fost facut de catre autoritatea locala, din fonduri proprii si ulterior predata catre CFR S.A. [nu Calatori]. Pentru a evita discutii inutile, nu s-a facut la Mogosoaia ceva similar cu Gara Centrala din Berlin. Insa s-a facut ceva pentru a putea fi folosit trenul. Si mai simplu: odata construita infrastructura [desi era mult loc de mai bine] apare si disponibilitatea autoritatii locale de a da o mana de ajutor la dezvoltarea ei. Exemplul asta se poate multiplica in multe locuri din RO. In final, de la P.O. Mogosoaia pana la Gara de Nord nici la ora 02:00 nu faci 20 de minute cu masina.
 20. gibonu

  Miercuri, 18.09.2019 Urmeaza cea mai frumoasa zi din tura si una dintre cele mai frumoase zile din toate turele pe care le-am facut pana acum: ziua in care am parcurs pe bicicleta o parte din traseul urban al Zidului Berlinului. Strada Dunarii din Berlin. Pauza la un supermarket pentru a-mi cumpara masa de pranz. Rosii - 1,39 Euro, salamul - 1,09 Euro, cascavalul - 1,49 Euro. Plus o chifla - 0,59 Euro si o cola - 0,49 Euro + 0,25 Euro garantia pe sticla. Total - 5,30 Euro. Si aproape ca n-am simtit mancarea in rucsac. Rezonabil dupa mintea mea. O cladirea cu arhitectura interesanta. Escalada pentru copii. Limitatoare de viteza pentru ... biciclete.
 21. gibonu

  Marti, 17.09.2019 - Partea a XIV-a A urmat inchirierea unui biciclete de la un centru de inchiriere care era in apropierea cazarii. I-am intrebat pe nemti "English?" iar raspunsul lor a venit imediat si naturat "Of course". Am ales bicicleta, nemtul mi-a intins un telefon mobil pe care era deschisa o aplicatie in care eu trebuia sa introduc numele, adresa de e-mail, numarul de telefon si [daca nu ma insel] numarul bicicletei. Asta a fost tot, fara acte, fara garantii, fara complicatii. Tariful de inchiriere era 4 Euro pe zi, care se platea la inapoierea bicicletei. Nemtii mi-au spus ca nu-i nicio problema daca vreau sa tin bicicleta mai mult de o zi, singura lor rugaminte a fost sa-i sun sau sa le trimit un e-mail in caz de prelungire. Din nefericire, la mine nu era cazul. Bicicleta inchiriata. In cazul in care nu s-a observat, pozele de mai sus sunt facute pe pista fostului aeroport Tempelhof. Altfel spus, nici in visele mele cele mai frumoase nu imi inchipuiam ca pot pedala pe pista pe care amercanii si britanicii au salvat Berlinul de Vest la finalul anilor '40. Una dintre moscheile din Berlin. Proviziile pentru dimineata urmatoare le-am facut de la Rewe, un fel de Kaufland mai elevat. Cea mai tare era bateria multifunctionala a chivetei de la toaleta.
 22. gibonu

  @Nexus Concret, cum ar trebui sa fim uniti astfel incat sa poate fi rezolvata problema transportului bicicletei cu trenul la majoritatea operatorilor feroviari? Ce ar trebui sa facem?
 23. gibonu

  Marti, 17.09.2019 - Partea a XIII-a Locul din care Reagan i s-a adresat lui Gorbaciov pe 12.06.1987. Poarta Brandemburg. Reichstag-ul.
 24. gibonu

  @LiviuCiclism Daca prin Cheile Nerei intregi strict bucata de chei (largita) de la Sopotul Nou la Podul Beiului, atunci este cam chinuila pe bicicleta, cu push bike si carat bicicleta in carca. Daca te referi in general la zona Cheile Nerei, atunci poti gasit drumuri interesante de parcurs cu bicicleta, cum ar fi Podul Beiului - lacul Ochiul Beiului - cascadele Beusnita. Mare parte pe drum forestier, doar o scurta bucata de push bike pe final.
 25. @dan tm Da, geamia este tot in Izmail. Iar pe port scrie Izmail si in grafie latina si in chirilice. Multumesc pentru informatia referitor la punct de trecere Isaccea-Orlovka. Asta il incadrez la "se mai intampla si minuni in RO". Dupa ce am urmarit ani de zile situatia inexsitenta a punctelor de trecere catre Ucraina din judetul Tulcea, am crezut ca nu mai este nevoie sa verific informatia. Greala mea. Dupa ceva timp peisajul devine monoton, nu poti sta 5 ore sa te uiti doar la apa, copaci si ceva stuf. Iar cartea respectiva este foarte interesanta.