Radu 5

Membru
 • Content Count

  182
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Radu 5 last won the day on April 4 2020

Radu 5 had the most liked content!

Community Reputation

233 Excellent

About Radu 5

 • Rank
  Amator
 • Birthday 05/12/1949

Profile Fields

 • Localitate
  Bucuresti
 • Biciclete
  Alan
 • Ocupaţie
  inginer centrale nucleare electrice

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Radu 5

  Revenons à nos moutons, prin anii `80, iarna, bantuiau prin blocurile comuniste din "dormitoarele" capitalei niste mesteri avand in dotare o trusa de burghie cu diametre ceva mai mari de 1mm. Din cauza gerului de afara, a frigului din casa cat si a consumului urias de gaze naturale al marilor combinate, presiunea la arzatoarele aragazului casnic era atat de scazuta incat nu reuseai sa aprinzi nimic. Si atunci intervenea mesterul, care iti majora diametrul diuzei arzatorului, ca sa iti poti prepara un ceai. Daca erai norocos si locuiai mai aproape de inceputul retelei, dispuneai (dupa majorarea diametrului diuzei) de un debit mai marisor, cat sa poti incalzi o caramida. Pe care, fierbinte fiind, o duceai in dormitor, ca sa mai incalzeasca atmosfera. Pe resou/aeroterme puteai conta doar cand aveai tensiune. Si pt. ca multi le foloseau ca sa se mai incalzeasca, intrau in functiune celebrele DAS (descarcatoare automate de sarcina), care taiau alimentarea cu energie elctrica a zonei. Si iar ramaneai in bezna si frig.
 2. Radu 5

  1. In numirile pe functie, PCR avea cuvantul decisiv. In 1976, in cadrul institutului la care lucram, s-au scos la concurs cateva posturi de cercetator stiintific (c.s.). Laboratorului meu i s-a repartizat un post de c.s. cu specializarea "surse noi si regenerabile de energie". M-am inscris la concurs avand, la vremea aia, 20 de comunicari stiintifice in domeniu. Am aflat ca postul era destinat, de fapt, secretarului de partid din institut, care avea doar 2 comunicari stiintifice. M-am dus la conducere si am facut putin scandal, comparand cv-urile. Au rezolvat imediat situatia scotand la concurs inca un post de c.s. 2. Secretarul de partid era votat doar formal de ceilalti membri de partid. El era, de fapt, stabilit la nivel de sector PCR. In cazul meu, sectorul 3. Unde era secretar un brunet agramat, "tov. Garoafa". Caruia ii facea o placere deosebita sa-i scoata pe cercetatori la diverse actiuni: sortat cartofi, scos morcovi, spart gheata pe strazi etc.
 3. Radu 5

  Mie mi-a placut teribil fraza "Multor tineri de azi, care sunt in majoritatea lor foarte lenesi, le-ar fi placut acele vremuri. Garantez" Mi se pare definitorie. Nu cred ca mai este ceva de zis.
 4. Radu 5

  "Multor tineri de azi, care sunt in majoritatea lor foarte lenesi, le-ar fi placut acele vremuri. Garantez" Si eu garantez.
 5. Radu 5

  Depozitele bancare sunt una, creditele alta. Incomparabile, mai precis. "Cosul zilnic" era cam gol, asa cum erau si magazinele. Daca nu aveai un pensionar care sa ia coada de seara (sa se treaca si pe liste), in speranta ca dimineata "se baga" ceva, faceai foamea. Concediu? Da, la Marea Neagra, cu alge, scoici si muzica populara sau in Carpati, adica tot in tara. Puteai sa iesi in tarile "lagarului socialist" (preferabil in Cehoslovacia/RDG). Siguranta unui venit? Da, toata lumea avea pt. un trai modest. Indiferent daca munceai sau nu, important era sa semnezi condica la sosire si plecare. Siguranta pensiei? Da, o pensie care era cam 40% din salariu. Mica dar sigura. Anumite servicii medicale care acum nu mai sunt gratuite? Fara cartusul de Kent sau fara o sticluta "Havana Club" te duceai degeaba la medic. Accesibilitatea la educatie? Adica acum e... inaccesibila? De asta ajung la decizie imbecili agramati, cu ifose si tupeu cat cuprinde? PS Am o nedumerire. De ce adulatorii sistemului comunist nu se reped sa profite de beneficiile unui astfel de sistem in tarile in care mai exista (Coreea de N, Rusia, China)?
 6. Radu 5

  Tensiometru OMRON, se pune? Masina chinezeasca n-am. Doar una nemteasca. PS Am avut un compresor pt auto (China). A rezistat la 3 operatiuni de umflare cauciucuri si a decedat. Hi-Tech! Am vazut ca se pricep si la virusi. Fara ajutor din afara.
 7. Radu 5

  Titluri din "Lumea": - "O politica pt. bunastarea poporului, o politica de pace, independenta si colaborare"; - "Vizita tovarasului Nicolae Ceausescu in Liberia, Iran, Argentina si Guineea-o noua solie de pace si colaborare"; - "Vietnamul liber, independent si unit-doi ani de istorie noua". Si altele, asemenea (gasiti in colectie). Aici, o revista a presei comuniste: https://romania.europalibera.org/a/revista-presei-comuniste-30-de-ani-revolutia-romana-1989/30162182.html Si aici, exemple de presa actuala, cu "stiri, articole de opinii, anchete jurnalistice, interviuri": https://www.contributors.ro/ https://cursdeguvernare.ro/ https://www.g4media.ro/ Comparati. "Tot globul are azi acces la Trek, Merida, Specialized, Bianchi, Giant, etc, etc pentru ca productia de masa s-a mutat in China/Taiwan. Ironia este ca sunt sanse sa beneficiezi de "calitate" tocmai pentru ca produsele sunt fabricate intr-o tara comunista (China)." Fabricate intr-o tara comunista cf. tehnologiei si sub controlul strict al unor firme capitaliste. Fara acest control, care garanteaza marca, produsele ar avea bine-cunoscuta calitate comunista. Foamea de valuta a lui Ceasca era colosala, presat fiind sa plateasca creditele. In 1981 am primit o invitatie la un simpozion cu tema "regenerabile/energie solara" in Italia, la Bari. Ministerul de Externe italian se angaja sa suporte toate cheltuielile (cazare, masa etc.). Am solicitat, in tara, sa primim niste maruntis ca sa avem pt. situatii neprevazute. Nu ne-au aprobat nimic. Si am plecat cu cateva monede romanesti uitate in buzunar. La Bari, asaltati pe strada de cativa cersetori, le-am dat monedele noastre. Pe care le-au aruncat, plini de dispret.
 8. Radu 5

  Si ca sa inchei, eu cred ca pacatul nr. 1 al comunismului e ca a anihilat concurenta. In toate domeniile: economic, politic, personal. Pe fondul unei dorinte excesive de parvenire, in anii de dupa razboi s-au acordat diplome pe "puncte". Asa incat au aparut economisti, ingineri, profesori, chiar medici promovati in meserie la scoala de politruci. Inclusiv academicieni de tip "codoi". Si analfabetii functionali din comunism au pus, dupa lovilutie, bazele democratiei originale. PS Pt. cei mai tineri, care n-au "beneficiat" de acest sistem, amintesc o vorba din acele vremuri: „Raţa comunistă, chiar şi când e moartă, zboară / Fi’ndcă-i animată de dragostea de ţară!”.
 9. Radu 5

  "Antevorbitorul" tocmai asta spunea: in comunism nu-ti puteai permite decat rable. Ca sa continui, dupa Diamant am cumparat doua Pegas Camping. Eram, deja, doi (casatorit). Cu astea am fost de cateva ori la mare, pliate pe un portbagaj deasupra masinii (un VW broscuta). Preturi: - SR26 - 1250 lei (cam 3/4 dintr-un salariu, la vremea aia); - Diamant - 1500 lei; - Pegas Camping - 155o lei. Ultimele si-au dat suflarea calarite de copiii mei.
 10. Radu 5

  Prima mea bicicleta, primita in 1963, a fost un "SR 26". Era un soi de semicursiera, cu cadru de otel (grea), 3 pinioane, sa din piele, roti de 26 inch. Ungureasca (montaj), cu piese italienesti si frantuzesti. Unica ei calitate: solida, rezistenta. In vacante (liceu) bateam drumul Snagovului cu alti 4-5 colegi de clasa. A urmat un Diamant cu cadru de Al, adus de o cunostinta de afara. Excelenta bicicleta! Pe care l-am vandut ca sa platesc 10 ore de conducere in trafic la scoala de soferi (cond. obligatorie, daca nu faceai si scoala). Pt. permis.
 11. Radu 5

  Ce sa inteleg din galetile de frustrari pe care le versi aici? Esti lipsit de logica, de argumente si, in plus, prolix. Sputnik? Ukraina? Frane, schimbator, foi mizerabile, clicheti nefiabili. Jale!
 12. Radu 5

  1. Amice, te contrazici! Pe de o parte, ridici in slavi sistemul comunist. Pe de alta, zici "Am tot respectul insa pentru adevaratii dizidenti care au protestat impotriva regimului, atunci cand riscau cu adevarat." Pai daca ai tot respectul fata de cei care au protestat impotriva regimului, ai grave carente de logica. 2. Cat despre "balariile" de care ma acuzi, nu sunt decat experiente traite direct, cu responsabilitatile unui cap de familie (doi copii). 3. Cand doi iti spun ca esti beat, du-te sa te culci! PS Te-ai gandit ca in comunism ai fi calarit doar un Tohan de 20 de kile? Sau un Pegas Camping, pliabila de 15 kile? Ca atat putea industria bastinasa, pe care o ridici in slavi. Sau, in cel mai fericit caz, o bicicleta din celebrul lagar socialist (URRS, cu precadere).
 13. Radu 5

  Matematic? Hai sa vedem cateva, ca n-am timp sa le insir pe toate: - temperatura, iarna, in apartamente, sali de clasa, birouri: 15-16 grade (atunci) vs. 23-24 grade (acum); - disponibilitate energie electrica: 20-21 ore/zi vs. 24 din 24; - alimente de baza: ulei, zahar (ratie)-1kg/luna vs. nelimitat; - medicamente esentiale: aproape zero vs. nelimitat; - benzina (ratie): 20 l/luna vs. nelimitat; -programe tv: 2 ore/zi vs. "n" programe/nelimitat. Iar daca te referi la ani, inseamna ca n-ai trait teroarea/lipsurile anilor '50-'60 (canalul, cooperativizarea etc.). Si nici mizeria sfarsitului de deceniu '70 si din anii '80.
 14. "Dupa ce in urma cu 65 de ani s-au confruntat in vazduh, un pilot roman si unul american s-au reintalnit la Bucuresti, la Muzeul Aviatiei, unde au rememorat cateva dintre cele mai tragice momente ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pe 6 iunie 1944, generalul Ion Dobran l-a doborat pe colonelul Barrie Davis intr-o lupta darza purtata la peste 6.000 de metri altitudine." http://www.ziare.com/stiri/frauda/un-pilot-roman-s-a-intalnit-dupa-65-de-ani-cu-pilotul-american-pe-care-l-a-doborat-989912
 15. Radu 5

  Poezia "Doina" a lui Eminescu a fost interzisa sau cenzurata (in diferite perioade) in anii comunismului din cauza unor versuri xenofobe. La mijlocul deceniului `60, mi s-a predat la orele de limba romana (liceu) varianta cenzurata. Nu l-am auzit pe Paunescu sa recite varianta originala, necenzurata. Citez din varianta necenzurata (Perpessicius): "Cine ne-a adus jidanii Nu mai vază zi cu anii Şi să-i scoată ochii corbii Să rămâie-n drum ca orbii Cine ne-a adus pe greci N-ar mai putrezi în veci Cine ne-a adus Muscalii Prăpădi-i-ar focul jalei Să-l arză, să-l dogorească Neamul să i-l prăpădească"