puterfixer

Administrator
 • Content Count

  3,659
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

Posts posted by puterfixer


 1. Din păcate Lidl a cam dat semne că renunță la sculele cu alimentare de la rețea și trece la baterii :( Am o bormașină compactă pentru 230V foarte faină și surprinzător de puternică luată anul trecut și apoi dată dispărută din magazinul online, apoi ultimele loturi au fost băgate la promoție în România acum câteva luni și de-atunci nu mai există niciunde. Există modelul similar cu acumulator care nu are aceeași forță și e mai grea din cauza acumulatorului. La fel s-a întâmplat cu suflanta pentru frunze, șurubelnițe electrice, șlefuitor cu bandă, fierăstraie de toate felurile, trimmere pentru gazon și frunze și așa mai departe. La toate, portabilitatea dată de baterie înseamnă însă și pierdere de putere și durată de utilizare. Și-ți trebuie minim 2 baterii dacă vrei să continui să lucrezi cât timp cea descărcată ai pus-o la încărcat. Păcat.

  • Sad 1

 2. Pupa-v-aș de MAMILi, că mi-ați descrețit fruntea :D Pe unde (nu) mă dau eu e plin de city bikes/hollandbikes, chiar și cargobikes sunt mai multe decât biclele de șosea. Iar cei mai dubioși sunt unii cu full suspension, echipați de downhill și cu noroiul până-n ventile, unde naiba se dau ăia că aici avem doar niște movile cât dealul Mitropoliei!! Dar aia e o curiozitate secundară, mai întâi să aflu dacă și-au luat pompa electrică de la Lidl :D :D

  • Upvote 1
  • Haha 5

 3. ... sau MTB-urilor, sau city bike-urilor, sau BMX-urilor...

   

   [later edit] ... sau cărucioarelor, trailerelor/remorcilor pentru bagaje sau copii sau animale, bicicletelor de copii... Tre' șoseliștii să fie ei mai speciali în lumea bicicletelor, cu roți subțiri și presiuni extreme, și apoi să uite că-s totuși un grup minoritar între vehiculele propulsate cu mușchii :P

  • Upvote 1
  • Haha 2

 4. Dacă maximul posibil e 4 atmosfere și funcționează pe baterie, vă puteți aștepta că va atinge 4 atmosfere după ce merge vreo 6 ore și ați schimbat vreo 2 baterii și l-ați mai lăsat să se răcească ;) În general toate aparatele astea pe baterie n-au la fel de mult zvâc cât alea pe fir, iar specificațiile „până la...” sunt așa, în condiții ideale, nu neapărat în practică. Iar pentru umflat roți de biclă, de banii ăștia mai bine vă luați cartușe de CO2, măcar alea sunt și mai ușoare pentru a fi luate în buzunar și au și presiune.

  • Upvote 2
  • Thanks 1

 5. Pentru pete încăpățânate e nevoie și de un pic de ajutor la prespălare. La dm se găsesc niște flacoane de la Dr. Beckmann cu periuță în vârf, cu care îmbibi și freci un pic petele înainte de spălare. Poate fi varianta universală, Gallseife, fie din seria Flecken Teufel (dracul petelor) cu formule pentru legume, cafea și vin roșu, sau pentru pământ, iarbă și produse cosmetice, sau pentru pixuri, carioci, stilouri, creioane, sau pentru rugină și deodorant, sau pentru ulei, unt sau ketchup, etc. Eu acasă folosesc un spray Frosch universal echivalent Gallseife, e suficient pentru majoritatea petelor, pare ceva mai bun decât Denkmit și e și ecologic, ca toate produsele Frosch. Dau pe pată și frec țesătura în mână un pic, și o las 15 minute înainte să o bag la spălat.

  • Like 1

 6. Cred că l-am încercat o singură dată în vremurile antice când se importa orice cu microbuzul din Ungaria pe ideea că orice brand străin e mai bun decât orice am văzut până atunci. Nu m-a convins în mod deosebit, nici ulterior n-a fost un brand cu care să mă identific cumva. E produs de Unilever, care e producător de chestii de mâncare (snack-uri și înghețată - Knorr, Lipton, Ben&Jerry, Magnum, orice înghețată Algida și Napoca), iar în rest are un portofoliu subțirel în alte industrii, gen Axe/Rexona sau săpunul Lux. Mi se pare un pic dubios să iau un produs al unei firme care pare să fi încercat marea cu degetul, chiar și la nivelul Unilever. N-ar fi un pic dubios să vezi că Renault vrea să facă un storcător de fructe sub brand propriu, sau Institutul Cantacuzino să anunțe că își diversifică un pic portofoliul și, pe lângă vaccinuri, o să facă și niște termopane? Na cam așa mi se pare ca un producător de supe instant să facă și UN detergent. :)

   

  Dar revenind. Omo, ca brand, e un mid-tier, adică poate fi comparat cel mult cu Tide (P&G), că mi se pare că Henkel n-are decât branduri premium și value, și alți mari producători nu mai sunt. Dacă Omo te mulțumește, restul nu contează. Personal aș prefera totuși, în locul unui detergent universal, un detergent cu formulă specializată pentru țesături sportive, cum e acel Perwoll Sport. (Perwoll fiind brandul lui Henkel mai specializat pentru rufe colorate/negre/sintetice/sport/alte cerințe, dar tot în categoria premium ca și Persil-ul cel universal.)


 7. Detergentul pudră are multă substanță inertă cu rol doar de transport pentru ingredientele active. Cam ca pastilele, care au miligrame de substanțe active și restul sunt doar „umplutură”. Problema cu pudra e că se poate aduna în încrețiturile hainelor unde nu se dizolvă complet (mai ales la programe scurte) și atunci lasă pete de detergent uscat pe hainele scoase din mașină. De-aia detergentul lichid e mai bun din acest punct de vedere, nu lasă reziduuri uscate.

   

  Capsulele sunt mai convenabil de folosit (pentru unii) dar nu permit dozajul diferit în funcție de cantitatea de rufe și duritatea apei. Cele 2 sau 3 compartimente cu lichid colorat diferit conțin același lucru, doar colorat diferit. :)

   

  Mirosul dubios din haine și mașina de spălat este cauzat de ceva bacterie sau ciupercă ce trăiește foarte fericită din umezeală și (aparent) balsam. Dacă prin sertarul de detergent se vede că s-a format ceva negreală pe plasticul alb, aia e. Pe haine nu e așa vizibilă, da' există și se activează cât ce dă de umezeală, cu semn distinctiv că pute după ce pui haina pe tine și transpiri un pic. De-aia e important ca mașina de spălat, după utilizare, să fie lăsată cu hubloul deschis și sertarul deschis parțial, ca să se usuce și să nu facă mediu propice pentru animale de-astea. Și evită balsamul, indiferent dacă e pus separat sau amestecat în detergent, că e moartea pasiunii pentru haine sintetice și textile specializate pentru sport. Dacă mașina de spălat are negreală de-aia, trebuie curățată temeinic prin toate colțurile și igienizată înainte de a mai fi folosită.

   

  Pentru cele mai bune rezultate, aș recomanda spălare cu 1) detergent lichid, 2) fără balsam, 3) la 40 de grade.

   

  Ideal ar fi să folosești detergent special pentru îmbrăcăminte tehnică. Nikwax are Tech Wash, e foarte scump pentru spălare frecventă, da' măcar o dată în an ar fi bine să treci toate hainele printr-o spălare cu așa ceva, mai ales geci, foițe și alte haine cu membrane respirabile. Brandurile cele mai cunoscute produc detergenți pluridisciplinari, cât mai „universali”. La un moment dat a scos unul din ei de probă o serie de detergenți pentru haine sport, lumea n-a înțeles nimic, nu s-a vândut, au renunțat. Dar asemenea detergenți există. Caută și brandurile de discounter, ai fi surprins cât sunt de competitivi. dm are produse excelente sub brandurile proprii. Aici am găsit la dm Bionicdry detergent lichid pentru țesături sportive sau Perwoll Sport sau Denkmit fresh sensation, nu le-am încercat. Denkmit cel puțin s-ar putea să se găsească la dm și în România.

   

  (Doar ca idee, cel mai bun detergent pentru haine de bebe conform testelor germane și singurul cu certificare eco este... Domol, brandul lui Rossmann, lanț competitor cu dm. Are și dm ceva similar, dar cotat mai prost. Iar alea uzuale nu sunt recomandate pentru bebeluși din motive de parfum, chimicale și altele. Cum e aia ca un discounter să găsească producător white label pentru propriul brand, mai bun decât ditamai henkel-ul german? Iaca așa.)

   

  Ariel și Persil sunt produse premium care au și cei mai buni agenți de spălare universală dar invariabil au și niște balsam. Vezi produsele medii dacă vrei neapărat un brand consacrat, de exemplu Tide. Sau caută Ariel Professional lichid, făcut cu rețetă diferită decât cel de larg consum, fiindcă e pentru restaurante, spitale, de-astea unde trebuie să curețe foarte bine da' fără parfum în exces.

  • Upvote 2

 8. Mersi, @gibonu - n-am apucat să caut singur și să răspund. Nu cred că semnătura inserată în fiecare post a devenit de atunci mai puțin deranjant de repetitivă, deci recomand câmpul ăla „Despre mine”, la care se ajunge dintr-un singur click pe numele userului.

   

  Apropo de câmpurile de profil. Între timp, de la postul citat și până acum a apărut GDPR, ceea ce ne-a obligat să eliminăm dintre detaliile personale din profil enumerate în postul citat, de exemplu contul de fb/twitter/skype. Singura informație personală absolut necesară pentru forum este adresa de e-mail, pentru că unele acțiuni de control ale contului necesită confirmare prin e-mail (de exemplu, password reset), și de asemenea adresa de e-mail cumva e o verificare a unicității „identității” persoanei, cumva în ideea că fiecare om are o singură adresă de e-mail :) și nu pot fi făcute mai multe conturi cu aceeași adresă de e-mail. De asemenea, la înregistrarea pe forum este solicitată data nașterii pentru a fi calculată automat vârsta și obligația legală de a avea minim 16 ani, însă apoi data nașterii nu e obligatorie în profil - mi se pare că de fapt nici nu e salvată implicit. Toate celelalte câmpuri din profil au devenit pur facultative, le completați doar voluntar dacă vreți să fie vizibile și cunoscute.

   

  De ținut minte că orice informație accesibilă public va fi indexată și de motoarele de căutare. Dacă vreodată vreți să faceți acele informații să dispară, din câmpurile de profil de pe forum le puteți șterge singuri foarte ușor, dar să le ștergeți din cache-ul Google, de exemplu, e o întreagă distracție. E o vorbă că internetul nu uită niciodată nimic; ar fi prudent să vă rețineți de la a dezvălui pe internet informații personale fără un motiv foarte bine întemeiat, și asta oriunde, nu doar pe forumul ăsta.

  • Upvote 1

 9. Păi așa, și interesul lui Clarkson este să scoată niște punct de vedere care să producă controverse și să polarizeze opiniile, și cu asta el să rămână interesant pentru consumatorii de TV și relevant ca prezentator de programe pentru posibili angajatori. Indiferent ce punct de vedere ar susține despre orice subiect, modul în care o face e bine antrenat pentru a produce acest efect.

  • Thanks 1

 10. Marți, treijpe. După 2 luni de concediu în care am lăsat mașina în parcare și am mers prin oraș cu bicla (yeeeey), mă întorc la muncă, la traficul de autostradă, la cafeaua proastă de la birou, la conferințele zilnice în care ascult niște indieni cum o dau cotită de ce n-au făcut nimic de ieri... Așa aș prefera să continui să schimb scutece! :-<


 11. Nu este nimic complicat la un schimbător integrat în butuc, și nu e nevoie să faci improvizații chinuite cu scosul camerei fără să dai jos roata.

   

  Cablul schimbătorului este fixat de această piesă:

  shimano-alfine-s700-cassette-joint-unit-

   

  Tot ce trebuie să faci e să rotești una din piesele astea, cu o șurubelniță subțire sau cheie hexagonală inserată într-o gaură special prevăzută pentru asta, pentru a scoate cablul schimbătorului. Cablul are pe el un fel de cilindru strâns cu o piuliță, care intră într-o gaură din piesa din plastic; prin rotire, latura teșită a cilindrului îi permite să iasă afară. Nu desfă piulița și cilindru de pe cablu, precizia poziției lor e importantă pentru ca maneta să schimbe vitezele corect!

   

  După aceea poți scoate cămașa cablului din braț. Piesa de mai sus rămâne fixată pe butuc. Desfaci frâna (dacă ai V-brake) ca să poată trece roata printre saboți și deșurubezi puțin piulițele axului ca să dai jos roata. Scoate lanțul de pe ea și lasă-l acolo.

   

  După ce ai făcut pana, faci pașii inverși. Pui lanțul în timp ce inserezi roata pe cadru, verificând că șaibele alea colorate cu ghidaj sunt în poziție corectă. (Nu da jos piulițele de pe ax ca să nu cadă și să încurci șaibele alea, poziția lor stânga-dreapta e importantă.) În timp ce strângi piulițele, tragi de roată ca să tensionezi lanțul. La sfârșit, montezi cămașa cablului schimbător în ghidaj și pui cablul la loc prin inserția cilindrului în gaură.

   

  Cu un pic de exercițiu, dacă faci manevra asta de vreo 2-3 ori împreună cu cineva care se pricepe, nu mai e nici o șmecherie. Uite și un clip pe YouTube care îți arată exact asta:

   

   


 12. Vezi în manual că explică ce-i cu modurile alea.

   

  T = Tagfahrlicht, lumină de zi non-stop. Are nivel redus de lumină, conform la intensitate cu regulile germane. E suficient pentru mers de noapte prin oraș iluminat, iar ziua ajută la vizibilitate.

   

  S = Sensor - pe timp de zi dă nivel redus de lumină, dar noaptea pe întuneric dă mai multă lumină.

   

  O = Off.

   

  Ar trebui să lumineze și când stai pe loc, după 3 minute de pedalat în care s-a încărcat și bateria internă. Cu asta ești vizibil și când stai la semafor, nu doar în mișcare.

   

  Deci n-ai făcut nimic greșit (nici nu prea ai ce), funcționează normal. Poți să-l lași mereu în mod T sau mod S, cum preferi.

  • Upvote 1

 13. O completare la ceea ce am scris mai sus: „CiclismPunctRo mi-a schimbat viața - încă o dată”. Fiindcă săptămâna trecută, Vera a născut o fetiță minunată, înger pe pământ, nu alta. Suntem fericiți și sănătoși și începem să ne acomodăm cu programul artistic. Și toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă nu aveam drag de bicicletă.

  • Upvote 2
  • Like 6

 14. în urmă cu 4 ore, diorgulescu said:

  Singura întrebare este dacă ar fi indicat să cumpăr așa ceva

   

  https://www.umwelt-pickerl.at/en/information-about-the-environmental-badge/the-austrian-environmental-badge/who-will-get-the-environmental-badge.html

  Quote

  Currently, the environmental badge is mandatory for Lorries and small trucks (N1) only, in order to drive into the Austrian environmental zones. All other vehicle types can however apply to obtain an environmental badge on a voluntary basis.

   

  Deci ești obligat să iei stickerul doar dacă ai camion, altfel e pur și simplu voluntar. Nu riști decât dacă se modifică legislația, și austriecii n-o schimbă noaptea ca hoții, cu aplicabilitate de a doua zi. Iar să te bagi la cheltuială ne-necesară pentru o mașină veche pe care nu știi cât o mai ții și dacă mai apucă vremurile când vor fi obligatorii stickerele și pentru autoturisme, nu prea cred că are sens.


 15. Da' mergeți în mijlocul deșertului de trebuie să vă cărați cu voi și sticlele de apă, hârtia igienică și cartușele de CO2? Nu e mai simplu să-ți iei 2 cartușe la fața locului și, dacă le-ai ținut nefolosite, chiar să le duci înapoi la magazin?

  • Upvote 1
  • Haha 1

 16. Thuaaaaamne câte hangarale inutile am scos de prin pivniță și dulapuri... Numa' când te muți sau când reamenajezi îți dai seama cât ești de hoarder. Chestii plătite, cărate, puse bine, care doar ocupă loc și nu-s folosite de ani de zile. E bătaie de cap să le fac poze și anunțuri de vânzare/donație, și să stau cu ele-n sufragerie până vin oamenii interesați să le vadă și să le ia pe preț de-o bere, da' așa o senzație bună de eliberare! De ce spanac am ținut atâția ani lanțuri de iarnă pentru mașină, sau atâtea telefoane mobile schimbate din 2011 încoace, sau o cutie plină cu hard discuri antice, de parcă mai faci ceva cu discuri de 320 giga acuma? Numa' fonduri de jantă Schwalbe crecă am vreo 8, noi nouțe, „să fie”, se îmbătrânește plasticul stând în țiplă.

  • Haha 5

 17. Vezi un pic pe la filtrele afișate sub Unread Content, că dacă nu e activată afișarea doar a conținutului necitit și sortarea rezultatelor după cele mai recente la început, atunci nu va funcționa cum te aștepți.

   

  Poate n-ar strica să fie golit cache-ul din browser (fără cookies, doar cache-ul), pentru ca versiunile mai vechi ale componentelor forumului să fie șterse din browser și încărcate de pe server la următoarea vizită. Tocmai am avut problema că făceam click în zona de trimitere a unui răspuns, dar nu puteam tasta nimic ci doar să atașez un fișier. După un clear cache, totul merge corect.


 18. Cică n-au avut de ales și, din 31 octombrie 2016, au trebuit să adopte SEPA. Doar că nu le convine să ofere tranzacții SEPA care nu au voie să aibă comisioane, și-și permit să promoveze în continuare SWIFT ca să poată să perceapă diverse comisioane grase fiindcă încă nu-s destui consumatori care să-i dea în gât la bancă și la ANPC.

   

  http://www.bancherul.ro/cea-mai-ieftina-plata-in-euro-tip-sepa-este...-non_sepa--17974

   

  https://www.educatiefinanciara.info/all-project-list/sepa-pentru-clienti/

   

  https://intreb.bancatransilvania.ro/ce-este-o-plata-sepa/

   

  Poate e o ocazie bună să votați cu portofelul și să vedeți care bancă e mai puțin disperată după muls comisioane.


 19. Apropo de plăți (de amenzi) spre conturi din străinătate: din 2012 s-a definit SEPA, Single Euro Payments Area, care cuprinde toate țările membre UE + câteva țări europene ce nu fac parte din UE, în total 34 de țări. Toate țările participante au simplificat plățile internaționale în euro încât să fie la fel de simple și ieftine ca și transferurile între conturi naționale. Deci dacă aveți de făcut vreo plată spre un cont din Bulgaria, Grecia, Ungaria, Franța, whatever, nu e nevoie să căutați ghișee ale acelor bănci sau a unor bănci corespondente, și cu siguranță nu mai trebuie să mergeți la BNR ca să faceți transferuri SWIFT cu comisioane uriașe. Pur și simplu din internet banking-ul băncii unde aveți cont faceți o plată nouă spre IBAN-ul specificat, și neapărat menționați la detaliile plății codul specificat în amendă (pentru recunoaștere automată). Dacă aveți cont în euro se va face viramentul direct, dacă aveți cont în lei se va face conversia în euro la cursul băncii unde aveți cont.