puterfixer

Administrators
 • Content count

  3,459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Everything posted by puterfixer

 1. Mi-a recomandat și mie un coleg Komoot, și într-adevăr pare să fie o aplicație bună pentru navigare pe bicicletă - mai bună decât Google Maps. Doar că mă cam freacă la icre cu notificări de tot felul, trebuie să bibilești la ea ca să o faci să tacă. Hărțile sunt mari, dar mă așteptam la asta ca să pot beneficia de navigare offline când e cazul. Altă aplicație pentru hiking, trekking și bicicleală este OutdoorActive, ca alternativă la BikeMap. Nu face și navigare, are doar hărți topo și trasee salvate de alții, cu descrieri a dificultății etc. Funcționează offline.
 2. La mulți ani cu sănătate, @rock!
 3. Doar rezerve suficiente de fresh de hamei, extract de prună, de-astea
 4. Gata, HTTPS merge, pe forum și pe site! Și am reglat și ora pe server, am setat timezone-ul în mai multe locuri, și acuma are activat și serviciul de actualizare automată a orei. Ai ochi buni, @paulrad
 5. Mulțumesc @paulrad , am șters topicurile duble și încerc să mă prind de ce le-a găsit roboțelul de două ori. Legat de căutare, așa îmi schimbă și mie selecția, și nu găsesc vreo setare pentru a influența asta cumva. O fi bug? Nu înțeleg de ce propune să cauți în statusuri când te uiți la conținutul necitit. Căutarea doar în titluri ar fi magnifică dacă inițiatorii de topicuri ar pune cele mai nimerite titluri Dar poți schimba asta în căutare avansată.
 6. La Mulți Ani cu sănătate și voie bună, @MaC®!
 7. În zilele următoare cândva voi încerca să activez și conectarea prin HTTPS/SSL la site, urmând ca aceasta să devină modalitatea principală de conectare. La acest moment, comunicarea HTTP între browser și server nu este în nici un fel criptată; obiectivul este de a activa criptarea SSL a comunicației între browser și server, astfel încât conținutul comunicației să nu poată fi capturat (de exemplu când vă conectați la un hotspot WiFi dintr-un aeroport/hotel/cafenea, orice fel de informație transmisă necriptat poate fi interceptată și salvată de altcineva conectat la acel hotspot). Chestia asta este esențială în comerțul electronic, când sunt transmise datele cardurilor către server. Mai nou, însă, Google vrea să încurajeze securizarea tuturor informațiilor transmise spre servere, pentru a proteja și alte feluri de date (de exemplu, informații cu caracter personal, adrese de e-mail și parole folosite pentru autentificare, etc.). Începând cu luna octombrie, Google Chrome va începe să afișeze avertismente de câte ori utilizatorii folosesc câmpuri text în diverse site-uri a căror conexiune nu este criptată. Asta înseamnă că atât câmpurile de user/pass vor afișa avertisment, dar și câmpuri de căutare în site sau abonare la un newsletter, sau de scriere a unui comentariu la ceva. Să nu vă speriați dacă vedeți chestia asta pe alte site-uri. Ce aveți de făcut: nimic Schimbarea ar trebui să fie complet transparentă pentru voi. Dacă îmi iese figura, pur și simplu de la un moment dat încolo veți vedea o iconiță cu un lacăt verde lângă numele site-ului, și link-urile schimbate din http://www.ciclism.ro în https://www.ciclism.ro/ . S-ar putea ca, în timpul reconfigurării, site-ul și forumul să fie inaccesibile pentru câteva minute. Dar pentru asta o să fac încercările în cursul nopților, când vizitatorii sunt mult mai puțini. Există posibilitatea (foarte mică, dar există) ca site-ul să nu mai poată fi accesat din cauza unui mesaj de eroare produs de browser. Acest lucru se poate întâmpla: dacă aveți un browser foarte vechi, parțial sau complet incompatibil cu versiunea modernă de criptare SSL - de exemplu știu pe cineva care încă folosește pe telefonul mobil o versiune de Opera intenționat neactualizată de câțiva ani, fiindcă așa economisește câțiva megabytes; dacă aveți un calculator cu sistem de operare foarte vechi (Windows 3.x/9x/ME/XP) al cărui suport tehnic s-a încheiat și care nu mai are lista actualizată de Root Certificate Authorities, astfel neputând să valideze certificatul pentru criptare. În ambele situații, problema este punctuală a browserului sau calculatorului folosit, și nu pot să fac nimic pe server pentru a o rezolva; mă tem că va trebui să dați vechiturile la reciclat și să treceți la tehnologie mai din deceniul ăsta, fiindcă veți întâmpina aceeași problemă la mult mai multe site-uri.
 8. La Mulți Ani și sărbătoriților de azi, @LucianTheOne și @ovidiu!
 9. ... și mai plată, aparent.
 10. N-am mai apucat să actualizez plugin-urile înainte să plec în concediu și-s mai multe de purecat... Dar încearcă interfața mobilă din browser; eu unul am fost foarte plăcut surprins de cât de bine arată, și nu-s genul ușor de mulțumit. Bine, am o problemă cu organizarea meniului de navigare din dreapta sus, e încă prea complicat de ajuns la link-ul cu posturi necitite, da' e pe listă de rezolvat când mă întorc.
 11. Stațiașea că cică s-a terminat indexarea, și acum mișcă mai repejor forumul. Apropo, v-ați uitat prin Calendar? E în meniul de sus, sub Navighează, lângă Forum. Puteți pune evenimente în el, de exemplu ture planificate, și să cereți confirmare de participare (RSVP = répondez s'il vous plaît), inclusiv cu o limită privind numărul de participanți. Tot pe acolo e și meniul Leaderboard, un fel de clasament al activității pe forum în funcție de numărul de posturi sau aprecieri primite, pe diferite perioade de timp. Există un clasament zilnic, și în profilul propriu puteți vedea când ați fost ultima oară în top și de câte ori.
 12. Da, acest comportament ar trebui să fie deja familiar celor ce folosesc GMail și Android - așa apar e-mail-urile pe mobil și lista de contacte, în cazul în care contul cuiva nu are definit un profil Google/G+ care să aibă și poză. Forumul folosește de mai bine de un an Gravatar = Globally Recognized Avatar sau ceva de genul ăsta. Pe scurt, pe site-ul gravatar.com îți poți defini în profil toate adresele de e-mail pe care le folosești pe site-uri/forumuri, și la fiecare dintre ele să pui un avatar (sau la toate la fel). Și apoi, o grămadă de site-uri și forumuri îți vor afișa automat acest avatar în baza adresei tale de mail cu care te-ai înregistrat sau comentezi. Cu chestia asta e simplu să schimbi „poza de profil” pe toate aceste site-uri de-odată, pur și simplu o schimbi pe gravatar și gata.
 13. Da, am observat... Încerc să aflu care-i diferența, că până acum erau unul și același lucru. La rata curentă de indexare de 500 de posturi la 37 de secunde, mai are vreo 6 ore de rumegat postări. De acum 8 ore a terminat 442.000 posturi, da' până la 731.000 mai e ceva. [edit] Hai că am aflat, acum putem avea mai multe feluri de reacții la posturi, în stil facebook: Like, Thanks, Haha, Confused, Sad, și apoi mai e și Upvote. Efectul la reputație e același, +1 la Like/Upvote/Thanks/Haha, și neutru (0) la Confused/Sad. Na, le activăm?
 14. Tocmai am făcut un update la forum, că eram cu câteva versiuni (și patch-uri de securitate) în urmă. Încă se reindexează baza de date, mai durează un pic până să dea rezultate căutarea de posturi noi. Între timp mă uit la ce-a mai apărut nou - aspectul parcă e ceva mai curat (în sfârșit). Ar fi cazul să pun și ultima versiune de plugin Tapatalk, pentru cine folosește...
 15. Scrie-le un mail prin formularul de pe site, te vor îndruma spre magazinele unde mai e în stoc, eventual vor rezerva o bucată pentru tine.
 16. Salut și bună revenire pe forum după doar 8 ani Io aș zice întâi să te gândești la dimensiunea cadrului. Dacă ți-e mic, poate are sens să-ți găsești o biclă cu cadru mai potrivit înălțimii tale (și mai ales pentru lungimea piciorului) înainte să investești în alte componente. Cadrul e baza și, dacă ți-e nepotrivit, o să te chinuie la drumuri lungi. Apoi, bicla ta e totuși cu un cadru de MTB cu roți de 26". Ăsta e bun pentru agilitate în curbe strânse și urcări mai dificile pe teren accidentat, ori ca cicloturist nu prea folosești aceste avantaje. Însă te lovești de dezavantaje: poziția mai sportivă, aplecată, pentru control mare, nu e atât de comodă la drum lung și nu prea o poți alterna; roțile mai mici nu-s cele mai eficiente pe drum relativ drept și de cele mai multe ori pavat/asfaltat rezonabil; inclusiv posibilitățile de a fixa pe cadru portbagaje și aripi sunt destul de limitate. Cadrul tău văd în poză că are două găuri pentru prinderea unui portbagaj deasupra axului roții spate, însă nu văd să aibă găuri/piulițe și în apropiere de tija de șa pentru al doilea punct de sprijin, și atunci singura variantă de prindere e cu niște cleme trase peste brațele furcii spate. Nici greutatea nu ar fi de ignorat - pe lângă bagaje, faptul că bicla ta are cu 1-2 kile mai mult adaugă la efort. Mai bine cari 2 kile de apă cu tine decât 2 kile de fierătanii doar fiindcă ai o biclă low-end. Din moment ce nu te grăbește nimeni, poți baleia site-urile și târgurile cu bicle second hand, până vezi ceva biclă de trekking/ciclocross potrivită ție. Cadru pe mărimea potrivită, ghidon cu coarne, roți de 28 deja prevăzute cu aripi, posibilitate de montare a unui portbagaj, furcă față mai subțirică, iaca așa. Desigur că va trebui să îi faci fitting la dimensiunile tale exacte, adică mai schimbi șaua/tija de șa și pipa pentru a aduce șezutul și ghidonul în poziția corectă, și apoi alte componente dacă o fi cazul să fie înlocuite. Dar cam asta ar fi direcția pe care aș alege-o eu, în loc să mă străduiesc să fac dintr-un MTB DHS prea mic ceva mult diferit.
 17. Mie mi-a fost de mare folos ca să pot lucra la bicle fără să stau pe jos, sau să servisez furcile ținându-le vertical - mult mai ușor decât rășchirate pe o masă. Doar că e mare matahala, și n-am mai avut loc de ea când m-am mutat, așa că s-a dus ca donație la un prieten cu atelier de bicle. Până acum nu mi s-a plâns omul că ar fi fost o praștie, deci pentru un amator e cu atât mai ok. Doar loc în garaj/casă să fie.
 18. Dar vai, câtă presiunea s-a adunat la supapa cu frustrări! Face cineva un Skype de la întâlnirea de anul ăsta, că altfel n-am cum să vă văd?
 19. Ultimul update la *forum* a fost făcut prin ianuarie-februarie, am și uitat când. Am făcut recent update la *server*, un apache oleacă mai nou, un php cu o subversiune mai recentă, de-astea; niciunul din ele nu ar trebui să producă efectul menționat de tine. Dacă folosești alte browsere decât Chrome se mai întâmplă chestia asta?
 20. @majikstone n-am idee de ce se comportă așa; fiecare browser (pe orice sistem ar fi) își păstrează propria sesiune și autentificare prin cookie. Softul forumului nu știe să urmărească în câte locuri ești autentificat sau să anulezi vreo autentificare de undeva, așa cum se întâmplă la facebook. Încearcă să ștergi cookie-ul sau să faci manual logout pe ambele și apoi login pe rând. Poate e vreun conflict dubios și de la sincronizarea datelor din Chrome din cele două device-uri.
 21. @paulrad very good point - la reputația negativă, vizibilitatea celor care te-au depunctat ducea de multe ori la animozități și riposte. Dar și cea pozitivă poate produce un sentiment de obligație că „m-a apreciat, acuma trebuie să-l apreciez și eu”, și se produce un întreg lanț de datorii de achitat, sau chiar apar indivizi ce oferă servicii de aplaudat la comandă. Nu e deloc de râs sau imposibil, fiindcă văd chestia asta cum se întâmplă pe facebook și prin alte comunități, și uneori ajungi să te întrebi oare ce gândesc oamenii ăia, și dacă chiar gândesc sau doar acționează mecanic. Poate încă nu avem cultura utilizării tehnologiei într-un mod rezonabil. Însă observația empirică este că, atunci când punctul de reputație este complet anonim, de cele mai multe ori este acordat pe merit, cu benevolență și maximă sinceritate. Și parcă ar fi păcat să stricăm chestia asta doar fiindcă, tehnic, putem. Cine ar fi crezut că munca asta de administrare nu e atât efort tehnic, cât studiu sociologic al psihologiei maselor
 22. În primele 100 de zile de la înregistrarea pe forum, contul are niște restricții - nu poate folosi funcția de upvote și are o limită mică de conversații private ce pot fi inițiate. După 100 de zile, funcția de upvote se activează și limita de conversații private zilnice crește. După ce ai depășit și 100 de posturi pe forum, crește și numărul de persoane pe care le poți invita într-o conversație privată. Posibilitatea de a vedea cine a votat un post este dezactivată, de asemenea și posibilitatea de a vota negativ. Este și o limită privind numărul total de upvote-uri pe care le poți acorda într-o zi. Și, desigur, nu poți să-ți dau singur upvote (așa cum se aplaudă unii singuri pe facebook). Inițial toate aceste constrângeri nu au existat, iar libertatea a fost abuzată până la punctul în care unii își făceau conturi multiple pentru a-și vota posturile de mai multe ori, sau pentru a vota negativ posturile „adversarilor”. S-au format găști și s-au dus mici războaie prin punctele de reputație, inclusiv grupuri care, dacă unul din membri primea vreun vot negativ de la cineva, se organizau în privat pentru a-i vota negativ toate posturile acelei persoane pentru a o aduce la reputație negativă. Membrii neafiliați găștilor au devenit brusc foarte atenți să nu calce pe cineva pe bec, iar atmosfera s-a transformat în cea a unui oraș în care bandele rivale fac legea pe stradă iar cetățenii stau ascunși în casele lor. Implementarea acestor limitări a fost controversată foarte virulent de respectivele găști fiindcă le-am luat jucăria preferată și scopul pentru care veneau pe acest forum. Am fost învinovățit că am stricat atmosfera, că nu e fair sau că e chiar abuziv să punem limitări, că de ce alte forumuri permit și noi nu, că o să vedem noi cum vor pleca membrii (care veneau doar pentru show și dat la gioale) și rămânem să vorbim singuri ca proștii, și câte și mai câte. Dar găștile s-au destrămat și acum noii veniți măcar nu mai au impresia că intră în groapa cu lei. Limitările din primele 100 de zile mai sunt necesare și pentru a preveni spam boții. Întrucât acest domeniu este destul de bine cotat de motoarele de căutare, este și ținta spamboților, care zilnic fac sute de încercări de înregistrare de conturi noi prin care să publice alte link-uri și, astfel, să le ridice credibilitatea în motoarele de căutare. Sunt mai multe mecanisme prin care încercăm să filtrăm aceste cazuri, dar prevenția rămâne cea mai bună politică, pentru că un link, postat chiar și pentru câteva ore până la reacția vreunui moderator, tot va ajunge să fie indexat de Google. Și am avut cazuri în care a fost mai mare daravela dup-aia să convingem Google că link-ul spre vreun site de malware a fost accidentală și temporară, și să ne scoată avertismentul prin care și noi suntem implicați în promovarea de viruși online.
 23. Dragi martori ai Sfântului Pedalie, după mai bine de 3 luni a venit și rândul calculatorului să fie despachetat după mutare, și primul lucru a fost să aplic niște actualizări urgente la server, pentru care mi-a țâțâit fundul atâta vreme dar n-am avut cum să le instalez. Din cauza asta, site-ul a fost nefuncțional aseară de la ora 12 jumate până înainte de 2. Dar acum ar trebui să fie totul ok. Va mai urma și o actualizare la forum în zilele viitoare cândva, tot așa noaptea, dar mult mai scurtă ca durată.
 24. Aștept ca pe ghimpi o comandă de la DX din Hong Kong, că în ea sunt niște ochelari de soare numa' buni pentru luat în concediu într-o săptămână, niște manșoane de treking și alte porcărele. Azi mă sună de vreo două ori un număr necunoscut; eram în ședințe, n-am putut răspunde, acum sun înapoi - tot ocupat. Caut pe Gugl al cui e, și surpriză: e al Biroului de Schimb Internațional (BSI) al Poștei Române. Dau și de un alt număr de telefon, sun, vorbesc cu o tanti tare drăguță, îmi explică ce și cum. Buuuun. Până acum, din experiența mea, treburile se întâmplau așa. - Venea coletul din străinătate și se ducea la o poștă cu vameș, gen OP 3 Pantelimon. - Oficiul ăsta poștal îți trimitea hârtie că ai colet și să te duci în data x, hârtie care mergea la oficiul poștal de care aparține adresa ta și ți-o aducea poștașul acasă. - Te duceai, stăteai la coadă, o funcționară verifica declarația vamală lipită pe pachet (cu valoare declarată mult sub cât ai plătit pe conținut) și decidea dacă să te pună să-l deschizi și să plătești taxe vamale sau nu. - De regulă nu trebuia nimic, luai pachetul, semnai de primire și plecai acasă. Cică de la 1 septembrie 2013 s-a schimbat tărășenia, și Poșta Română se aliniază la procedura celorlalți transportatori cu comisionari vamali. - Vine coletul la BSI, unde e verificat dacă are pe exterior, într-un plic de plastic, documente însoțitoare privind conținutul și valoarea. - Dacă n-are documentele, te caută ăia la telefon să le trimiți hârtii (facturi etc.) pe mail -> declaranti punct vamali la posta minus romana punct ro - În baza actelor, ei fac vămuirea și-ți trimit coletul să fie livrat direct la ușă prin serviciile Poștei - presupun că prin poștaș. - Dacă nu te găsește poștașul acasă, îți lasă aviz și te duci la poșta de care aparții să-ți iei coletul. - Contravaloarea taxelor vamale se plătește la poștaș sau la poștă, când primești coletul. Tocmai am reușit să vorbesc exact cu cine m-a sunat și mi-a spus același lucru. Le trimit factura de la DX în valoare de 160$ (nu 15-18$ cât scriu ei pe declarația vamală), la care probabil îmi bagă de plată TVA 24%. Luni îl dau la lucru la vamă, marți mă caută poștașul și nu mă găsește acasă, miercuri mă duc la poștă să-l iau. În cel mai bun caz. Ca să știți dacă mai faceți comenzi la chinezi sau în altă parte în afara Uniunii Europene și sperați că trece fără taxe vamale, ca până acum, în baza declarației de pe cutie.
 25. Dacă asta a fost propunerea ta constructivă de corectură, dă-mi voie să clasific toată această șaradă drept trolling și să-l ignor în consecință. Ceea ce ar explica și folosirea în această argumentație a unor termeni la derută (jurnalist, administrator, pretenție, putere) și un pic de autovictimizare, dar mă opresc aici până nu explodează de la atâta pâlpâit beculețul cu eticheta „do not feed the troll”.